Οδηγίες για οδήγηση σε κακές καιρικές συνθήκες

Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες για την κίνηση με αυτοκίνητο σε ημέρες με χιονόπτωση και παγετό, δίνει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή, όπως σημειώνει, την κακοκαιρία στην περιοχή.

Οδηγίες για οδήγηση σε κακές καιρικές συνθήκες
2'

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οδηγοί πρέπει να μεριμνούν για τα εξής: να έχουν πάντα στο αυτοκίνητο κουτί πρώτων βοηθειών και αντιολισθητικές αλυσίδες, τις οποίες επιβάλλεται να χρησιμοποιούν, όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας.

Επίσης, πρέπει να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, να φροντίζουν ώστε το όχημά τους να είναι εφοδιασμένο με αρκετά καύσιμα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, ώστε να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια σε ολισθηρό οδόστρωμα (καθώς ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο).

Επιβάλλεται ακόμη να μη φρενάρουν απότομα και να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας, όταν δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα. Να διατηρούν πάντα καθαρά τα φανάρια του αυτοκινήτου και τους υαλοκαθαριστήρες του, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι και, αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

Τι κάνω αν το αυτοκίνητο «κολλήσει» στο χιόνι;

Εάν το όχημα ακινητοποιηθεί στο χιόνι, ο οδηγός δεν πρέπει να «γκαζώνει» για να απεγκλωβιστεί, γιατί σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος οι τροχοί να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά, ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.

Αυτό που συνιστάται είναι να μετακινήσει τους τροχούς δεξιά και αριστερά μερικές φορές, προκειμένου να απομακρύνει το χιόνι, να ειδοποιήσει αμέσως τις αστυνομικές Αρχές και να παραμείνει στο αυτοκίνητο, ανάβοντας τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας προηγουμένως αν η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.

Κι αν αποκλειστώ;

Σε περίπτωση που αποκλειστούν, οι οδηγοί και οι συνεπιβάτες καλό είναι να παραμένουν το αυτοκίνητο, φροντίζοντας να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα. Συνιστάται να τοποθετήσουν στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό του οχήματος από τις διασωστικές ομάδες.
Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Διαβάστε επίσης:

Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; 10 οδηγίες επιβίωσης!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή