Η «κόκα των φτωχών»: Νέο επικίνδυνο ναρκωτικό στην Αθήνα

Θραύση στις πιάτσες της Αθήνας κάνει ένα νέο φθηνό ναρκωτικό, η "κόκα των φτωχών" όπως την αποκαλούν.

Η «κόκα των φτωχών»: Νέο επικίνδυνο ναρκωτικό στην Αθήνα
5'

Το νέο ναρκωτικό προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς καθώς προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στους χρήστες.

Πρόκειται για το «σίσα», έναν τύπο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που παρασκευάζεται με την ανάμειξη διεγερτικών ουσιών με πολύ τοξικές ουσίες, όπως αιθανόλη, αιθυλική αλκοόλη, ακόμα και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων ή χλωρίνη! Το «σίσα» πωλείται στην τιμή των 2-3 ευρώ για κάθε δόση, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι χρήστες να στρέφονται σε αυτό, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Όπως φημολογείται, στην Ελλάδα κατασκευάζεται και διακινείται από συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες (οι γνώμες είναι αντιφατικές και κάνουν λόγο κυρίως για Ρώσους, Αφρικανούς ή Κούρδους), ενώ παρασκευάζεται σε ειδικά εργαστήρια. Τα παραπάνω πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

Το σίσα κυκλοφορεί από τις αρχές του 2011 στους ανοικτούς χώρους συνάθροισης των χρηστών στο κέντρο της Αθήνας (από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής η χρήση του δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλες ελληνικές πόλεις), από όπου ξεκίνησε και το ευρωπαϊκό του ταξίδι. «Έχουν εντοπιστεί 141 νέες ουσίες στην Ευρώπη. Συνήθως ξεκινούν από την Ολλανδία, τη Δανία ή την Αγγλία και έρχονται στην Ελλάδα αργότερα. Το σίσα είναι η πρώτη ουσία που "επέλεξε" την Ελλάδα για να πρωτοεμφανιστεί στον ευρωπαϊκό χώρο», εξηγεί στο ΑΜΠΕ η επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ), Μανίνα Τερζίδου.

«Το γεγονός ότι είναι μια νέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ουσία που εμφανίζεται πρώτα στην Ελλάδα, ότι είναι πολύ τοξική γιατί αναμειγνύεται με υγρά μπαταρίας, ότι προσλαμβάνεται με ενδοφλέβια χρήση και ότι οι χρήστες την προμηθεύονται ευρέως λόγω της οικονομικής κρίσης, όλα αυτά την κάνουν μια πολύ επικίνδυνη ουσία», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους, σε έξι δείγματα κατασχεθείσας ουσίας στην περιοχή των Εξαρχείων, αποδείχθηκε πως πρόκειται για μεθαμφεταμίνη σε κρυσταλλική μορφή. Πρόκειται δηλαδή για μια συνθετική ουσία, που είναι εύκολο να παρασκευαστεί σε τοπικά εργαστήρια, απαλλαγμένη από το κόστος παραγωγής των φυσικών ουσιών και τις δυσκολίες εισαγωγής ή εξαγωγής της.

Έρευνα πραγματοποίησε και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε 148 χρήστες σε πιάτσες της Αθήνας, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2011. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων (ποσοστό 95,3%) απάντησε ότι γνωρίζουν για το σίσα, ενώ το 65,5% το έχουν δοκιμάσει. Από αυτούς το 68% έχει καπνίσει σίσα, ενώ το 15,5% έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση. Επίσης, το 68,5% δήλωσε ότι κάνει περιστασιακή χρήση.

Όπως είπαν, το σίσα έχει διεγερτική δράση, προκαλεί απώλεια βάρους, αϋπνία, επιθετικότητα, νευρικότητα και διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης έχουν καταγραφεί θάνατοι που ενδέχεται να συνδέονται με το σίσα. «Δεν μπορείς να κοιμηθείς, να φας, διαστέλλονται τα μάτια, έχεις λογοδιάρροια». «Διαλύει το μυαλό, βρίζεις, ξεφεύγεις, έχεις μανία να χτυπήσεις και να κλέψεις». «Είναι φθηνό, είναι επικίνδυνο, ακούγεται ότι "φεύγει" το μυαλό». «Κόβει την όρεξη, αυτοκτόνησαν πέντε άτομα, δημιουργεί ψευδαισθήσεις». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις περιγραφές χρηστών για την ουσία και τις παρενέργειες που προκαλεί.

Επίσης, το 82,3% θεωρεί ότι είναι πολύ εύκολο να βρει και να αγοράσει σίσα, καθώς και ότι είναι πολύ φτηνό (περίπου 2-3 ευρώ η δόση).

Τους ερευνητές απασχολεί η ενδεχόμενη σύνδεση του σίσα με την πρόσφατη αύξηση της μόλυνσης των χρηστών από τον ιό HIV. Εάν επιβεβαιωθεί η σύνδεση αυτή, τότε το σίσα λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα για το γενικό πληθυσμό. «Τα κρούσματα AIDS έχουν οκταπλασιαστεί στους χρήστες και υπάρχει η υπόνοια ότι η διεγερτική δράση του σίσα διαμορφώνει μια τάση σεξουαλικής δραστηριότητας χωρίς καμία προφύλαξη, ενώ και η ενέσιμη χρήση του γίνεται χωρίς προφυλάξεις», τονίζει ο υπεύθυνος του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Παπαναστασάτος.

Εκτός από το σίσα, στις «πιάτσες» της Αθήνας έχει κάνει την εμφάνισή του ακόμα μία φτηνή ουσία, το τάι, που ωστόσο δεν έχει ταυτοποιηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους. «Πρόκειται πιθανώς για μια παραλλαγή της ταϋλανδέζικης ηρωίνης, με χαμηλή περιεκτικότητα δραστικής ουσίας, ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι τι είναι», εξηγεί ο κ. Παπαναστασάτος.

Το τάι φαίνεται ότι πωλείται στην τιμή των 5-7 ευρώ η δόση, ενώ η χρήση του γίνεται ενδοφλέβια.

Συναγερμό έχει προκαλέσει, εξάλλου, το γεγονός ότι οι μέχρι σήμερα πρακτικές παρέμβασης των θεραπευτικών προγραμμάτων φαίνεται ότι δεν λειτουργούν στην περίπτωση των νέων φτηνών ναρκωτικών, καθώς υπάρχει στροφή των χρηστών σε ευκαιριακές ουσίες. Ο Δημήτρης Υφαντής, από το Τμήμα Έρευνας στις Εξαρτήσεις της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Άνω», εξηγεί ότι η οικονομική κρίση φέρνει πολυφαρμακία. «Οι χρήστες χρησιμοποιούν όποια ουσία βρουν, αρκεί να είναι φτηνή. Παλιότερα υπήρχε μια κύρια ουσία χρήσης, για παράδειγμα η ηρωίνη. Αυτό πλέον δεν ισχύει».

Αυτό, όπως συμπληρώνει, δημιουργεί δυσκολίες στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία της εξάρτησης. «Μια ουσία και οι ιδιότητές της συσχετίζονται με τον ψυχισμό του ατόμου. Για παράδειγμα, η κατασταλτική ουσία χρησιμοποιείται από άτομα που έχουν ανάγκη να ηρεμήσουν. Επίσης, κάθε ουσία έχει ένα τελετουργικό, κάποιον κύκλο ανθρώπων, σταθερές γενικά. Με την πολυφαρμακία τα πράγματα έχουν αλλάξει».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή