Λεωφόρος Ποσειδώνος: Τι έφταιξε και πλημμύρισε πάλι με λύματα - Ειδικός εξηγεί
Πώς εξηγείται το γεγονός πως η λεωφόρος Ποσειδώνος πλημμύρισε ξανά με λύματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα
Με βοθρολύματα πλημμύρισε η λεωφόρος Ποσειδώνος χθες (13/01) - εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης - που «χτυπά» από το απόγευμα της Κυριακής την Αττική.
Σχεδόν 20 μέρες από την προηγούμενη φορά που πλημμύρισε η λεωφόρος Ποσειδώνος, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών ήταν για ακόμη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές, αφού η δεξιά λωρίδα στο ρεύμα προς Πειραιά είχε κλείσει για κάποια ώρα.
Τα προβλήματα στην Ποσειδώνος ξεκίνησαν να φαίνονται από το πρωί της Δευτέρας οπότε και παρατηρήθηκε συσσώρευση υδάτων στο ύψος της Λεωφόρου Καλαμακίου και στο ρεύμα προς τον Πειραιά.
Μάλιστα ο δήμαρχος Αλίμου μιλώντας στο OPEN νωρίτερα το πρωί της Τρίτης 14 Ιανουαρίου τόνισε πως «Φτάσαμε στο σημείο να φυλάμε το καπάκι για να μην γεμίσουμε λύματα».
Ο Παναγιώτης Σαμπατακάκης, διδάκτορας και υδρογεωλόγος του Πανεπιστημίου της Μπολόνια μίλησε στο Action 24 και προσπάθησε να εξηγήσει γιατί αντικρίσαμε για δεύτερη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, την λεωφόρο Ποσειδώνος να πλημμυρίζει με λύματα.
«Έτσι θα είμαστε γιατί η πόλη μας ακολούθησαν ένα στρεβλό μοντέλο. Πρώτα τσιμεντοποιήθηκε, πρώτα ασφαλτοστρώθηκε και στη συνέχεια αναζητήσαμε να κατασκευάσουμε τους αγωγούς για τα όμβρια», ανέφερε αρχικά ο κ. Σαμπατακάκης.
«Η αύξηση της τσιμεντοποίησης της Αττικής έχει φτάσει πλέον στο 70% περίπου του λεκανοπεδίου, δηλαδή των δύο λεκανών απορροής Κηφισού και Ιλισού. Αυτό σημαίνει αύξηση των νερών που καταλήγουν στους αγωγούς των ομβρίων. Αυτοί οι αγωγοί έχουν σχεδιαστεί με άλλες προδιαγραφές, για να δεχθούν άλλες ποσότητες νερού. Η σταδιακή τσιμεντοποίηση αυτών των περιοχών οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτές τις δύο λεκάνες είναι λογικό να δίνουν νερό περισσότερο στην κεντρική κοίτη του Κηφισού και του Ιλισού», αναφέρει.
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμπατακάκης τονίζει: «Οι περιοχές που βρίσκονται πλησίον της ακτογραμμής είναι οι μεγάλοι αποδέκτες, αυτοί δέχονται όλο το υδραυλικό φορτίο. Είναι λογικό τα φρεάτια να μπουκώνουν».
Θέλει έργα και βελτίωση των αγωγών τόνισε ο υδρογεωλόγος ως πιθανές λύσεις της υφιστάμενης κατάστασης.