Συναγερμός για το τοξικό νέφος που πνίγει επί πέντε ημέρες την Αττική (pics)

Επικίνδυνες τοξικές ουσίες, που απειλούν την υγεία των κατοίκων όχι μόνο της Δυτικής Αττικής, αλλά και πολλών άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου, εκλύονται από το εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, όπου η φωτιά δεν έχει σβήσει ύστερα από πέντε ημέρες.

Συναγερμός για το τοξικό νέφος που πνίγει επί πέντε ημέρες την Αττική (pics)
4'

Ο αέρας μετέφερε τη δυσάρεστη οσμή του καμένου πλαστικού στα νότια προάστια, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων δεν είναι αβάσιμη.

Αργά χθες (09/06/2015) το βράδυ ο 34χρονος, προσωρινά υπεύθυνος της εταιρείας ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ, ενώ αναζητείται και ο 46χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το «Έθνος», έπειτα από έλεγχο - αυτοψία στους χώρους της εταιρείας εντοπίστηκαν αντικείμενα για τα οποία δεν υπήρχε άδεια, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Μιλώντας στο «Έθνος», ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Ζιώμας επισημαίνει ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος δημιουργίας διοξινών λόγω της καύσης του πλαστικού.

«Τα απορρίμματα βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο και ούτως ή άλλως το εργοστάσιο δεν έχει καμινάδα μέσω της οποίας τα καυσαέρια να μπορούν να ανυψωθούν και να απομακρυνθούν χωρίς να ακουμπήσουν στο έδαφος. Έτσι το μαύρο σύννεφο που βλέπουμε επικάθεται στο έδαφος με πολύ δυσάρεστες συνέπειες».

Ο κ. Ζιώμας τονίζει ότι η ποιότητα της ατμόσφαιρας επιδεινώνεται δραματικά τις βραδινές ώρες «αφού περιορίζεται το σώμα της ατμόσφαιρας και η διασπορά των τοξικών ρύπων γίνεται σε ύψος το πολύ 200 μέτρων. Οπότε μιλάμε για μια κατάσταση στην οποία η σκόνη κάθεται παντού. Για ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μια τέτοια κατάσταση είναι ό,τι χειρότερο και ειδικά αν μένουν κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας».

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, υποστηρίζει ο κ. Ζιώμας, είναι να ενημερωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς για να λάβουν μέτρα προφύλαξης το συντομότερο δυνατό.

Ανάλογος είναι και ο προβληματισμός των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Greenpeace, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS αναφέρουν ότι «τα καυσαέρια από τη φωτιά είναι πολύ επικίνδυνα, διότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και διοξίνες, που είναι πολύ καρκινογόνες. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσα αρνητικές σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα με άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα, έγκυες, μικρά παιδιά κ.λπ. Επίσης, μακροπρόθεσμα το συμβάν, ανάλογα με τη χρονική διάρκειά του, μπορεί να συμβάλει και στην αύξηση πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία της ευρύτερης περιοχής που θα εκτεθεί στα καυσαέρια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης παραδέχτηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για να γίνουν επιστημονικές μετρήσεις και να καταγραφεί το μέγεθος του προβλήματος.

Επιπλέον, τόνισε ότι η ενδεδειγμένη λύση για να σταματήσει η έκλυση καπνού και τοξικών αερίων είναι να καλυφθούν με χώμα τα απορρίμματα που καίγονται. Για να γίνει, όμως, αυτό απαιτείται, όπως είπε, κονδύλι 500.000 ευρώ, το οποίο όμως πλέον δεν υπάρχει καθώς «δυστυχώς ο προκάτοχός μου είχε κάνει μια τέτοια κίνηση, αλλά την προηγούμενη φορά που έγινε αυτό δεν πληρώθηκε ο εργολάβος».

Συστάσεις από το Υπ. Υγείας

Διακοπή λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συστήνει το υπουργείο Υγείας για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Άτομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και τη σωματική άσκηση.

Αναφέρεται ακόμη ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Οι συστάσεις στον γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή