Απειλή από την Τουρκία κινητοποιεί τους κτηνοτρόφους στον Έβρο

Κινητοποίηση επικρατεί στους κόλπους των κτηνοτρόφων και των αρμόδιων υπηρεσιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπό τον φόβο «εισβολής» της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών από την γειτονική Τουρκία, στην ελληνική επικράτεια.

Απειλή από την Τουρκία κινητοποιεί τους κτηνοτρόφους στον Έβρο
3'

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αποφευχθούν οδυνηρές συνέπειες σαν εκείνες που προέκυψαν από την «επέλαση» της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού.

Η συγκεκριμένη λοιμώδης ζωονόσος εξαπλώνεται, τους τελευταίους μήνες, σε περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Τουρκίας, ενώ στην παρούσα φάση έχουν εντοπιστεί κρούσματα και σε περιοχές της τουρκικής επικράτειας, που βρίσκονται απέναντι από τη Χίο και τη Λέσβο.

Η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών, μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ωστόσο αν προσβάλλει έστω κι ένα ζώο, τότε θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Παυλίδης.

«Σε επίπεδο ΕΕ δεν υπάρχει καμία θεραπεία ούτε και εμβόλιο, μιας και ποτέ, μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν είχε εμφανιστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος» επισήμανε ο κ. Παυλίδης.

Βασικό μέλημα των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των κτηνιάτρων της χώρας -κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης- προκειμένου να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα που είναι απαραίτητα ώστε να οχυρωθούν τα ελληνικά σύνορα από τη ζωονόσο, αλλά και να είναι ενήμεροι για τις κατασταλτικές δράσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν εφόσον διαπιστωθεί κρούσμα στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με θέμα τις ζωονόσους στις 6 Μαρτίου 2015 στην Αλεξανδρούπολη με κτηνοτρόφους από Ελλάδα και εξωτερικό. Στη συνάντηση θα δώσουν το «παρών» εξειδικευμένοι στην οζώδη δερματίτιδα των βοειδών κτηνίατροι από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Φινλανδία, το Ισραήλ και άλλες χώρες, με στόχο να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους για όλα τα νέα μέσα προστασίας από τις ασθένειες που απειλούν τα ζώα τους.

Ο κ. Παυλίδης, προτίθεται το επόμενο διάστημα να μεταβεί στην Αδριανούπολη (Εντίρνε) ώστε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των τουρκικών αρχών και να συμφωνηθεί για συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση των κουνουπιών, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη ζωονόσο.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή δηλώνουν αναστατωμένοι, με τον Μαργαρίτη Θεολόγου από την Κομοτηνή Μαργαρίτη (μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων), να χαρακτηρίζει , πολύ θετικό το γεγονός ότι γίνονται όλες οι παραπάνω ενέργειες, προτού παρουσιαστεί κρούσμα επί ελληνικού εδάφους.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «εάν δεν προσληφθούν έστω και εποχικοί κτηνίατροι, η έλευση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για το ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή».

Σημείωσε δε, ότι ευλογιά και καταρροϊκός βρίσκονται σε ύφεση μεν την τρέχουσα περίοδο, αλλά όλοι οι κτηνοτρόφοι στην Περιφέρεια φοβούνται πως με την άνοδο της θερμοκρασίας θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή