Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις για την προστασία της Α’ κατοικίας
Περίπου 8.000-10.000 δανειολήπτες θα ζητήσουν διατήρηση της απαγόρευσης πλειστηριασμού ως το τέλος του 2014 – Ποιοι πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας
Προθεσμία μέχρι και αύριο έχουν οι δανειολήπτες, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους, τα οποία έχουν «κοκκινίσει», για να ζητήσουν την υπαγωγή τους στο δίχτυ προστασίας, που προβλέπει συνέχιση της απαγόρευσης του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, προκύπτει ότι σε όλες τις τράπεζες είχαν υποβληθεί συνολικά 6.000 αιτήσεις από δανειολήπτες που επιθυμούσαν να παραμείνουν υπό την ομπρέλα προστασίας που έχει ανοιχτεί από το 2009.
Τραπεζικά στελέχη καθώς και οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εκτιμούν ότι μέχρι και αύριο το μεσημέρι, ο αριθμός των αιτήσεων θα υπερβεί τις 8.000 και ίσως να προσεγγίσει τις 10.000.
Ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις
Για να υπαχθούν στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από πλειστηριασμό μέχρι και το τέλος του έτους, οι δανειολήπτες πρέπει να πληρούν σωρευτικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Τα βασικότερα αυτών είναι:
-η πρώτη κατοικία να είναι αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ
-το καθαρό οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να είναι ως 35.000 ευρώ
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους – Μέχρι το Πάσχα θα έχει λήξει το θέμα των αντικειμενικών δαπανών
Η παράταση της προστασίας από «το σφυρί» των «κόκκινων» δανειοληπτών έχει αποφασιστεί μονομερώς από την Κυβέρνηση ως το 2014. Από την Πρωτοχρονιά του 2015 θα ισχύσει η πάγια ρύθμιση διακανονισμού δανείων.
Το Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα με την συμμετοχή των Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη, Γιάννη Βρούτση και εκπροσώπων του απουσιάζοντος Υπουργού Δικαιοσύνης από την πλευρά της Κυβέρνησης, καθώς και του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννη Παπαδάκη και του Γιώργου Ζανιά, Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θα συνεχίσει να αναζητεί τα όρια της άλλης βασικής προϋπόθεσης, που αφορά τον ορισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης της οικογένειας του δανειολήπτη, καθώς κάθε μήνα το ποσό της διαφοράς από την αφαίρεση αυτών των δαπανών από το καθαρό εισόδημα του δανειολήπτη θα πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του δανείου.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ποσό αυτό προσδιορίζεται σημαντικά υψηλότερα από το όριο της φτώχειας και εκτιμάται ότι τελικώς θα οριστεί γύρω στα 1.100 ως 1.300 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το θέμα του προσδιορισμού των αντικειμενικών δαπανών θα έχει λήξει το αργότερο μέχρι το Πάσχα.
Διαβάστε επίσης:
Με οριακό «ναι» πέρασαν οι πλειστηριασμοί και ο φόρος ακινήτων
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς
Με τρεις αλλαγές η διάταξη για τα ληξιπρόθεσμα
Ένα μήνα προθεσμία σε οφειλέτες για να γλιτώσουν τους πλειστηριασμούς
Αυτά είναι τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας
«Κλείδωσε»: Ποιοι προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς
Πλειστηριασμοί: Ακόμη ένα στημένο σκηνικό εκβιασμού