Δώρο Χριστουγέννων 2024: Τι γίνεται αν δεν καταβληθεί από τον εργοδότη
Μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας
Το δώρο Χριστουγέννων, όπως το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Tο δώρο πρέπει να καταβληθεί, μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Και υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων σε είδος, όπως επίσης είναι παράνομη οποιαδήποτε αξίωση από τον εργοδότη για επιστροφή των χρημάτων μετά την καταβολή στον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα.
Το δώρο Χριστουγέννων, όπως και το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια. Περιλαμβάνονται επίσης και στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (άρθρα 135-142, 213 ΠΔ 80/2022).
Ποιοι δικαιούνται το δώρο Χριστουγέννων
Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως του τύπου της σύμβασης εργασίας τους (ορισμένου ή αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης), δικαιούνται το δώρο Χριστουγέννων. Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010 και τον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου.
Να πούμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται στο παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.
Τι ισχύει αν δεν καταβληθεί από τον εργοδότη
Εφόσον το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Από εκεί και ύστερα, σειρά παίρνουν οι ακόλουθες ενέργειες:
Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.
Τα πρόστιμα για τη μη καταβολή
Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2024. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους.
Παράλληλα, καλούνται να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων (πρόστιμα) μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς από τον εργαζόμενο.