Κακοποίηση και κακομεταχείριση ζώων: Πρόστιμα 30.000 ευρώ!

Τι ισχύει σε Ευρώπη και τι στην Ελλάδα για ένα φαινόμενο που λαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Κακοποίηση και κακομεταχείριση ζώων: Πρόστιμα 30.000 ευρώ!
3'

Με τη διάδοση των social media όλο και πιο συχνά εμφανίζονται στις οθόνες των υπολογιστών και των smartphones μας εικόνες από άτυχα ζώα που έχουν πέσει θύματα κακομεταχείρισης, κακοποίησης, ακόμη και βίαιης θανάτωσης από κάποιους που θέλουν να αποκαλούνται άνθρωποι. Ασχέτως αν οι εικόνες αυτές είναι μερικές φορές επαναλήψεις ή υπερβολικές απλά γιατί κάποιοι θέλουν να μας ευαισθητοποιήσουν γύρω από το θέμα αυτό, το σίγουρο είναι ότι αποδεικνύουν πως τέτοιου τύπου βιαιοπραγίες έναντι των αθώων και απροστάτευτων τετραπόδων όντως συμβαίνουν.

Η πολύ πρόσφατη, μάλιστα, ιστορία με το παζάρι που έστησαν Κινέζοι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, όπου, μεταξύ άλλων πωλούσαν και σφαγμένα σκυλιά, προκάλεσε σοκ σε όλη την Ελλάδα.

Τι κάνει όμως το κράτος γι' αυτό; Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος είναι αρκετά αυστηρός και προϋποθέτει γερά πρόστιμα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτά φτάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι, αφού στη χώρα μας λείπει η φιλοζωική κουλτούρα και πολύ σπάνια αυτοί οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις βρίσκονται κατηγορούμενοι στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Σε αντίθεση με την... πολιτισμένη Ευρώπη που ακόμη και για περιπτώσεις αμέλειας κατά των ζώων ρίχνει βαριά πρόστιμα. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ιστορία μιας 55χρονης Βρετανίδας, η οποία είχε στο σπίτι της, σε άθλιες συνθήκες, 67 ζώα (33 άλογα και 34 σκυλιά), τα οποία ζούσαν σε εντελώς ακάθαρτο περιβάλλον και τρέφονταν από τσουκνίδες και θάμνους, καθώς κανείς δεν τα τάιζε. Το δικαστήριο της επέβαλε ποινή 32.000 ευρώ, περίπου δηλαδή όσο και το μεγαλύτερο πρόστιμο που θα της επιβαλλόταν στην Ελλάδα σε περίπτωση άγριας κακομεταχείρισης!

Πίσω, όμως, στα δικά μας. Αν πέσει στην προσοχή σας κάποια περίπτωση κακοποίησης ζώου, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Πηγαίνετε στην Αστυνομία και ζητάτε να καταγραφεί το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων. Παίρνετε αριθμό πρωτοκόλλου για την καταγγελία που υποβάλλατε. Η Αστυνομία οφείλει να αναζητήσει τον δράστη, να τον καλέσει στο Τμήμα και να του κάνει συστάσεις ώστε να μην επαναληφτεί το γεγονός. Σε σοβαρή κακοποίηση ζώου οφείλει να μηνύσει τον δράστη αυτεπάγγελτα.

Μπορείτε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα, υποβάλλοντας κατ' ευθείαν μήνυση, άρα η διαδικασία θα κινηθεί αυτεπάγγελτα από την Αστυνομία. Μπορείτε ακόμη να κάνετε μια αίτηση στον εισαγγελέα. Καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια ενός φιλοζωικού σωματείου που ξέρει να σας συμβουλέψει για το πώς να κινηθείτε νομικά.

Τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση της Αστυνομίας σε τέτοια θέματα έχει βελτιωθεί πολύ και κανείς δεν θα σας αντιμετωπίσει σαν γραφικό, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τι ορίζει ο νόμος ως κακοποίηση, ώστε να μην κάνετε κάποια υπερβολική καταγγελία.

Η κακοποίηση μπορεί να έχει δύο μορφές: Την ενεργητική, δηλαδή την άσκηση δηλαδή βίας πάνω στα ζώα. Και την παθητική κακοποίηση, η οποία έχει άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων εν γένει. Οι σχετικές έννοιες αυτές καθορίζονται επαρκώς στο άρθρο 1, παρ. β του νόμου 4039 /2012 που αναφέρεται στο τι εννοείται ευζωία και στο άρθρο16 του ιδίου νόμου.

Για παράδειγμα, το μόνιμο δέσιμο ενός σκύλου σε ένα δέντρο αποτελεί κακοποίηση. Η έλλειψη καταλύματος και ο εξαναγκασμός του κατοικίδιου να ζει σε αντίξοες συνθήκες επίσης. Ακόμη και ο μη εμβολιασμός ή η μη αποπαρασίτωση, η έλλειψη νερού και σωστής τροφής επίσης ορίζονται από το νόμο ως κακοποίηση.

Αν έχετε κι άλλες απορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή