Νέα απάτη με ΜΚΟ: Πήραν παράνομα 2,4 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για σώμα εθελοντών πυροσβεστών - Την υπόθεση χειρίζεται η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.Εισέπραττε και συνδρομές ύψους έως και 12.000 ευρώ από δήμους.

Νέα απάτη με ΜΚΟ: Πήραν παράνομα 2,4 εκατ. ευρώ
3'

Μια νέα υπόθεση απάτης ανάλογη με τη ΜΚΟ "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης" αποκάλυψε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την εθελοντική-μη κερδοσκοπική οργάνωση πυροσβεστών και σύμφωνα με την Αστυνομία το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης διώκεται για κακουργηματική απάτη, ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματικές δραστηριότητες. Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το σωματείο υπερβαίνει τα 2.400.000ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλα ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες τα οχήματα του συγκεκριμένου Εθελοντικού Σώματος δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ενώ και το Εκπαιδευτικό Κέντρο καταγγέλλεται ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της έρευνας φέρεται να διαπιστώθηκε ότι κάποια από τα οχήματα του Σώματος δεν διέθεταν ούτε ασφαλιστήρια, αλλά ούτε και πινακίδες κυκλοφορίας! Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα οχήματα είναι «ηλικίας» πάνω από 30 ετών και έχουν αποσυρθεί από τις αντίστοιχες υπηρεσίες χωρών του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο σωματείο λειτουργούσε ως το 2013 και φέρεται να λάμβανε ως συνδρομή από διάφορους δήμους της χώρας ετησίως από 2.000 έως 12.000 ευρώ...

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, θύμα του συγκεκριμένου σωματείου φέρεται να έπεσε και ο εντεταλμένος της ελληνογερμανικής συνέλευσης Χανς Φούχτελ, που δώρησε 4 οχήματα στην εθελοντική οργάνωση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το συγκεκριμένο σωματείο προκύπτουν τα ακόλουθα:

«Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των τριών (3) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εθελοντικής Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της.

Στο πλαίσιο της έρευνας και σε συνδυασμό με την σε βάθος διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων του Σωματείου διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι, από το 2000 ως και σήμερα, απέσπασαν χρηματικά ποσά από Δήμους της χώρας και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το Σωματείο υπερβαίνει το ποσό των 2.500.000 ευρώ, ενώ για την απόσπαση των χρηματικών ποσών, οι εμπλεκόμενοι παρουσίαζαν σε Δημάρχους, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις ψευδή εικόνα σχετικά με:

το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών
τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους Δήμους. Τα παραπάνω οχήματα είχαν παραχωρηθεί στο σωματείο με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.
Με τη μεθοδολογία αυτή και προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών.

Σημειώνεται ότι, ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Σωματείου, προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει Αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή