Νέες προσαγωγές για τα όπλα σε σκάφος στη Χίο
Δύο ακόμα άτομα συνελήφθησαν νωρίτερα στη Χίο, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά τον εντοπισμό του φουσκωτού σκάφους με τον οπλισμό και την σύλληψη των τεσσάρων επιβαινόντων, (δυο Ελλήνων και δύο Τούρκων υπηκόων, κουρδικής καταγωγής), τα ξημερώματα από την Ελληνική Ακτοφυλακή.
Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 14 προσαγωγές (9 Αθήνα, 3 Θεσσαλονίκη, 2 Χίος). Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι όλοι Τούρκοι κουρδικής καταγωγής και στην Χίο είναι ένας Έλληνας και ένας Τούρκος κουρδικής καταγωγής.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο νέοι συλληφθέντες στη Χίο, συνελήφθησαν κοντά στο Λιμεναρχείο, όπου κρατούνται οι άλλοι τέσσερις. Από την προανάκριση που ακολούθησε, φέρεται να είναι συνεργάτες των τεσσάρων και είχαν μεταβεί στο νησί και με αυτοκίνητο, το οποίο έφερε αθηναϊκές πινακίδες, προκειμένου να ελέγχουν το χώρο για την ασφαλή μεταφορά του οπλισμού στην Τουρκία.
Συνολικά ερευνήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική 10 οικήματα, κυρίως στα Εξάρχεια και στην Θεσσαλονίκη και έχει κατασχεθεί ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό, τα οποία εξετάζονται. Ανάμεσα στους χώρους που ερευνήθηκαν ήταν και τα γραφεία τουρκικής οργάνωσης στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου είχε δηλώσει ως κατοικία ο ένας από τους συλληφθέντες αλλοδαπούς στο φουσκωτό σκάφος με τα όπλα στη Χίο.
Έρευνα έγινε και στο σπίτι του ενός εκ των Ελλήνων που επέβαινε στο φουσκωτό, στην Κορινθία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους Κούρδους είχε ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά δεν του χορηγήθηκε.
Επισήμως δεν διευκρινίστηκε αν οι Κούρδοι που συνελήφθησαν στη Χίο καταζητούνται για ένοπλη δράση στην Τουρκία, αλλά οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι είναι μέλη κουρδικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον χώρο.
Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, συνδέουν την σημερινή υπόθεση με την έκρηξη χειροβομβίδας που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2011 σε διαμέρισμα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, κατά την οποία σκοτώθηκε 32χρονος Κούρδος. Τότε είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα, εκτός των άλλων και αντιαρματικά βλήματα, παρόμοια με αυτά που κατασχέθηκαν στην Χίο.
Τότε η έκρηξη αποδόθηκε σε κάποιο λάθος σε κρησφύγετο της οργάνωσης DHKP-C και οι αστυνομικοί, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι οι συλληφθέντες στη Χίο είναι μέλη της ίδιας οργάνωσης.
Εκείνο που επιβεβαιώνεται από το σημερινό συμβάν στην Χίο, είναι ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ Κούρδων και Ελλήνων, γι' αυτό και εξετάζονται όλες οι διασυνδέσεις και οι δραστηριότητες των συλληφθέντων, για να διαπιστωθεί αν έχουν αναπτύξει κοινή δράση στην Ελλάδα.
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim,τηλεφωνικές συνομιλίες, διαδικτυακές επαφές, αλληλογραφία, όλα θα περάσουν από το μικροσκόπιο της Διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών, καθώς πρόκειται για την σοβαρότερη ίσως υπόθεση που έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την ΕΛ.ΑΣ. με άγνωστες πτυχές και κατάληξη που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η προέλευση των όπλων που κατασχέθηκαν στην Χίο, αλλά η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής είναι σε πλήρη εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωση της αναμένονται ανακοινώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Εκρηκτικά και όπλα σε φουσκωτό στη Χίο
Τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή των υπόπτων για τρομοκρατία (pics)