Προχωρεί η κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι
Αποφασισμένος να προχωρήσει στις 14 Μαΐου στην κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά που βρίσκεται στην περιοχή Νομισματοκοπείο, του δήμου Χαλανδρίου και στην προσωρινή μετεγκατάστασή του σε δημόσια έκταση που έχει παραχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στα όρια του ίδιου δήμου, δηλώνει ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δημήτρης Καλογερόπουλος.
«Έχω υποχρέωση να κατεδαφίσω. Εφαρμόζω τον νόμο», σημειώνει ο κ. Καλογερόπουλος, καθώς, όπως υπογραμμίζει, η έκταση πρέπει να απελευθερωθεί και να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες της. Η απόφαση του κ. Καλογερόπουλου προβλέπει «τη μετεγκατάσταση του συνόλου του καταυλισμού Ρομά της περιοχής Νομισματοκοπείου του δήμου Χαλανδρίου, που σήμερα στεγάζεται στην ιδιωτική έκταση επί της οδού Σαρανταπόρου και Ίριδας, στην ελεύθερη αδόμητη δημόσια έκταση, κοντά στον σημερινό καταυλισμό, στην περιοχή Νομισματοκοπείου/Πεύκου Πολίτη και στη διεύθυνση Λευκωσίας και Σαρανταπόρου, στα διοικητικά όρια του δήμου Χαλανδρίου».
Ο κ. Καλογερόπουλος εξηγεί ότι «οι κάτοικοι του καταυλισμού είναι στην πλειονότητά τους δημότες Χαλανδρίου, είναι πολίτες της χώρας, έχουν υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό» και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα με τη στάση «μακριά από εμάς» ή να γίνεται «μπαλάκι στα χέρια των υπευθύνων». «Δεν λειτουργώ μόνος μου, ούτε με μικροπολιτικά κριτήρια», καταλήγει ο κ. Καλογερόπουλος απαντώντας σε σχετικές κατηγορίες.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Δεν μπορεί να είναι απόφαση ενός ανδρός, αφού δεν έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση», υποστηρίζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Γιώργος Κουράσης.
Σύμφωνα με την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ο χώρος που προτείνεται έχει χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστο πράσινο, υποστηρίζει ο κ. Κουράσης.
«Πρόκειται για εμπαιγμό από την πλευρά της γενικής γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης», λέει και υποστηρίζει ότι η απόφαση μιλάει για προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού και δεν έχει γίνει τίποτα σε αυτό το χώρο. Όπως αναφέρει ο κ Κουράσης πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να ενσκήψει η πολιτεία με σοβαρότητα. Ο ίδιος προτείνει «να παραχωρηθούν διαμερίσματα, όπου θα μπορέσουν να εγκατασταθούν οι Ρομά, σε έναν αριθμό δήμων, όχι να γίνεται a priori μετεγκατάσταση. Να ξεφύγουμε και από το γκέτο. Δεν μπορούν να πάνε όλοι μαζί Δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες εκτάσεις».
Την ικανοποίησή του εκφράζει, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά, Στέλιος Καλαμιώτης, για την απόφαση του κ. Καλογερόπουλου για μετεγκατάσταση σε χώρο του δήμου Χαλανδρίου, καθώς όπως λέει, το 90% των περίπου τριακοσίων διαμενόντων στον καταυλισμό είναι δημότες Χαλανδρίου. Ο ίδιος όμως, συμπληρώνει ότι αν δεν γίνουν πρώτα οι υποδομές στον προτεινόμενο χώρο μετεγκατάστασης προκειμένου να στεγαστούν, δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι.
Αναφορικά με προηγούμενη πρόταση του κ. Καλογερόπουλου, στην οποία περιλαμβανόταν ως ενδεχόμενο ο καταυλισμός των Ρομά του Χαλανδρίου να μεταφερθεί σε έκταση του δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης, ο δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός, δηλώνει ότι ο δήμος υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ανάκλησης της συγκεκριμένης πρότασης προκειμένου να αποκλειστεί οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα μελλοντικά.
Να μη χαθεί «η πρώτη ευκαιρία πρότυπης αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος των Ρομά στην Ελλάδα», ζητούν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, χαιρετίζοντας την απόφαση του κ. Καλογερόπουλου. Ζητούν όμως, από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να αναστείλει άμεσα την απόφαση κατεδάφισης του καταυλισμού μέχρι να προηγηθούν τα έργα υποδομής που προβλέπονται σε αυτή.