Ρόδος: Εικόνες εξαθλίωσης στους δρόμους του νησιού - Έχουν γεμίσει οι δρόμοι με μετανάστες
Τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στα πάρκα, όπου κατασκηνώνουν μετανάστες - Έντονος προβληματισμός για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας
Με ανταλλαγή emails προσπαθούν να λύσουν το μεταναστευτικό ζήτημα της Ρόδου και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα, το οποίο βρίσκεται στο κόκκινο και πάλι το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα τη rodiaki.gr με όσα επισήμανε χθες στη συνεδρίασή της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ο δήμαρχος Ρόδου, κος Αλέξανδρος Κολιάδης, το ουσιώδες πρόβλημα σε ό,τι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό και τον αυξημένο αριθμό που βρίσκεται αυτή τη χρονική περίοδο σε πλήρη έξαρση, αφορά μεταξύ των άλλων και την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε υπηρεσίες των Λιμεναρχείων αλλά και της Αστυνομίας.
Η κατάσταση, όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στη Ροδιακή ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της περιοχής μας κος Μανώλης Ανδρουλάκης, βρίσκεται σε τραγικό σημείο, αφού οι Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ κινδυνεύουν με διάλυση, δεδομένου ότι, μόνο για μια συνοδεία από τη Ρόδο σε άλλες περιοχές της χώρα, οι αστυνομικοί χρειάστηκαν ακόμα και 20 μέρες!
Αντοχές και ανοχές της τοπικής κοινωνίας
Ειδικότερα, στο κόκκινο έχουν φθάσει οι αντοχές και οι ανοχές της τοπικής κοινωνίας με την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης της Ρόδου εξαιτίας του μεταναστευτικού, καθώς ουσιαστικές αποφάσεις από τα υπουργεία δεν λαμβάνονται και οι όποιες ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα, δεν έχουν επιφέρει λύση στο πρόβλημα.
Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, οι παράτυποι αλλοδαποί που βρίσκονται στο νησί μας ξεπερνούν τους 700, αριθμός που ήταν ίδιος και την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και δύο εβδομάδες πριν και που δεν πρόκειται ν’ αλλάξει (να μειωθεί) αν και εφόσον δεν γίνουν μαζικές μεταγωγές σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Και μέχρι να γίνει αυτό, οι δεκάδες αλλοδαποί εξακολουθούν να κοιμούνται όπου βρουν στο κέντρο της πόλης μας, επάνω σε χαρτόκουτα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε σκηνές που έχουν στήσει όπως – όπως σε διάφορα σημεία, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη για την καθημερινή υγιεινή τους και διαβίωσή τους.
Όπως έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν, οι ροές είναι καθημερινές από τα γειτονικά παράλια και έτσι ο συνολικός αριθμός που παραμένει στο νησί μας, όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται!
Να αποσυμφορηθούν οι δομές σε Λέρο και Κω
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, κος Μανώλης Ανδρουλάκης, με δηλώσεις του στη Ροδιακή ζητά, για ακόμη μία φορά, να αποσυμφορηθούν οι δομές σε Λέρο και Κω μεταφέροντας στην ενδοχώρα τους αλλοδαπούς που βρίσκονται εκεί, να δημιουργηθούν χωρητικότητες και να λειτουργήσουν με τη μορφή που έχουν.
Δηλαδή να μεταφερθούν εκεί οι παράτυποι αλλοδαποί από τη Ρόδο, όπου, αφού γίνει η ταυτοποίησή τους (τα Κέντρα είναι Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στη συνέχεια να μετακινούνται σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.
Ο ίδιος καταγγέλλει πως, όχι μόνο δεν γίνονται μεταφορές αλλοδαπών προς τη δομή της Κω όπου φιλοξενεί μόλις το 50% της δυναμικότητάς της, αλλά ματαιώνονται και αυτές που πρόκειται να γίνουν σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Για παράδειγμα, προχθές είχε κανονιστεί η μεταγωγή 120 παράτυπων αλλοδαπών από τη Ρόδο στον Πειραιά και από εκεί στα Διαβατά, καθώς όμως δεν υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς τους στον τελικό τους προορισμό (Διαβατά), η μεταγωγή ουδέποτε έγινε!
«Και οι αστυνομικοί είναι στα όριά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου Μανώλης Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν αστυνομικοί που σε ένα μήνα μέσα, έχουν περάσει τις 20 μέρες στο καράβι!
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί! Δεν γίνεται να επωμισθούμε εμείς όλο το βάρος του μεταναστευτικού και οι άλλοι να σφυρίζουν αδιάφορα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να μας κουνάνε και το δάκτυλο. Αντί να σταθούν στο πλευρό μας»!
Αναφορικά με τη δημιουργία περιφραγμένου χώρου στο λιμάνι της Ακαντιάς, όπου θα φιλοξενούνται οι ταυτοποιημένοι μετανάστες, ο κος Ανδρουλάκης τονίζει, ότι και εκεί είναι συγκεκριμένη η χωρητικότητα, οπότε δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική αλλαγή η οποία θα επέλθει μόνο εφόσον γίνει η μετακίνησή τους σε οργανωμένες δομές στην ενδοχώρα.
Σε διαφορετική περίπτωση «και δέκα τέτοιοι χώροι να δημιουργηθούν πάλι δεν θα είναι αρκετοί», δήλωσε ο κος Ανδρουλάκης.