ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Γιατί «βούλιαξε» η Βαλένθια: Πώς ένα αποκομμένο σύστημα προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες

Όπως εξήγησε στο Νewsbomb.gr ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, το φαινόμενο αυτό στη Βαλένθια οφείλεται σε ένα αποκομμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων

Γιατί «βούλιαξε» η Βαλένθια: Πώς ένα αποκομμένο σύστημα προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες
AP
2'

Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Βαλένθια της Ισπανίας έχουν συγκλονίσει την Ευρώπη, προκαλώντας σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 95 θάνατοι. Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ισχυρές βροχοπτώσεις έφεραν σε δύσκολη θέση τις Αρχές, με τους δρόμους να κατακλύζονται από νερό και σπίτια να πλημμυρίζουν, ενώ η κακοκαιρία προκάλεσε επίσης την κατάρρευση υποδομών, όπως γέφυρες, και την εκτροπή αυτοκινήτων στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, το φαινόμενο αυτό στη Βαλένθια οφείλεται σε ένα αποκομμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων. Όπως εξήγησε στο Νewsbomb.gr ο κ. Γιαννόπουλος, το φαινόμενο αυτό οδήγησε σε τεράστιες ποσότητες βροχής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο μετεωρολογικός οργανισμός της Ισπανίας είχε εκδώσει κόκκινο συναγερμό για την περιοχή, αν και το τελικό ύψος της βροχόπτωσης ξεπέρασε τις προβλέψεις τους, με την περιοχή να καταγράφει ποσότητες που κανονικά αντιστοιχούν σε ετήσιες βροχές.

«Είχαμε ένα αποκομμένο σύστημα στην Ιβηρική Χερσόνησο. Αποκόπηκε από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, και παρέμεινε στάσιμο, δημιουργώντας έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Ψυχρές αέριες μάζες συγκρούστηκαν με θερμές και υγρές από τη Μεσόγειο, που κινήθηκαν κατευθείαν στην περιοχή της Βαλένθια και δημιούργησαν τεράστιες ποσότητες βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας είχε εκδώσει κόκκινο συναγερμό αρκετές ώρες πριν», ανέφερε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr.

«Είχε εκδοθεί κόκκινος συναγερμός, αλλά το ακριβές ύψος της βροχής ήταν μεγαλύτερο από την πρόβλεψη. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο, και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, με μεγάλες καταστροφές. Σε έναν σταθμό, 20 χιλιόμετρα κοντά στη Βαλένθια, καταγράφηκαν 490 χιλιοστά βροχής σε 8 ώρες. Για σύγκριση, στην Αθήνα καταγράφονται περίπου 400 χιλιοστά τον χρόνο», σημείωσε.

«Το φαινόμενο αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί δεν είναι μεμονωμένο. Έχουμε δει παρόμοιες καταστάσεις με τον "Ντάνιελ" στη Θεσσαλία το 2023 και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία το 2021, όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να γίνει κάτι καλύτερο στο μέλλον», πρόσθεσε.

Τα φαινόμενα αυτά, δεν είναι μόνο στη Βαλένθια ή στην Αθήνα, ούτε μόνο στη Γερμανία. Πρόκειται για διεθνές φαινόμενο», τόνισε ο μετεωρολόγος.

Οι ισπανικές Αρχές έχουν κηρύξει τριήμερο πένθος και εντείνουν τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να δηλώνει πως η κυβέρνηση θα στηρίξει την περιοχή στη διαδικασία ανοικοδόμησης. Οι καταστροφές υπογραμμίζουν την ανάγκη για διεθνή συνεργασία και βελτιωμένα προγνωστικά και αντιπλημμυρικά μέτρα, καθώς παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές τα τελευταία χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή