Έκλεισαν τα σύνορα Σερβία και Σλοβενία – Χάος στην Ειδομένη
Eικόνες χάους και απελπισίας στην Ειδομένη, την ώρα που κλείνουν τα σύνορα Σλοβενία και Σερβία, με περιορισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του περιορίζει την είσοδο των μεταναστών από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και πλέον θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία ή πηγαίνουν εκεί για ανθρωπιστικούς λόγους.
Κάθε ανθρωπιστική περίπτωση θα αξιολογείται ξεχωριστά, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Σερβίας, που με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι θα εναρμονίσει τις πολιτικές της με εκείνες των χωρών μελών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Σλοβενίας σημαίνει ότι «η βαλκανική οδός για τους μετανάστες έχει κλείσει».
Απελπισία στην Ειδομένη
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το δράμα των 13.000 προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, οι οποίοι εκτός από τα κλειστά σύνορα είναι αντιμέτωποι και με την κακοκαιρία.
Για τρίτη ημέρα σήμερα, η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων παραμένει ερμητικά κλειστή με τους πρόσφυγες, να δίνουν και πάλι μάχη με τις λάσπες, αφού η βροχή έχει πλημμυρίσει πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό.
Πολλοί από τους πρόσφυγες ξεκίνησαν ήδη απεργία πείνας ενώ οι περιγραφές των μελών των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» σοκάρουν. Ατέλειωτες ουρές σχηματίζονται για ένα σάντουιτς, ο απέραντος καταυλισμός διευρύνεται και στα χωράφια και κανείς δεν θέλει να μετακινηθεί. Άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά. Πολλές έγκυες γυναίκες οδηγούνται μάλιστα σε αποβολές εξαιτίας του άγχους αλλά και της ελλιπούς σίτισης, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό "Focus".
Το πρωί αναμένεται στην Ειδομένη και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος.
Γέμισε σκηνές ο Πειραιάς
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (09/03), κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 529 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο μετέφερε 50 άτομα από τη Χίο και 479 από τη Μυτιλήνη.
Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue star 2" από τα Δωδεκάνησα, με 144 μετανάστες και πρόσφυγες.
Πολλούς από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν από το «Αριάδνη» στο λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού περίπου 3.070 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε-2 είναι γεμάτος με αποτέλεσμα πολλά άτομα να έχουν στήσει δεκάδες σκηνές έξω απ αυτόν.
Άδειασε η πλατεία Βικτωρίας, γέμισαν τα γύρω στενά
Λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία Βικτωρίας και την μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας, συνεργεία του Δήμου συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και καλλωπισμού των παρτεριών.
Δυνάμεις της αστυνομίας, παραμένουν στην πλατεία και ενημερώνουν τους πρόσφυγες που φτάνουν εκεί, ότι εάν θέλουν μπορούν να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας. Παράλληλα, διακριτική επιτήρηση υπάρχει από την αστυνομία και σε άλλες πλατείες της Αθήνας.
Κι αν η πλατεία Βικτωρίας άδειασε, οι γύρω δρόμοι γέμισαν... Κυρίως η οδός Χέυδεν, όπου πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν ανθρώπους που θα τους στείλουν στην Ειδομένη.
Η εκμετάλλευση των απελπισμένων
Παράλληλα, ιστορίες εκμετάλλευσης των ανθρώπων που προσπαθούν απελπισμένα να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, έρχονται στην επιφάνεια.
Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, Κώστας Παλασκώνης, μιλώντας στο Mega, Σύριοι πρόσφυγες έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης στην πλατεία Βικτωρίας από εγχώριους «διακινητές», οι οποίοι τους είπαν ότι τα σύνορα στην Ειδομένη είναι ανοικτά και προθυμοποιήθηκαν -με το αζημίωτο, φυσικά- να τους μεταφέρουν στη Γερμανία.
Αφού τους ζήτησαν και πήραν, 2.000 ευρώ, τους παράτησαν στη Θεσσαλία!
Πάνω από 34.000 πρόσφυγες και μετανάστες
Την Τρίτη, το Συντονιστικό Όργανο ανακοίνωσε ότι σε όλη την Επικράτεια βρίσκονται τουλάχιστον 34.183 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 6.835 βρίσκονται στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Μεγίστη, Κω, Λέρο και Κάλυμνο).
Οι 8.341 φιλοξενούνται στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Σχιστό (1.780), στον Ελαιώνα (710), στο γήπεδο του μπέιζμπολ (1.282), στο γήπεδο του χόκεϊ (1.419), στην αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (1.200), στο λιμάνι του Πειραιά (1.844) και στο Λαύριο (106).
Επίσης, 210 διαμένουν σε ξενοδοχείο στη Φθιώτιδα, 2.200 στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, 3.489 στο κέντρο φιλοξενίας του Χέρσου Κιλκίς, 3.256 στην αντίστοιχη δομή στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη και 393 στην Κοζάνη.