Παρασκευή και 13: Γιατί την θεωρούμε γρουσούζικη μέρα - Πώς δημιουργήθηκε η δεισιδαιμονία
Γιατί η «Παρασκευή και 13» έχει καθιερωθεί ως η πιο γρουσούζικη μέρα;
Οι αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει για την κακοτυχία και τη γρουσουζιά ποικίλλουν στην Δυτική κουλτούρα. Η πιο δημοφιλής εξ αυτών δεν είναι άλλη από την «Παρασκευή και 13».
Τη δεισιδαιμονία αυτή τη συναντάμε κυρίως σε αγγλόφωνες χώρες με το επιστημονικό όνομα Paraskavedekatriaphobia, μια εξειδικευμένη μορφή της Triskaidekaphobia, που είναι ο φόβος για τον αριθμό 13.
Τα καλά νέα για τους προληπτικούς είναι ότι οι Παρασκευές που πέφτουν στις 13 του μήνα δεν είναι πολύ συνηθισμένες. Κάθε χρόνο αυτό συμβαίνει μόνο δύο φορές . Το 2025 θα υπάρξει μόνο μία. Αλλά το 2026 θα υπάρξουν τρεις, που μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική χρονιά για κάποιους.
Οι άνθρωποι αλλάζουν τόσο πολύ τις συνήθειες τους αυτή την ημέρα που οι ειδικοί υποστηρίζουν πως από τα άτομα που δεν πάνε στις δουλείες τους οι επιχειρήσεις ειδικά αυτή τη μέρα χάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Γιατί θεωρήθηκε η πιο γρουσούζικη ημέρα;
Πιστεύεται ότι η Παρασκευή και 13 καθιερώθηκε ως πιο γρουσούζικη μέρα για τους εξής λόγους:
- Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
- Ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο.
- Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.
- Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.
Αντίστοιχα, το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που «σπάει» την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ).
Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη σκανδιναβική μυθολογία , ο Λόκι, ο 13ος καλεσμένος, διέκοψε το δείπνο των θεών βυθίζοντας τον κόσμο στο σκοτάδι.