Γιατί ξεβράζονται εδώ και μήνες νεκρά ψάρια στην Κρήτη- ο δολοφονικός ιός που τα προσβάλλει

Σε εγκεφαλοπάθεια των ψαριών που οφείλεται σε έναν συγκεκριμένο ιό αποδίδουν οι ειδικοί το φαινόμενο 

Γιατί ξεβράζονται εδώ και μήνες νεκρά ψάρια στην Κρήτη- ο δολοφονικός ιός που τα προσβάλλει
3'

Ενισχύει τον προβληματισμό της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα των επαγγελματιών αλιέων ο εντοπισμός δεκάδων νεκρών ψαριών στην παραλία των Φαλασάρνων.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του neakriti οι εικόνες και τα βίντεο που ανάρτησε σήμερα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης επαγγελματίας της περιοχής, ήρθαν να συμπληρώσουν το παζλ, σε ένα σκηνικό που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στείρες, ροφοί και σφυρίδες, αποτελούν τα είδη ψαριών που εντοπίζονται νεκρά το τελευταίο τρίμηνο, με τους επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών να αποδίδουν τη θνησιμότητα των ψαριών σε ιογενή εγκεφαλοπάθεια.

Το φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνιση του και σε ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, στη Γαύδο αλλά και σε νησιά των Κυκλάδων όπως η Τήνος, η Σύρος και η Άνδρος. Στα Φαλάσαρνα, ο κ. Βασίλης Ντεντάκης, βρήκε κυρίως νεκρές στείρες, διάσπαρτες στην ακτή, με τον ίδιο να εκτιμά ότι «ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος αλλά είναι θαμμένες κάτω από λιβάδια Ποσειδωνίας που υπάρχουν στην περιοχή».

Ανάλογες εικόνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και από άλλες περιοχές. Στην παραλία του Αϊ Γιάννη στην ακριτική Γαύδο, παραθεριστής είχε εντοπίσει πριν από περίπου δύο μήνες νεκρούς ροφούς. Τα νεκρά ψάρια που εντοπίζονται, ανήκουν στην οικογένεια Epinephelidae ,που εμφανίζει αυξημένη ευαισθησία στον ιό Betanodavirus, ο οποίος προκαλεί την εγκεφαλοπάθεια και είναι πολύ διαδεδομένος στη Μεσόγειο.

Το φαινόμενο παρακολουθούν οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ενώ για την έξαρση του ιού είναι ενήμερο το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στο οποίο απευθύνονται για το θέμα τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες ψαράδες. Οι τελευταίοι πάντως αναγνωρίζουν τον ιό της εγκεφαλοπάθειας στα ψάρια, σημειώνοντας ότι είχε εμφανιστεί και στο παρελθόν. Η πρώτη καταγραφή για την ιογενή εγκεφαλοπάθεια έγινε το 1979, όταν στον κόλπο Κισσάμου είχαν εντοπιστεί περίπου πέντε τόνοι νεκρών ψαριών. Τότε οι επιστήμονες είχαν αποδώσει τη θνησιμότητα σε άλλη αιτία, και χρόνια αργότερα αποδείχθηκε ότι ενδείξεις παρέπεμπαν τελικά, στην ιογενή εγκεφαλοπάθεια.

Ο κ. Παντελής Καθάριος, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, μιλώντας στο neakrtii.gr, επεσήμανε ότι περιστατικά έχουν καταγραφεί σε όλη την Κρήτη κι ότι ο αριθμός των νεκρών ψαριών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δηλώνεται από πολίτες και ψαράδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένας ιός προκαλεί την εγκεφαλοπάθεια η οποία μεταδίδεται από ψάρι σε ψάρι και προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο και στον αμφιβληστροειδή, στο μάτι του ψαριού. Το χαρακτηριστικό των ψαριών που πάσχουν από αυτή την ασθένεια είναι ότι ανεβαίνουν στην επιφάνεια ,δεν μπορούν να κολυμπήσουν σωστά, μπορεί να τα δούμε με την κοιλιά προς τα πάνω και είναι αρκετά φουσκωμένα».


Σύµφωνα µε στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ «η ιογενής εγκεφαλοπάθεια και αµφιβληστροειδοπάθεια, προκαλείται από τον ιό Betanodavirus, αρκετά διαδεδομένο στη Μεσόγειο. Ο ιός προσβάλλει αποκλειστικά τα ψάρια και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δηµόσια υγεία. Ωστόσο, τα νεκρά ψάρια που εκβράζονται στις ακτές δεν πρέπει να καταναλώνονται, καθώς ενδέχεται να έχουν αλλοιωθεί.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή