Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία: Τα πρόσωπα της «ιερής» μπίζνας με το «ένοχο» παρελθόν

Η υπόθεση ήρθε στο φως από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, η οποία στο πόρισμά της, αποκαλύπτει «σκοτεινές πτυχές» ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου

Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία: Τα πρόσωπα της «ιερής» μπίζνας  με το «ένοχο» παρελθόν
Αρχείου AP
2'

Σάλος έχει ξεσπάσε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης υπεξαίρεσης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, με την εμπλοκή καθολικών ιερέων και επιχειρηματιών.

Η υπόθεση ήρθε στο φως από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, η οποία στο πόρισμά της, αποκαλύπτει «σκοτεινές πτυχές» ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου.

Η υπεξαίρεση από τα παγκάρια εκτιμάται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία, οι εμπλεκόμενοι φέρεται να «ξέπλεναν» μέσω «ιερών επενδύσεων σε νυχτερινά κέντρα με τη βοήθεια επιχειρηματία, παλιού γνώριμου των αρχών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην υπόθεση εμπλέκονται επίσης δύο ιερείς της επισκοπής Σύρου, ο ένας πολύ ψηλά ιστάμενος στην ιεραρχία και ένας ακόμη, προερχόμενος από την Κρήτη.

O επιχειρηματίας «τζογαδόρος», γνώριμος των αρχών

Όσον αφορά στον επιχειρηματία σύμφωνα πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοποννήσος», πρόκειται για έναν 60χρονο που μένει στην Πάτρα, όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά.

Οπως μετέφεραν στην εφημερίδα άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αποτελούσε «κοινό μυστικό» η σχέση που διατηρούσε ο 60χρονος με ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται οι λόγοι της «χρηματοδότησής» του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο 60χρονος είχε ιδιαίτερο «πάθος» με τον τζόγο και για αυτό τον λόγο συνήθιζε να στοιχηματίζει ποσά χιλιάδων ευρώ επισκεπτόμενος πρακτορεία στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή του Ρίου. Πληροφορίες θέλουν κάποια από το εμβάσματα, προερχόμενα από την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος, να κατευθύνθηκαν για την εξόφληση χρεών εξαιτίας της αδυναμίας του.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για εκβιάσεις, απειλές, πλαστογραφίες και απάτες, ενώ το διάστημα 2009 – 2010 εξέτισε ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της απάτης.

Επίσης, έχει καταδικαστεί και για εκβίαση ιεράρχη της Ορθόδοξης εκκλησίας.

H υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν τράπεζα διαπίστωσε ότι υπήρχε ύποπτη διακίνηση μεγάλων ποσών.

Η τράπεζα ενημέρωσε την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος ότι υπάρχει «περίεργη» μεταφορά μεγάλου χρηματικού ποσού από λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας προς τους λογαριασμούς επιχειρηματιών.

Από την έρευνα της Αρχής, εντοπίστηκαν συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών, τα τελευταία 7-8 χρόνια, από συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς -που ανήκαν σε υψηλόβαθμους ιεράρχες και κατέληγαν σε πέντε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων.

Η ανακοίνωση της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

«Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει.

Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή