Πανελλαδικές 2014: Ποια «κλειδιά» θα κρίνουν τις βάσεις-Τα μαθήματα «νάρκες»

Πλησιάζει η Τετάρτη και η αγωνία των μαθητών κορυφώνεται.

Πανελλαδικές 2014: Ποια «κλειδιά» θα κρίνουν τις βάσεις-Τα μαθήματα «νάρκες»
2'

Οι περίπου 100.000 υποψήφιοι θα διαγωνιστούν πλέον επί ίσοις όροις, καθώς φέτος καταργήθηκε ο πρόσθετος αριθμός θέσεων για τις κατηγορίες ειδικών κριτηρίων, όπως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι.

Η ενσωμάτωση των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών στη γενική σειρά αναμένεται να προκαλέσει ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής.

Τρεις είναι οι παράγοντες, σύμφωνα με το «Έθνος», που θα καθορίσουν το «ασανσέρ» των βάσεων: Οι προτιμήσεις των υποψηφίων έτσι όπως θα αποτυπωθούν στα μηχανογραφικά δελτία, ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων και οι επιδόσεις των ειδικών κατηγοριών.

Τα SOS μαθήματα
Θετική κατεύθυνση: Το «αγκάθι» παραδοσιακά είναι τα Μαθηματικά. Πέρσι μόλις το 9,37% των υποψηφίων κατόρθωσε να γράψει πάνω από 18. Δυσκολία υπήρξε και στη Βιολογία με το ποσοστό των αριστούχων να φτάνει στο 32,16%, το χαμηλότερο της τριετίας. Ο υποψήφιος που θα γράψει καλά σε Μαθηματικά και Βιολογία είναι αυτός που θα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να «χτυπήσει» μια καλή σχολή. Οι θέσεις που αφαιρέθηκαν από τη θεωρητική κατεύθυνση κατανεμήθηκαν στους υποψηφίους κυρίως της θετικής, με αποτέλεσμα αυτοί να θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο «κερδισμένοι».

Θεωρητική κατεύθυνση: Το δύσκολο μάθημα θεωρούνται τα Αρχαία Ελληνικά, όπου κατορθώνει να αριστεύσει λιγότερο από το 10% των υποψηφίων. Μάθημα- κλειδί, όμως, παραμένει η Νεοελληνική Λογοτεχνία που, μαζί με τα Αρχαία, καθορίζουν τις βάσεις των θεωρητικών σχολών. Τα θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας διαχρονικά δημιουργούν προβλήματα στους υποψηφίους και πλήθος αυτών γράφει κάτω από τη βάση. Οι υποψήφιοι που στοχεύουν ψηλά φέτος, πρέπει πάση θυσία να γράψουν καλά και στα δύο αυτά μαθήματα, καθώς εκτιμάται ότι στις θεωρητικές σχολές θα ανέβουν κι άλλο οι βάσεις. Αυτό θα οφείλεται και στο γεγονός ότι οι εισακτέοι από το 1ο επιστημονικό πεδίο, που κατά κύριο λόγο δηλώνει η θεωρητική κατεύθυνση, μειώθηκαν κι άλλο φέτος κατά 465 θέσεις στα πανεπιστήμια, ενώ στα ΤΕΙ έμειναν σταθεροί.

Τεχνολογική κατεύθυνση: Μαθηματικά και Φυσική θα κρίνουν την εισαγωγή ή μη των παιδιών που θα επιλέξουν σχολές της τεχνολογικής κατεύθυνσης, που έχει και τους περισσότερους υποψηφίους. Τα Μαθηματικά αποτελούν το μάθημα-νάρκη, με το ποσοστό αποτυχίας κάθε χρόνο να κυμαίνεται από 60-80%. Αμέσως μετά ακολουθεί η Φυσική, ενώ μακρά παράδοση χαμηλών επιδόσεων έχει και η Ανάπτυξη Εφαρμογών, με έναν στους δύο να γράφει κάτω από τη βάση. Και οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής κατεύθυνσης, πάντως, θεωρούνται ευνοημένοι από το κόψιμο θέσεων στη θεωρητική κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης: Πανελλήνιες 2014: Πότε κατατίθενται τα μηχανογραφικά δελτία

Πανελλήνιες 2014: Τέλη Ιουνίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή