Ιστορίες του σήμερα...Ανεργοι με παιδιά στον δρόμο
Ο Κώστας και η Έφη έχουν τρία παιδιά, ζουν στο κέντρο της Αθήνας και είναι και οι δύο άνεργοι.
«Δάνεια χαράτσια δεν εξοφλούνται» λένε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Η Έφη είναι εκπαιδευτικός. «Δούλευα σε ένα ιδιωτικό σχολείο, που με απέλυαν το καλοκαίρι και με επαναπροσλάμβαναν το φθινόπωρο. Μόλις έμεινα έγκυος στο τρίτο παιδί μου, ήταν αρχές Σεπτεμβρίου, επικοινώνησα μαζί τους, μου έκλεισαν την πόρτα. Περιμένω 6 χρόνια να διοριστώ» λέει.
Ο Κώστας είναι άνεργος από τις αρχές του 2012 -είναι μηχανικός αυτοκινήτων- αφού είδε πρώτα τον μισθό του να μειώνεται, γεγονός το οποίο, όπως λέει, δέχτηκε, ώστε να αποφύγει την απόλυση, τελικά ήρθε κι αυτή γρήγορα. «Μειώσαμε ακόμα και το φαγητό από τα παιδιά μας...» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Κώστας, κρατώντας τους απλήρωτους λογαριασμούς στα χέρια του.
Στο όριο της φτώχειας βρίσκονται πλέον 3.400.000 Έλληνες. Δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκια ή δάνεια, δεν έχουν θέρμανση, δεν αντεπεξέρχονται σε απρόοπτα έξοδα, δεν τρώνε κρέας ή ψάρι, δεν πάνε διακοπές, δεν έχουν αυτοκίνητο και αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Ο κ. Χρήστος είναι 60 ετών, χήρος, συνταξιούχος οδηγός στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, ζει στο Πέραμα και για θέρμανση έχει μια σόμπα. «Δεν έχω παιδιά, έχω καταθέσει εδώ και 18 μήνες τα χαρτιά μου για σύνταξη, απάντηση δεν έχω πάρει, δεν έχω χρήματα ούτε για φαγητό, ο κρεοπώλης της γειτονιάς μου δεν μπορεί να μου κάνει άλλη πίστωση. Φυσικά δεν μπορώ να πληρώσω τους φόρους μου και τα χαρτιά έρχονται το ένα μετά το άλλο - κανείς δεν βγάζει προς τα έξω την πραγματικότητα. Θέλουμε να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια και ούτε αυτό μας αφήνουν» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Η Χριστίνα είναι 26 χρόνων έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή, έχει μεταπτυχιακό στη γλωσσολογία, δούλευε εποχιακά στην καφετέρια της γειτονιάς της, είναι άνεργη, ψάχνει για δουλειά σχεδόν δύο χρόνια.
«Όλοι οι συμμαθητές μου έχουν φύγει στο εξωτερικό, εγώ δεν μπορώ, η μητέρα μου είναι άρρωστη, δεν μπορεί να δουλέψει. Στο σπίτι μας δεν μπορούμε να πληρώσουμε τη ΔΕΗ, όταν έρχεται λογαριασμός τον κρύβω, φοβάμαι μην τη χάσω, είναι τρομερό πώς μας έχουν καταντήσει», λέει η Χριστίνα με απόγνωση.
Η ψυχολόγος Έλια Κωσταντακάτου περιγράφει την ψυχολογία του άνεργου και συστήνει ψυχραιμία. «Όταν χάσεις τη δουλειά σου, έχεις να αντιμετωπίσεις δύο πράγματα. Καταρχήν τον εαυτό σου και στη συνέχεια τον περίγυρό σου. Σίγουρα, στην αρχή θα νιώσεις θύμα και θα βρεθείς σε κατάσταση σοκ, ενώ σιγά-σιγά θα αρχίσεις να ντρέπεσαι γι αυτό και να κατηγορείς τον εαυτό σου για τη θέση στην οποία βρίσκεσαι».
Όσο για την άποψη των άλλων, που θεωρούν κοινωνικό στίγμα την ανεργία είναι βέβαιο ότι θα σε επηρεάσει, λέει η κ. Κωσταντακάτου και προσθέτει: «Αν και δεν θα έπρεπε, γιατί συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είτε δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη θέση -να χάσουν τη δουλειά τους- είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας. Όλα αυτά μπορείς να τα πολεμήσεις και να σταθείς πάλι στα πόδια σου».
Υπενθυμίζεται ότι νέο αρνητικό ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη προβλέπει μελέτη της εταιρείας οικονομικών ελεγκτών Ernst & Young. Οι ειδικοί της Ernst & Young αναμένουν για το 2013 νέα αύξηση της ανεργίας, εκτίμηση που βασίζουν κυρίως στην κάμψη της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας, στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη θα αγγίξει τα 20 εκατομμύρια από 18,7 εκατομμύρια που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο.