Εφιάλτης οι πλημμύρες: Πόσο κινδυνεύει η Αττική να γίνει Βαλένθια - Ο Λαγουβάρδος προειδοποιεί
Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτο Ερευνών: «Η Αττική έχει τεράστιο κίνδυνο για πλημμύρες και με μικρότερα ύψη βροχής από αυτά που είδαμε στη Βαλένθια»
Μετά από μια περίοδο χωρίς βροχή, οι πρώτες πολυπόθητες σταγόνες ήρθαν -και - στην Αττική. Αν βρέξει πολύ, είναι έτοιμη η πόλη; Αρκεί ο καθαρισμός των φρεατίων και τα όποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει, να μας προστατεύσουν από καταστάσεις όπως αυτές που είδαμε στη Βαλένθια;
Ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος λειτουργίας της υπηρεσίας πρόγνωσης καιρού meteo.gr μίλησε στο Αction24 και δυστυχώς δεν είναι καθόλου καθησυχαστικός.
«Ειδικά τον Οκτώβρη που πέρασε είχαμε μηδενική βροχή. Για αυτή την εποχή μηδενικές βροχές, είναι μια κατάσταση που ξεφεύγει αρκετά από τα συνηθισμένα. Είχαμε τον πιο ξηρό Οκτώβρη και το ίδιο ήταν και το πρώτο 10ημερο του Νοέμβρη. Μιλάμε για το δίμηνο που κανονικά έχουμε τις πιο πολλές βροχές στη χώρα.
Τι επόμενες ημέρες αλλάζει αυτό. Στη δυτική Ελλάδα έχουμε αρκετές βροχές, αυτή τη στιγμή σε συμπαθητικά θα το έλεγα επίπεδα, δεν είναι ακόμα επικίνδυνα, δεν έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα και θα συνεχιστούν το επόμενο 24ωρο με 48ωρο. Δυστυχώς έχουμε πολύ λίγα φαινόμενα στα Ανατολικά. Ελάχιστες ψιχάλες μέσα στην Αθήνα, δεν τις έχουν καταγράψει καν οι σταθμοί. Και την έχουμε απόλυτη ανάγκη».
Έχουμε ανάγκη από βροχές αλλά όχι από έντονα καιρικά φαινόμενα
Είδαμε τι έγινε στην Ιταλία, στην Ισπανία και πέρυσι στην Ελλάδα. Ακούμε πολύ συχνά, ότι πρέπει να καθαρίσουμε τα φρεάτια, αρκεί πιστεύετε σε τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα ο καθαρισμός των φρεατίων; Η έχουμε μείνει πίσω στα αντιπλημμυρικά;
«Ασφαλώς πρέπει να έχουμε καθαρά φρεάτια. Τα αντιπλημμυρικά σχεδιάζονται για μια βροχή που δεν είναι ακραία, αλλά πραγματικά με τα ύψη βροχής που μετρήσαμε στη Βαλένθια ή στο Πήλιο πέρυσι θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Θα μπορούσε να γίνει προφανώς και εδώ και μάλιστα στην Αττική και στην Αθήνα βλέπουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με ελάχιστες βροχές. Το είδαμε σε άλλα μέρη της Ελλάδας και προφανώς δεν έχει κάποιο μαγικό τρόπο να προστατευτεί η Αττική. Μέσα σε λίγα χρόνια έχουμε χάσει το 37% των δασών της, για την ακρίβεια σε οκτώ καλοκαίρια. Είναι τεράστιος αριθμός απώλειας και κοντά στις περιοχές που έχουν πολύ μεγάλη επικινδυνότητα. Ακόμα ένα επιβαρυντικός λόγος που δημιουργεί κίνδυνο για πλημμύρες και με μικρότερα ύψη βροχής».
Έγκαιρη προειδοποίηση θα έρθει; Ή θα βρεθούμε στην απόγνωση που βρέθηκαν οι άνθρωποι στην Ισπανία;
«Αυτό που προσπαθούμε να βελτιώσουμε παγκοσμίως είναι οι προγνώσεις καιρού. Εκτός από τις προγνώσεις υπάρχει και η παρατήρηση των φαινομένων με καιρικά ραντάρ που οι Ισπανοί έχουν και εμείς δεν έχουμε. Και είδαμε τι συνέβη στην Ισπανία παρόλο που είχαν δίκτυα ραντάρ που παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση των καταιγιδοφόρων νεφών και το που βρέχει περισσότερο. Αυτά δεν τα έχουμε ακόμα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες να τα αποκτήσουμε, αλλά ώσπου να γίνει αυτό -λόγω των γνωστών διαδικασιών- θα πάρει τουλάχιστον μια πενταετία. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε μαζί με τις τοπικές αρχές να ξέρουμε που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και εκεί να δώσουμε το μεγαλύτερο βάρος».
Υπάρχουν προειδοποίησεις
Ισπανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα, ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ελλάδα ή γενικότερα στα Βαλκάνια στο διάστημα 12 με 13 Νοεμβρίου.
Η αλήθεια είναι ότι οι Ισπανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα, ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ελλάδα ή γενικότερα στα Βαλκάνια στο διάστημα 12 με 13 Νοεμβρίου, παρομοιάζοντας την δυναμική των φαινομένων με αυτά που έπληξαν την Βαλένθια.