Μύκονος: Το νησί με τους 35 αστυνομικούς και τους 500 μπράβους

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ξυλοδαρμού του 31χρονου Κύπριου έξω απόbeachbarτης Μυκόνου, έρχεται στην επιφάνεια η κατάσταση που επικρατεί στο δημοφιλές νησί, σχετικά με τις εταιρείες σεκιούριτι και τους μπράβους.
4'

Όπως σημειώνει το «Βήμα της Κυριακής», στο νησί δρα ανεξέλεγκτος ένας «στρατός» μπράβων και σεκιούριτι (πολλοί εκ των οποίων είναι αδήλωτοι) με στόχο εισπράξεις εκατομμυρίων ευρώ αλλά και εταιρείες συνοδείας, προστασίας και παντός είδους εξυπηρέτησης κοσμικών, με δεκάδες μπράβους, «έτοιμους για όλα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρόμοιο με αυτό του 31χρονου Κύπριου περιστατικό, «είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο έξω από άλλο κλαμπ με τη συμμετοχή σεκιουριτά που ανήκε στην ίδια εταιρεία που εμπλέκεται στον τελευταίο τραυματισμό».

Το άρθρο αποκαλύπτει «ότι επιχειρηματίες που σχετίζονται με άλλη εταιρεία security, η οποία αρχίζει να έχει παρουσία και στη Μύκονο, ήταν πελάτες του μεγάλου κυκλώματος κοκαΐνης που αποκαλύφθηκε προ μερικών εβδομάδων. Μάλιστα, κατατέθηκαν προ μερικών ημερών στην Εισαγγελία Σύρου νέα συγκεκριμένα στοιχεία ότι συσχετιζόταν με ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Κολωνάκι με το ψευδώνυμο «Πιγκουίνος» αλλά και με δύο ιδιώτες, έναν Ελληνα και έναν Αλβανό, που ήταν τροφοδότες ναρκωτικών στην ίδια περιοχή της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποκλεισθεί η κοκαΐνη που τροφοδοτούσε Κολωνάκι και Μύκονο να προέρχεται από τις «ίδιες παρτίδες» με το φορτίο που εντοπίστηκε - με την εμπλοκή αθλητή μπέιζμπολ - σε αποθήκη σκραπ στον Ασπρόπυργο».

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και νομικούς που γνωρίζουν τα «ποινικά ζητήματα» του νησιού, «μετά τη δολοφονία του Αυστραλού Ζαμίτ Ντουζόν από μπράβους ενός κλαμπ τον Ιούλιο του 2008, τα περίπου 20-25 μεγάλα κλαμπ της Μυκόνου προχώρησαν σε συμφωνίες με εταιρείες security για τη φύλαξη των μαγαζιών τους. Οι καταστηματάρχες υπέγραφαν και ειδικά συμφωνητικά ώστε να μετατίθενται στις εταιρείες ασφαλείας οι ποινικές ευθύνες σε περίπτωση τραυματισμού θαμώνων. Τέτοιου είδους security είχαν αποκτήσει και άλλα καταστήματα της Μυκόνου».

«Στα μεγάλα "στρατοκρατούμενα" κλαμπ σε κάθε βάρδια υπάρχουν από τέσσερις ως δέκα σεκιουριτάδες που αμείβονται με 30-60 ευρώ μεροκάματο, αξιοζήλευτο σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι περισσότεροι έρχονται στο νησί μέσα από προσκλητήριο στο Facebook που ξεκινά στις αρχές Μαρτίου χωρίς ουδείς να γνωρίζει την προϋπηρεσία τους, το παρελθόν τους και ορισμένοι μένουν αδήλωτοι στις αστυνομικές Αρχές. Η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί στις αρχές της σεζόν να καταγράψει τους στρατούς των security, όμως όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η διαδικασία έχει πολλά κενά. Επιπλέον, ενώ το καθήκον τους είναι να απομακρύνουν τους θαμώνες που εμπλέκονται σε επεισόδια και να καλούν την Αστυνομία, εκείνοι ορισμένες φορές την υποκαθιστούν, χειροδικούν και επιχειρούν να τιμωρήσουν τους... άτακτους με μοιραία αποτελέσματα».

Συνεχίζοντας το άρθρο αναφέρει ότι «τουλάχιστον επτά-οκτώ περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς "σεκιουριτάδων" καταγράφονται κάθε εβδομάδα που δεν παίρνουν ποινική έκταση. Την κατάσταση επιτείνει και η προβληματική στελέχωση του αστυνομικού τμήματος της Μυκόνου όπου φέτος υπηρετούν 46 έναντι 76 πέρσι....

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς «security» απέκτησε εταιρεία που είχε αθλητής πυγμαχίας από τη Βόρεια Ελλάδα, συγγενικά πρόσωπα του οποίου είχαν συστήματα ασφαλείας. Εφέτος ανέλαβε και την ασφάλεια του Δήμου Μυκόνου και θεωρείται ο κυρίαρχος στον χώρο της παροχής προστασίας στο νησί λόγω και των γνωριμιών που έχει αποκτήσει με επιχειρηματίες. Ενας υπάλληλός του αλλά και ο ίδιος βρέθηκαν κατηγορούμενοι για εμπλοκή στο αιματηρό περιστατικό με τον τραυματισμό του 31χρονου Κυπρίου. Παράλληλα άλλος υπάλληλός του κατηγορείται ότι σε κλαμπ της Μυκόνου στις 25 Ιουλίου έσπασε το σαγόνι νεαρού θαμώνα για τον οποίο πίστεψε ότι είχε επιχειρήσει να κλέψει μια τσάντα».

Παράλληλα, όπως αναφέρουν παράγοντες του νησιού «εμφανίζονται λίγο μετά το Πάσχα διάφοροι τυχοδιώκτες που μαζί με ορισμένους ιδιώτες προσφέρουν υπηρεσίες "παντός είδους" σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες τουρίστες οι οποίοι δεν μπορούν να μεταφέρουν το σχετικό "σέρβις" από τις πόλεις όπου ζουν. Ετσι προσφέρουν οχήματα, οδηγό, σεκιουριτάδες, ακόμη και για τις παραλίες, άνθρωπο για να τους κλείνει τραπέζια σε νυχτερινά κέντρα, ξαπλώστρες στην παραλία κ.ο.κ.».

Σχετικές ειδήσεις