Αποκάλυψη: Οι 18 «Βαλένθιες» της Αττικής - Οι δήμοι που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες

Ποιες είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου στην περίπτωση που η Αττική δεχθεί ποσότητες νερού ανάλογες με της Βαλένθια

Αποκάλυψη: Οι 18 «Βαλένθιες» της Αττικής - Οι δήμοι που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες
2'

Ολέθριες θα είναι οι συνέπειες στην Αττική σε περίπτωση που δεχθεί ίδιο όγκο νερού με αυτόν στη Βαλένθια της Ισπανίας, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του, Χάρης Κοντοές, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πλέον όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι εκτεθειμένες και είναι δύσκολα διαχειρίσιμες οι ποσότητες του νερού που πέφτουν.

Ο Κηφισός αποτελεί το «ευάλωτο» σημείο της Αττικής και δεν θα «αντέξει» το δίκτυο να απορροφήσει το νερό.

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου, είναι νότια του Αιγάλεω, Τρείς Γέφυρες, Άγιοι Ανάργυροι, μέρος του Ταύρου μέχρι τις εκβολές του Κηφισού.

Greece Storm

Το εφιαλτικό σενάριο

Ο Κηφισός μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες σε όλο το μήκος του και 35 τετραγωνικά χλμ θα καλυφθούν με νερό, επηρεάζοντας 18 δήμους του λεκανοπεδίου, ήτοι το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Αιγάλεω, Καλλιθέα, Νέο Φάληρο.

Και ο Κηφισός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος, τα μπαζωμένα ρέματα και η άναρχη δόμηση, όπως στο ρέμα της Πικροδάφνης, αλλά και του Ιλισού.

Επίσης υψηλό κίνδυνο πλημμύρας διατρέχουν τα Μεσόγεια, η πεδινή περιοχή Μαραθώνα - Νέας Μάκρης, οι παράκτιες περιοχές Σαρωνίσας - Αναβύσσου, η χαμηλή ζώνη Λουτρακίου, Μεγάρων, Νέας Περάμου, Ασπροπύργου, Ελευσίνας.

Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα,καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, είμαστε στο «μηδέν» από πλευράς υποδομών και η λύση να γκρεμιστούν 10 οικοδομικά τετράγωνα εκατέρωθεν για παράδειγμα του Κηφισού είναι ανέφικτη.

Η περίπτωση της Βαλένθια όπως είπε, είναι ένα στιγμιότυπο της κλματικής κρίσης, αλλά απέναντι στη σφοδρότητά του κανένα προηγμένο κράτος δεν είναι προετοιμασμένο.

Πώς μπορούμε να θωρακιστούμε

Σε δύο σημεία εστίασε ο κ.Λέκκας, τα οποία όπως επεσήμανε δεν θα θωρακίσουν πλήρως, αλλά θα μειώσουν κατά περίπου 10 με 20% τις επιπτώσεις. Να βελτιώσουμε τις υποδομές και την ανθεκτικότητά τους κατά πρώτον και κατά δεύτερον η έκθεση του πληθυσμού σε ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή