ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Βιβλική καταστροφή στην Άρτα-Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία 24ωρα με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στη δυτική Ελλάδα.
Ολόκληρη η Ήπειρος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεκάδες χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά καθώς τα ποτάμια Άραχθος, Αχέροντας και Λούρος ξεπέρασαν το όριο κινδύνου.
Τα χωριά που εκκενώθηκαν προληπτικά ήταν οι Κεραμάτες, το Νεοχώρι, οι Συκιές, ο Λουτρότοπος, το Κομμένο και η Ακροποταμιά.
Γειτονιές εκκενώθηκαν και μέσα στην πόλη της Άρτας, καθώς το νερό έφτασε μέσα στα σπίτια.
Την ίδια ώρα, οι ζημιές στις υποδομές και ειδικά στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού είναι ανυπολόγιστες.
Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει και σε όλο το δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες. Σήμερα, Δευτέρα (02/02/2015) δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία με απόφαση του δήμου στην Άρτα.
Ναύπακτος: Aίτημα για εκκένωση του οικισμού Κλεπάς με εναέρια μέσα
Στο χωριό Κλεπά της Ορεινής Ναυπακτίας σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστιο κατολισθητικό φαινόμενο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τις κατοικίες και τα περίπου 50 άτομα που διαμένουν εκεί.
Σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας έχει κατατεθεί αίτημα για την απομάκρυνση των κατοίκων του χωριού με εναέρια μέσα, αφού δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος προσέγγισης σε αυτό.
Χιόνια στα Ιωάννινα
Με χιονοπτώσεις ξεκίνησε η εβδομάδα για το νομό Ιωαννίνων, που δοκιμάζεται το τελευταίο διήμερο από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους ανέμους.
Από χθες, Κυριακή (01/02) χιονίζει στο Μέτσοβο, ενώ σήμερα είδαν χιόνι και στην Κόνιτσα αλλά και στα χωριά του Πωγωνίου.
Τα πολύ ορεινά του νομού Ιωαννίνων έχουν ήδη καλυφθεί από χιόνι.
Ο καιρός αναμένεται να είναι έτσι και αύριο, Τρίτη (03/02) ενώ δεν αποκλείεται να δουν χιόνι και οι κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων.
Σε πλήρη επιφυλακή οι τοπικές Αρχές για το ενδεχόμενο αύξησης της στάθμης των νερών του ποταμού Έβρου.
Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές στον Έβρο μετά την απόφαση των βουλγαρικών αρχών ν' ανοίξουν το φράγμα με αποτέλεσμα να τρέξουν μεγάλες ποσότητες νερού στον ποταμό Έβρο.
Κατέρρευσε η «Ακροπόλη» της Ηπείρου
Στο μεταξύ, η είδηση της πτώσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας συγκλόνισε τους Ηπειρώτες – και όχι μόνο.
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα.
Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Κυριακής (1/2/2015) στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία.
Στις πληγείσες περιοχές της Ηπείρου μετέβη άμεσα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για να συντονίσει από κοντά τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Σπίρτζης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για τεράστιες καταστροφές.
Πλημμύρες και καταστροφές σε Θεσπρωτία, Ιωάννινα
Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα από το πρωί του Σαββάτου (31/1) και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και ζημιές στις υποδομές, στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.
Σοβαρές ζημιές προκάλεσε ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα. Η ίδια εικόνα, επικράτησε και στη Θεσπρωτία, στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός, ενώ απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.
Ο νομός Ευρυτανίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των κατολισθήσεων.
Ένα από τα χωριά που χτυπήθηκε είναι και το Κρίκελλο, το οποίο «κόπηκε» στη μέση, μετά από κατολίσθηση. Επίσης σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό «κόπηκε» και ένας δρόμος με αποτέλεσμα τόσο το Κρίκελλο όσο και άλλα χωριά της περιοχής να είναι αποκλεισμένα.
Εντέλει το χωριό εκκενώθηκε με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τους κατοίκους να μεταφέρονται με λεωφορεία σε ξενοδοχεία στο Καρπενήσι.
Καταστροφές από την κακοκαιρία στην Αιτωλοακαρνανία
Εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.
Κοινότητες αποκλείστηκαν στους δήμους Θέρμου και Ναυπακτίας.
Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αιτήματα των δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Αμφιλοχίας και των δημοτικών ενοτήτων Πλατάνου, Αποδοτίας και Πυλήνης του δήμου Ναυπακτίας και των τοπικών κοινοτήτων Ευηνοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου του δήμου Μεσολογγίου, για να κήρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Φουσκωμένα» όλα τα ποτάμια στην Ήπειρο
Άραχθος, Αώος, Βοϊδομάτης, Καλαμάς, Λούρος, Αχέροντας, αλλά και οι παραπόταμοί τους Σαραντάπορος, Ζαγορίτικος, Βάρδας, Βίκος, Μετσοβίτικος, Ζαλογγίτικος και Καλαρρύτικος είναι «φουσκωμένοι» με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά που κατεβάζουν, να προκαλούν πολλές και σημαντικές ζημιές στο περιβάλλον, τα μνημεία, το αγροτικό κεφάλαιο, τις υποδομές αλλά και τις περιουσίες των πολιτών στην περιοχή.
Τα προβλήματα που καταγράφηκαν αναλυτικά ανά περιοχή:
Δήμος Μεσολογγίου
Στην τοπική κοινότητα Ευηνοχωρίου, καταστράφηκαν δύο εκ των τεσσάρων γεωτρήσεων του Ευήνου, ενώ σημειώθηκαν καταστροφές σε βοσκοτόπια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ελαιώνες.
Στις τοπικές κοινότητες Κατοχής και Λεσινίου της δημοτικής κοινότητας Οινιάδων Μεσολογγίου, υπήρξε ανάλογη εικόνα με καταστροφές σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και στο αρδευτικό σύστημα.
Δήμος Αμφιλοχίας
Υπερχείλισε ο ποταμός Ίναχος στις τοπικές κοινότητες Πατιόπουλου, Αγριδίου, Εμπεσού, Σταθά, Αμοριανών και Ποδογόρας με τις καταστροφές να εντοπίζονται κυρίως στις λιθοδομές στήριξης της κοίτης, σε παρακείμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε γεωτρήσεις και στην οδοποιία.
Επίσης σημειώθηκαν κατολισθήσεις πρανών, αποξηλώσεις και καταστροφές μεγάλων τμημάτων στον δρόμο από Θύαμο προς ιερά μονή Ρέθα, στην τοπική κοινότητα Αγριδίου, στον οικισμό Σκατζόκαμπο, στη διαδρομή από Περδικάκι προς Βρουβιανά - Αυλάκι, στη διαδρομή από Πατιόπουλο - Χρυσοπηγή - Φλωριάδα και στην εσωτερική οδοποιία των οικισμών Πετσάλια και Φράγκου.
Ακόμη, μεγάλες καταστροφές καταγράφηκαν στις δύο τοξωτές γέφυρες Αυλακίου και Βρουβιανών, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί, ως σημαντικά μνημεία παλαιάς αρχιτεκτονικής, καθώς ο ποταμός Αχελώος τις υπερκάλυψε με την ροή του. Επιπλέον, υπάρχουν πολλαπλές καταπτώσεις και αποφράξεις τάφρων απορροής.
Δήμος Θέρμου
Αποκλεισμένη η τοπική κοινότητα Αργυρού Πηγαδίου, όπως και οι 12 μόνιμοι κάτοικοι, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση από την περιοχή Γαρδικιώτη, ενώ στην ίδια περιοχή έχει καταστραφεί και το δίκτυο ύδρευσης. Επιπλέον καταστράφηκε από κατολισθήσεις η δεύτερη γέφυρα που συνέδεε το δρόμο Αμβρακίας προς Αργυρό Πηγάδι, η υδρομάστευση και τμήμα του δικτύου ύδρευσης του οικισμού Θεοτόκος.
Πολλά ήταν και τα προβλήματα που σημειώθηκαν στα επαρχιακά δίκτυα της περιοχής είτε λόγω των φερτών υλικών που παρασύρθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις είτε από κατολισθήσεις και καθιζήσεις αλλά και σε αρκετά δίκτυα ηλεκτροδότησης , ενώ υπάρχουν επιμέρους ζημιές σε ιδιοκτησίες, σε δημοτικούς δρόμους και σε καλλιέργειες.
Δήμος Ναυπακτίας
Επτά ορεινές κοινότητες αποκόπηκαν από τη Ναύπακτο, ενώ αντιμετώπισαν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην τοπική κοινότητα Κλεπάς, όπου κινδυνεύουν κατοικίες. Στη δημοτική κοινότητα Αποδοτίας αποκόπηκε ο δρόμος που οδηγεί στην «Ιφιονεία» και ειδικότερα στις περιοχές Γραμμένη Οξυά, Λευκά, Μανδρινή, όπου δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση.
Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας παρακολουθούσε σε όλη του την έκταση τον ποταμό Εύηνο, καθώς η ΕΥΔΑΠ απελευθέρωνε μεγάλο όγκο νερού.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών αυτών, ώστε να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να προστατευθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ύστερα από επικοινωνία που είχε με την αντιπεριφερειάρχη Χριστίνα Σταρακά, καθώς και με τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών.
Σε κατάσταση ανάγκης η κοινότητα Πλάκας
Η Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας υπέβαλε αίτημα μαζί με τον δήμο Καλαβρύτων να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το δημοτικό διαμέρισμα Πλάκας Καλαβρύτων καθώς οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο (31/1) και την Κυριακή (1/2) απείλησαν το χωριό. Σύμφωνα με το patrastimes, η κοινότητα Πλάκας κηρύχθηκε τελικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το πρωί της Δευτέρας.
Η Πολιτική Προστασία απάντησε θετικά στο αίτημα της αιρετής περιφέρειας, ενώ την ίδια ώρα αποφασίστηκε η παροχέτευση υδάτινων όγκων στην περιοχή της Πλάκας προκειμένου να προστατευθούν οικίες.
Την Κυριακή (1/2/2015) επισκέφθηκε την περιοχή και έκανε αυτοψία κλιμάκιο γεωλόγων από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών συνοδευόμενοι από τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι «το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και απειλείται ο οικισμός». Επίσης, ανέφερε ότι «μέλημά μας από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, και ακολούθως τα σπίτια και οι περιουσίες των κατοίκων» και πρόσθεσε πως «η κατολίσθηση είναι ακριβώς πάνω από το χωριό και υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα».
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «όταν ολοκληρωθεί το φαινόμενο, σταματήσουν οι έντονες καιρικές συνθήκες, και έχουμε τις επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις από τους γεωλόγους και το Ι.Γ.Μ.Ε., θα ξεκινήσουν και οι εργασίες στήριξης του χωμάτινου όγκου, ώστε να μην έχουμε στο μέλλον αντίστοιχες καταστάσεις».
Στο μεταξύ στο φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία, μετέβησαν ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος μαζί με τον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών Μιχάλη Καλογερόπουλο, προκειμένου να κάνουν αυτοψία στο σημείο, και έδωσαν στους αρμόδιους υπαλλήλους να ανοίξουν, προληπτικά και σταδιακά, οι βαλβίδες εκτόνωσης του φράγματος, καθώς η στάθμη του νερού ανέβαινε επικίνδυνα.
Αποκλεισμένα χωριά στην Ηλεία
Αποκλεισμένοι είναι οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά του Δήμου Πύργου, καθώς λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών, το επαρχιακό οδικό δίκτυο κυριολεκτικά «κόπηκε» στα δύο, σε άλλα σημεία λόγω κατολισθήσεων, ενώ σε άλλα εξαιτίας καθίζησης.
Τα προβλήματα διαπιστώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας. Η διέλευση των οχημάτων από τα χωριά Αγία Άννα και Πεύκη προς τον Πύργο ήταν αδύνατη, καθώς τόνοι χώματος που παρασύρθηκαν από τα νερά έκλεισαν το δρόμο. Αμέσως οι πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων ενημέρωσαν το Α.Τ. Πελοπίου και το Δήμο Πύργου.
Πνίγηκε στη σκόνη η Αττική
Περιορισμένη ορατότητα και αποπνικτική ατμόσφαιρα δημιουργεί το πέπλο αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει από το πρωί της Κυριακής (1/2/2015) την Αθήνα.
Σύμφωνα, με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού στο Newsbomb.gr, η αφρικανική σκόνη που ταλαιπωρεί την κεντρική Ελλάδα θα αποχωρήσει τελείως την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να παραμείνει βροχερό και την πρώτη εβδομάδα του νέου μήνα.
Εφικτή τεχνικά η αποκατάσταση του γεφυριού
Είναι εφικτή τεχνικά η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας στην Πλάκα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα Mega, ο οποίος αναφέρθηκε και στην προσφορά του ΕΜΠ για τη δωρεάν μελέτη.
O κ. Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται στην Άρτα, ανέφερε ότι ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο τα κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού και πρόσθεσε πως μόλις υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα θα βρεθούν και τα υλικά της γέφυρας για να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Τέλος, επανέλαβε ότι από σήμερα (02/02/2015) το πρωί αρχίζει η καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, με τη βοήθεια και των κλιμακίων μηχανικών του υπουργείου Υποδομών που έχουν μεταβεί από την Αθήνα.
Διαβάστε την πρόγνωση του κ. Αρνιακού
Πέρα από τις βροχές και τις καταιγίδες που πλήττουν την Ελλάδα από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, οι ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι κουβάλησαν και μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης που επηρέασαν κυρίως τις κεντρικές, νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές.
Η αφρικανική σκόνη θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τη χώρα κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ από το μεσημέρι θα μειώνεται σταδιακά σημαντικά η πυκνότητα της. Η σκόνη θα εγκαταλείψει τελείως τον ελλαδικό χώρο την Τρίτη.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες που προξένησαν ιστορικές καταστροφές στη δυτική Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Ήπειρο θα εξασθενίσουν σταδιακά, αλλά η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με αυξομοιώσεις ολόκληρη την εβδομάδα, ίσως και περισσότερο.
Οδηγίες για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Σε συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού εξαιτίας των υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων λόγω της έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, προέβη το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, άτοµα µε αναπνευστικό πρόβληµα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτοµα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία.
Επιπλέον, άτοµα µε άσθµα µπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρµάκου, ενώ επί επιµονής συµπτωµάτων συνιστάται επικοινωνία µε τον θεράποντα ιατρό.
Μάλιστα, σε κάθε πολίτη συνιστάται να αποφύγει κάθε σωµατική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία.