Επιστροφή ακόμα και σε ακριτικά χωριά για να μπορέσουν να ζήσουν!

Oικογένειες επέστρεψαν στο χωριό Τσαμαντά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, για να μπορέσουν να ζήσουν...
1'

Τέσσερις οικογένειες, όπως γράφει η "Κάτοψη", εγκαταστάθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο ακριτικό χωριό Τσαμαντά Φιλιατών, ακριβώς πάνω στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Μπορεί ο Τσαμαντάς να είναι ακριτικό χωριό, ωστόσο εδώ η ζωή σε σχέσεις με τις πόλεις είναι κατά πολύ πιο ανθρώπινη. Λίγο ο κήπος, λίγο οι κότες, λίγο τα ζώα, λίγο κανένα μεροκάματο, τσουλάει η ζωή. Χωρίς το άγχος του ενοικίου, αφού συνήθως υπάρχουν πατρικά σπίτια. Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν τη φυγή προς την επαρχία.

Ωστόσο αυτό μπορεί να διαπιστωθεί τους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος. Οι προϊστάμενοι της ΔΕΗ και των δημοτικών εταιρειών ύδρευσης, μπορούν και υπολογίζουν στο περίπου το πλήθος των νεοφερμένων σε κάθε περιοχή.

Ξαναζωντανεύουν τα χωριά! Ο Τσαμαντάς, χωριό της Θεσπρωτίας στην Ηπειρο, είναι χτισμένο στους πρόποδες της Μουργκάνας, μια ανάσα απο τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Την ονομασία του οφείλει, σύμφωνα με τον τσαμαντιώτη λόγιο Νικόλαο Νίτσο, στην μεγάλη βυζαντινή οικογένεια των Τσαμαντούρων, στους οποίους δόθηκε (13ος αιώνας) ως φέουδο η περιοχή. Κεφαλοχώρι της επαρχίας Φιλιατών πρΙν τον B' παγκόσμιο πόλεμο, σήμερα αριθμεί μερικές δεκάδες κατοίκων και υπάγεται διοικητικά στον δήμο Φιλιατών. Ωστόσο κάθε καλοκαίρι, εκεί κοντά στο πανηγύρι της Παναγιάς τον δεκαπενταύγουστο, συγκεντρώνει πολλά απο τα ξενητεμένα παιδιά του, που ο νόστος της