Πολλοί νόμιμοι μετανάστες φεύγουν από την Ηπειρο
Εντελώς αντίστροφη πορεία σε σύγκριση με κάποια χρόνια πριν, διαγράφουν Έλληνες εργαζόμενοι, κάτοικοι κυρίως των δυο μεγάλων πόλεων –Αθήνα και Θεσσαλονίκη-, αλλά και πολλοί νόμιμοι μετανάστες, που ζούσαν σε όλη τη χώρα και σε πολλές περιοχές της Ηπείρου.
Στην Ήπειρο, αρκετοί είναι οι απόδημοι που ήδη έχουν επιστρέψει, με την ελπίδα και μόνο, ότι θα βρούν δουλειά, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πρωϊνός Λόγος".
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο, πολλοί Αλβανοί κυρίως, αλλά και Βούλγαροι νόμιμοι μετανάστες, μαζί με τις οικογένειές τους να φεύγουν από την Ήπειρο, αφού δεν μπορούν στη χώρα μας να τα «βγάλουν πέρα».
«Είμαστε 15 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά τώρα δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε δηλαδή…» είπε » η Ζ.Φ., από τη Βουλγαρία, που μαζί με τον άντρα της είχαν στήσει το νοικοκυριό τους στα Γιάννινα. Εκείνη δούλευε σε σπίτια, είτε ως καθαρίστρια, είτε ως μπέϊμπι σίτερ, όμως τώρα λόγω κρίσης, δεν έχει δουλειά. Το ίδιο και ο άνδρας της, που είναι οικοδόμος.
Πολλοί είναι και οι Αλβανοί που έχουν φύγει από την Ήπειρο το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται, ότι από τα σχολεία των Ιωαννίνων φέτος έφυγαν πάνω από 300 παιδιά με Αλβανική καταγωγή, που μαζί με τις οικογένειές τους γύρισαν στην γειτονική Και αρκετοί νόμιμοι μετανάστες φεύγουν, λόγω κρίσηςχώρα
Παράλληλα, αρκετοί είναι οι Αλβανοί, που αποφασίζουν να περάσουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και κυρίως στον Καναδά, για να βρουν καλύτερη τύχη.
Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, μέσα στο 2012 σημειώθηκε μικρή μείωση στα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Μετροπόλ», επικαλούμενη την σχετική έκθεση, τα εμβάσματα μειώθηκαν κατά 2% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι πολλοί Αλβανοί, που μένουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας –κυρίως- που υπάρχει στη χώρα μας.
Ξαναγυρίζουν κάποιοι
Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι κάποιοι Αλβανοί, μπορεί μεν να έφυγαν για την πατρίδα τους, αλλά ξαναγυρίζουν στην Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Αυτό συμβαίνει, γιατί οι περισσότεροι είναι στενά συνδεδεμένοι με την χώρα μας. Εδώ έχουν φτιάξει τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχουν τις παρέες και τις ασχολίες τους και η προσαρμογή στην πατρίδα τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Άλλωστε, πολλές είναι και οι περιπτώσεις που τα παιδιά αυτών των οικογενειών δεν μιλούν σχεδόν καθόλου τη γλώσσα των γονέων τους, γι’ αυτό ακόμη και η επικοινωνία με τους συγγενείς τους στην Αλβανία είναι σχεδόν αδύνατη.