Πένθος για τον ποντιακό ελληνισμό: Πέθανε ο Αχιλλέας Βασιλειάδης
«Έφυγε» σε ηλικία 72 ετών, ο τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής και χοροδιδάσκαλος του ποντιακού ελληνισμού, Αχιλλέας Βασιλειάδης
Την τελευταία του πνοή άφησε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, ο αγαπημένος τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής και χοροδιδάσκαλος του ποντιακού ελληνισμού, ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, σε ηλικία 72 χρονών σκορπίζοντας θλίψη σε όλους τους Πόντιους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης είχε μιλήσει το 2017 στο περιοδικό Πρακτορείο του ΑΠΕ και στον Μάκη Μουρατίδη για τα βιώματά του, και όπως ανέφερε, ταυτίστηκε με την ποντιακή παράδοση:
«Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι αρωθυμώ, ν’ ανασπάλω ’κ’ επορώ…» (Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα. Κλαίω και νοσταλγώ, να ξεχάσω δεν μπορώ). Το τραγούδι αυτό –μοιρολόι– αποτυπώνει το πόνο και τον θρήνο των Ελλήνων του Πόντου για τις σφαγές, τις καταστροφές, τις λεηλασίες, τον βίαιο ξεριζωμό και δείχνει πόσο βαθιές είναι οι μνήμες για τις πατρογονικές εστίες. Το τραγούδι αυτό είναι συνυφασμένο με την εξαιρετική ερμηνεία, σε πρώτη εκτέλεση, του Αχιλλέα Βασιλειάδη – ενός καλλιτέχνη (τραγουδιστή, χορευτή, χοροδιδασκάλου και ηθοποιού) ο οποίος ασχολείται εδώ και σχεδόν 50 χρόνια με το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι, τον ποντιακό πολιτισμό και την παράδοση.
Το τελευταίο αντίο θα πουν στον Αχιλλέα Βασιλειάδη θα πουν την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου συγγενείς, φίλοι, αλλά και άνθρωποι που τον αγάπησαν στο Μεσιανό Πέλλας τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, στις 14:00.
Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπου αναπαύεται και η κόρη του, Ρία, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
Η σορός θα βρίσκεται στην εκκλησία για προσκύνημα από τις 13:00.
«Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, ο άνθρωπος που για πολλές δεκαετίες υπήρξε η ζωντανή φωνή της ποντιακής ψυχής, έκλεισε τα μάτια του για τελευταία φορά, αφήνοντας πίσω του μια ανεξίτηλη κληρονομιά πολιτισμού και αγάπης. Η αγάπη του για τον Πόντο έγινε η πυξίδα της ζωής του. Υπήρξε πολύ περισσότερο από ένας απλός τραγουδιστής. Ήταν ο φύλακας της παράδοσης, ο αφηγητής των ιστοριών μας, ο άνθρωπος που μετέτρεψε το "Παρακάθ'" σε ναό του ποντιακού πολιτισμού. Για είκοσι ολόκληρα χρόνια, το μαγαζί του δεν ήταν απλά ένας χώρος διασκέδασης, αλλά ένα ζωντανό μουσείο της ποντιακής ψυχής, όπου κάθε βράδυ η παράδοση αναβίωνε μέσα από τη λύρα και το τραγούδι», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο σπουδαίος μουσικός Αλέξης Παρχαρίδης, για τον χαμό του Αχιλλέα Βασιλειάδη.