Άμεση προώθηση των προσφύγων σε άλλες χώρες
Σε εφαρμογή ενδέχεται να μπει τις επόμενες ημέρες το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν δεκτές σε άλλες χώρες οι πρώτες 50 οικογένειες που έχουν υποβάλλει αίτημα. Το ίδιο πρόγραμμα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα και στην Ιταλία την ερχόμενη Τρίτη. Και στις δύο περιπτώσεις η πρεμιέρα θα γίνει παρουσία του Έλληνα επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Το ζήτημα αυτό εξάλλου έχει συζητηθεί και σε σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη ενώ σήμερα (4/10/2015) έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη παρουσία κοινοτικών αξιωματούχων.
Πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως
«Πηγαίνετε στο Γαλάτσι ή το Ελληνικό».
Αυτή ήταν η οδηγία που έδιναν οι αστυνομικοί στην πλατεία Βικτωρίας στους νεοαφιχθέντες από τα νησιά πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως είναι φυσικό και οι δύο ονομασίες των τοποθεσιών ακούγονται άγνωστες στους αλλοδαπούς καθώς έχουν αποστηθίσει πλέον τα ονόματα δύο πλατειών (Ομόνοια, Βικτώρια) ως σημεία συνάντησης με διακινητές και ομοεθνείς τους. Χθες, Σάββατο (3/10) περίπου 400 άτομα κατευθύνθηκαν προς το Πεδίον του Άρεως.
Οι αλλοδαποί που είχαν συγκεντρωθεί τις τελευταίες μέρες στην πλατεία Βικτωρίας ήταν κυρίως Αφγανοί, Σομαλοί και Σουδανοί. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο Yonous Mouhammadi, πρόεδρος του Φόρουμ Προσφύγων, «Οι Σύροι ως επί το πλείστον φτάνουν στον Πειραιά και συνεχίζουν κατευθείαν το ταξίδι τους για την Ευρώπη». «Δεν μένουν ούτε ένα 24ωρο στην Αθήνα». Η μεταφορά των μεταναστών σε κλειστές εγκαταστάσεις ανακούφισε προσωρινά όλους τους εμπλεκόμενους καθώς η αλλαγή του καιρού έχει δυσκολέψει κατά πολύ την διαμονή σε υπαίθριους χώρους. «Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που μένουν 50 ή 60 μαζί σ’ ένα διαμέρισμα, με συνέπεια οι συνθήκες να είναι χειρότερες από εκείνες στην πλατεία», προσθέτει από την πλευρά του ο ίδιος, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για τις ευάλωτες πληθυσμιακές κατηγορίες: παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους, αρρώστους.
Αφγανοί, Ιρακινοί, Σομαλοί και υπόλοιπες εθνικότητες δεν έχουν μαζί τους χρήματα, σε αντίθεση με ορισμένους Σύρους. Το σύνηθες, όπως εξηγεί ο κ. Mouhammadi, είναι όταν φτάνουν στην Αθήνα να κανονίζουν μέσω Western Union να λάβουν χρήματα από τις οικογένειές τους. Διαδικασία που έχει γίνει πιο περίπλοκη, καθώς, για να αιτηθούν χρημάτων, απαιτούνται νομιμοποιητικά έγγραφα. Έτσι, ορισμένοι επιτήδειοι αναλαμβάνουν με το αζημίωτο τη «διευκόλυνση» σε όσους δεν έχουν λάβει υπηρεσιακό σημείωμα. «Επιπλέον, τελευταία μπήκε όριο στις συναλλαγές, που δεν μπορούν να ξεπερνούν μηνιαίως τα 1.800 ευρώ». Η νέα ρύθμιση πλήττει και τους Σύρους.