Telegraph: Εκρηκτική η κατάσταση στη Μυτιλήνη με τους πρόσφυγες (video)
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση με τους πρόσφυγες, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και σε άλλα νησιά της χώρας, την ίδια ώρα που ντροπιαστικές εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου δυσφημίζοντας την Ελλάδα - Χριστοδουλοπούλου:Οι περισσότεροι μετανάστες ήρθαν από όταν παραιτηθήκαμε.
Οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν πορεία και καθιστική διαμαρτυρία τη Δευτέρα (7/9) στο νησί της Μυτιλήνης ζητώντας να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τους μετέφεραν στον Πειραιά, εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτησή τους για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.
Τις σκηνές χάους στη Λέσβο κατέγραψε η κάμερα του Telegraph και ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας Νικ Σκουίρς, ο οποίος παραμένει στο νησί και μεταφέρει με κάθε λεπτομέρεια όσα διαδραματίζονται.
Όπως θα δείτε στο παραπάνω βίντεο, αποτυπώνεται η αγανάκτηση των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Συρία προκειμένου να ξεφύγουν τόσο από τη λαίλαπα του Ισλαμικού Κράτους όσο και από την καταπίεση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
«Υπάρχουν περίπου 2.000 άνθρωποι και μόνο ένας αστυνομικός ελέγχει τα χαρτιά μας. Έτσι, μόνο 200 ή 300 άνθρωποι ελέγχονται καθημερινά», λέει στην κάμερα του Telegraph ένας νεαρός πρόσφυγας από τη Δαμασκό της Συρίας.
«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ειρήνη», φωνάζει μία δεύτερη ομάδα ανθρώπων εμποδίζοντας την κυκλοφορία στους δρόμους του νησιού, ενώ σε ένα ακόμα πλάνο ένα ανήλικο αγόρι χάνει τις αισθήσεις του από την ζέστη, την πολύωρη αναμονή, την αφυδάτωση και την ασιτία. Τρεις άνδρες το μεταφέρουν σε σκιερό μέρος και του δίνουν τις πρώτες βοήθειες.
Την ίδια στιγμή ο Αχμέντ από το Χαλέπι της Συρίας μιλώντας στην κάμερα της βρετανικής εφημερίδας εξηγεί πως αυτό που είναι απαραίτητο είναι η μεταφορά των προσφύγων στον Πειραιά.
Ο Αχμέντ, μάλιστα, επισημαίνει πως αν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το εισιτήριό τους ώστε να καταφέρουν να φύγουν από το νησί της Μυτιλήνης.
Χριστοδουλοπούλου: Οι περισσότεροι μετανάστες ήρθαν από όταν παραιτηθήκαμε
Για πρωτοφανή ανοησία όσων κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε σήμα στους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα, έκανε λόγο η Τασία Χριστοδουλοπούλου – «Δεν κάλεσα εγώ τους πρόσφυγες στην Ελλάδα - Οι πολλοί μετανάστες ήρθαν από τη μέρα που παραιτηθήκαμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Τραγική σύμπτωση, από τις 27 που παραιτηθήκαμε και μέσα σε μία εβδομάδα, ήρθαν στα νησιά, έσπασαν κάθε ρεκόρ, 51.000 πρόσφυγες, όταν επί των ημερών μας ερχόντουσαν σε όλα τα νησιά 12.000. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για να γίνονται αντικείμενο κριτικής, και μάλιστα κακόπιστης, διότι στην πολιτική μου, και μάλλον στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ χρεώθηκε ότι εμείς ήμασταν υπεύθυνοι που έρχονταν οι πρόσφυγες στα νησιά και στη χώρα μας, διότι δήθεν κάναμε σήμα "ελάτε" λες και είχαμε πρόβλημα να μαζέψουμε εδώ τους πρόσφυγες και αυτό θα ήταν προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία ανοησία πρωτοφανής», τόνισε η πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στον αέρα των «Παραπολιτικών».
Απαντώντας, δε, στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα σύνορα, σημείωσε: «Ξέρετε πώς γίνεται η είσοδος των προσφύγων, μόλις περνούν στα ελληνικά σύνορα τρυπάνε τις βάρκες και πέφτουν στο νερό, οπότε το Λιμενικό είναι υποχρεωμένο, πλέον, να κάνει διάσωση, γιατί απαγορεύεται να αφήσει ανθρώπους να πνιγούν στη θάλασσα. Είπαν ότι τους έκανα νεύμα να έρθουν γιατί έκλεισα τα κέντρα κράτησης. Στα κέντρα κράτησης, ως γνωστόν, απαγορεύεται να υπάρχουν πρόσφυγες γιατί τυγχάνουν ειδικής διεθνούς προστασίας και σε κάθε περίπτωση τα κέντρα κράτησης είναι μόνο 7.500 θέσεις και δεν θα μπορούσες να κάνεις τέτοια πολιτική ακόμα και αν το ήθελες, όταν εδώ ο αριθμός ήταν όχι απλά πολλαπλάσιος αλλά υπέρ δεκαπολλαπλάσιος».
Παράλληλα, αφού σημείωσε πως «τελικά ήρθαν οι μέρες και οι ώρες, τραγικές θα έλεγα, που όλα αυτά διαψεύστηκαν από τη ζωή, διότι οι πρόσφυγες μετακινούνται με τρομερούς ρυθμούς και στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και αναδεικνύουν το μείζον πρόβλημα, που είναι οι αιτίες που αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, και ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις που έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες με τις συμβάσεις τους να υποδέχονται τον πρόσφυγα πολέμου, να του παρέχουν προστασία και να μην του κλείνουν την πόρτα στο άσυλο ή σε ό,τι διεκδικεί», η κα Χριστοδουλοπούλου πρόσθεσε αναφορικά με το μνημόνιο:
«Yπογράφτηκε αυτή η συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα που γνωρίζουμε ήταν ένα προϊόν πάρα πολύ μεγάλης πίεσης, πάρα πολλών εκβιασμών και αδιέξοδων που θα δημιουργούνταν στη χώρα μας με μία κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Δεν ήταν κάτι που το θέλαμε, δεν ήταν κάτι που το επιθυμούσαμε, ήταν κάτι που υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θεωρεί ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ επικύρωσε αυτήν τη συμφωνία έγινε σε μία μέρα μνημονιακό κόμμα.
Σχετικά με τη συμμετοχή της, τέλος, στο ψηφοδέλτιο η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε: «Μάλλον στο Επικρατείας, αλλά δεν τα έχουμε κλείσει, γιατί τώρα αυτό δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι στρατευόμαστε όλοι για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».