Πουλιά και αεροπλάνα: Έκρουσε τον κώδωνα και για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ειδικός στο Newsbomb.gr

Ο πρόεδρος του «Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοθηρίας» Σταύρος Αθανασίου μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην τέχνη της ιερακοθηρίας και πώς μπορεί να προσφέρει στην ασφάλεια των πτήσεων

Πουλιά και αεροπλάνα: Έκρουσε τον κώδωνα και για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ειδικός στο Newsbomb.gr
3'

Σμήνος πουλιών υποδεικνύουν ως υπεύθυνο για την αεροπορική τραγωδία στη Νότια Κορέα οι ειδικοί.

Μιλώντας στο BBC, o Τζέφρι Τόμας, ειδικός σχολιαστής σε θέματα αεροπορίας ανέφερε: «Φαίνεται ότι υπήρξε χτύπημα πουλιού και ένας από τους κινητήρες, ο δεξιός κινητήρας, χτυπήθηκε. Αυτό θα προκαλούσε μεγάλη πίεση στο πιλοτήριο». Είπε επίσης ότι «με όλους τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που γίνονταν σε σχέση με αυτή τη βλάβη του κινητήρα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ότι [οι] πιλότοι απλά ξέχασαν να κατεβάσουν το σύστημα προσγείωσης».

«Οι πιλότοι βλέπουν προειδοποιήσεις κοντά στο αεροδρόμιο Muan αυτή την εποχή του χρόνου για σμήνη πουλιών mallard, τα οποία μπορεί να είναι πολύ μεγάλα«, προσθέτει ο Thomas. Αλλά αν το σύστημα προσγείωσης δεν είχε αναπτυχθεί, θα είχαν ακουστεί προειδοποιήσεις στο πιλοτήριο, σύμφωνα με τον ίδιο, και το σύστημα προσγείωσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί χειροκίνητα αν κάποιο πρόβλημα το εμπόδιζε να κατέβει.

«Αν η κατάσταση του κινητήρα ήταν τέτοια που θεώρησαν ότι δεν είχαν χρόνο να το κάνουν αυτό δεν το γνωρίζουμε», τόνισε ο Τόμας. «Αλλά θα είχαν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επομένως οι μονάδες πυρόσβεσης θα έπρεπε να βρίσκονται στην πλευρά του διαδρόμου» και θα έπρεπε να έχουν προετοιμαστεί για προσγείωση με τον τροχό προς τα πάνω. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί επίσης να τοποθετηθεί αφρός στον διάδρομο προσγείωσης.

Τι είχε συμβεί στην Αθήνα

Τον περασμένο Απρίλιο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνέβη ένα παρόμοιο περιστατικό καθώς αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε αεροσκάφος της εταιρείας Transavia. Η αναγκαστική προσγείωση πραγματοποιήθηκε εξαιτίας πτηνών που μπήκαν στους κινητήρες του αεροπλάνου.

Τότε ο πρόεδρος του «Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοθηρίας» Σταύρος Αθανασίου μιλώντας στο Newsbomb.gr και στην ρεπόρτερ Αναστασία Βασιλική Γκολέμη, αναφέρθηκε σχετικά.

Όπως ανέφερε, η πρόσκρουση πτηνών με αεροσκάφη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η καθυστέρηση πτήσης για μηχανικό έλεγχο, η προσγείωση ασφαλείας, η αποτυχημένη απογείωση ή ακόμα και ζημιές σε κινητήρες ή άλλα μέρη του αεροσκάφους.

Η επικινδυνότητα και η σοβαρότητα των προσκρούσεων αεροσκαφών με πτηνά είναι ανάλογη της ταχύτητας των αεροσκαφών και του μεγέθους των πτηνών, αυξάνεται δηλαδή όταν πρόκειται για μεγάλη είδη πτηνών σε σμήνη όπως ασημόγλαροι, πάπιες, ψαρόνια και άλλα.

«Το κομμάτι της ιερακοθηρίας είναι το πιο γνωστό, αποτελεσματικό και ασφαλές από όλα τα μέσα που υπάρχουν για να περνούν πτηνά από τα αεροδρόμια. Στο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν έχουν γερακάρηδες με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ασφαλής η κατάσταση εκεί», ανέφερε αρχικά ο Σταύρος Αθανασίου.

Σχολιάζοντας την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους που έγινε πρόσφατα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είπε: «Το ατύχημα που έγινε τώρα ήταν μικρό, θα μπορούσε να συμβεί κάτι πολύ πιο σοβαρό, να είχε μπλοκάρει ο άλλος κινητήρας για να είχαμε απώλειες. Οι γερακάρηδες είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο», ανέφερε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή