Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Οι σεισμοί της Τουρκίας μας επηρεάζουν»
«Θα έρθει στιγμή που η επιστήμη θα λέει τον σεισμικό καιρό» προέβλεψε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
«Είναι αμελητέο. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που επειδή έγινε σε πυκνό αστικό ιστό έγινε κοινωνικό φαινόμενο επειδή το κατάλαβε πολύς κόσμος» ανέφερε για τους σεισμούς στην Αγία Παρασκευή.
Για τον μεγάλο σεισμό του 1999 στην Αθήνα και τη σεισμική «άπνοια» από τότε μέχρι σήμερα ανέφερε: «Τα φαινόμενα των σεισμών είναι πολύπλοκα. Ο σεισμός της Πάρνηθας είναι ένας εμβληματικός σεισμός όχι γιατί ήταν μεγάλος αλλά επειδή είχε 143 θύματα. Υπήρξε σεισμός 6,9 το 2014 αλλά δεν τον θυμάται κανείς γιατί έγινε στο θαλάσσιο χώρο του Βορείου Αιγαίου».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Θα έρθει η στιγμή που θα έχουμε πρόβλεψη σεισμών. Στην Ιαπωνία ήρθε στο κινητό μου 40 δευτερόλεπτα πριν από τον μεγάλο σεισμό μήνυμα που έλεγε ότι “έρχεται σεισμός, μείνετε ήσυχοι”. Ήμουν σε καφετέρια, εκατοντάδες κόσμος, ούτε ένας δεν άρχισε να τρέχει πανικόβλητος. Η δόνηση κράτησε για πολλή ώρα, ευτυχώς ο σεισμός ήταν μακριά και δεν προκάλεσε βλάβες».
«Σε ορισμένες περιπτώσεις οι σεισμοί της Τουρκίας μας επηρεάζουν. Είναι σπάνιο όμως. Οι αυτόχθονες σεισμοί πρέπει να μας ενδιαφέρουν όχι τους ετερόχθονες. Το ’99 με τον σεισμό της Πάρνηθας δείξαμε ότι πράγματι ότι ο σεισμός που έγινε 21 μέρες πριν στη θάλασσα του Μαρμαρά επηρέασε γεωδυναμικά τον ελλαδικό χώρο και όπου βρήκε ασθενές σημείο, χτύπησε, στην Πάρνηθα. Τι έκανε; Τον επέσπευσε γιατί ήταν να γίνει δύο χρόνια μετά. Έγινε ένα triggering. Όταν είναι πολύ μεγάλοι οι σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν τον πλανήτη όπως ο μεγάλος σεισμός των 9 Ρίχτερ στη Σουμάτρα» ανέφερε.
«Θα έρθει στιγμή που η επιστήμη θα λέει τον σεισμικό καιρό» προέβλεψε.