Τα Σκόπια κλείνουν οριστικά τα σύνορα με την Ελλάδα

Δυσκολεύει όλο και περισσότερο η κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης όπου περίπου 14.000 πρόσφυγες ζουν υπό άθλιες συνθήκες, περιμένοντας ένα… θαύμα να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη -Σφραγίζουν το κλείσιμο των συνόρων οι Σκοπιανοί.
Τα Σκόπια κλείνουν οριστικά τα σύνορα με την Ελλάδα
8'

Λασπότοπος και εικόνες χάους στην Ειδομένη - 14.000 πρόσφυγες περιμένουν ένα θαύμα - Κλειστή η «βαλκανική οδός» - Συγκλονίζουν οι περιγραφές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Την ίδια στιγμή οι χώρες της Βαλτικής φοβούμενες πως η προσφυγική ροή θα μετακινηθεί τώρα προς εκείνες, σηκώνουν φράχτες.

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία κινητοποιήθηκαν έτσι, υψώνοντας τείχη στα σύνορα με τη Ρωσία.

Εκτιμάται ότι πλέον ο «διάδρομος» που περνά από τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Βαλτική θα εξελιχθεί ως τον πλέον «δημοφιλή» για την προσφυγική και μεταναστευτική ροή.

Σύνορα ερμητικά κλειστά

Κλειστή παραμένει για τρίτη συνεχόμενη μέρα η «βαλκανική οδός». Κροατία, Σερβία και Σλοβενία έχουν κλείσει τα σύνορα και έχουν απαγορεύσει τη δίοδο στους μετανάστες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κάποιοι από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη δεν άντεξαν να παραμείνουν στα σύνορα και έφυγαν με λεωφορεία για τα Διαβατά ή την Αθήνα. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 150 άτομα.

Η κυβερνητική επιτροπή των Σκοπίων αναμένεται μάλιστα να συνεδριάσει απόψε το βράδυ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα, μετά και τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας για επιπλέον περιορισμούς στις διελεύσεις προσφύγων, οι οποίες ουσιαστικά έχουν οδηγήσει στο «σφράγισμα» του βαλκανικού διαδρόμου.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι η κυβερνητική αυτή επιτροπή των Σκοπίων θα εξετάσει τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους περιορισμούς στις προσφυγικές ροές από άλλες χώρες του βαλκανικού διαδρόμου και δεν αποκλείεται να αποφασίσουν το κλείσιμο του σημείου διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.

Στην κυβερνητική αυτή επιτροπή των Σκοπίων, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των υπουργείων 'Αμυνας, Εσωτερικών και Υγείας.

Πάντως, εδώ και τρεις ημέρες οι αρχές των Σκοπίων κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και κανείς πρόσφυγας δεν έχει εισέλθει στο έδαφος των Σκοπίων το διάστημα αυτό.

«Τις τελευταίες 2-3 ημέρες δεν υπήρχε έξοδος προσφύγων από τη χώρα προς τη Σερβία και για το λόγο αυτό δεν υπήρχε και είσοδος νέων προσφύγων από τα σύνορα με την Ελλάδα», ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων.

Την ίδια στιγμή, 1.050 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και αρκετές ημέρες στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Ταμπάνοβτσε, κοντά στα σύνορα των Σκοπίων με την Σερβία, καθώς οι σερβικές αρχές δεν τους επιτρέπουν να εισέλθουν στο σερβικό έδαφος. 'Αλλοι 450 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται επίσης εδώ και μερικές ημέρες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Σκοπίων και Σερβίας.

Απελπιστική η κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης

Οι 14.000 περίπου πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό είναι αντιμέτωποι και με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, την πείνα και την εξαθλίωση.

Η βροχή πλημμύρισε τις σκηνές, παρά τις προσπάθειες των προσφύγων να κρατήσουν το νερό έξω από το χώρο που κοιμούνται οι ίδιοι, τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες τους. Ολόκληρος ο καταυλισμός έχει μετατραπεί σε έναν λασπότοπο από την Τρίτη.

2486327

Παράλληλα, δυνατότητα πραγματικής θέρμανσης δεν υπάρχει, καθώς η βροχή δεν επιτρέπει να ανάψουν φωτιές, κι όταν αυτό γίνεται εφικτό, προσάναμμα δεν αποτελούν μόνο ξύλα, αλλά ακόμη και πλαστικά και σκουπίδια, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Το κρύο και η υγρασία επιδεινώνει την ήδη κλονισμένη υγεία των μικρών παιδιών. Οι γυναίκες μάταια προσπαθούν να στεγνώσουν ρούχα και παπούτσια.

Την ίδια ώρα, το φαγητό δεν φθάνει για όλους. Τεράστιες ουρές στήνονται καθημερινά για ένα γεύμα, που μοιράζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επιπλέον, οι χημικές τουαλέτες δεν επαρκούν, ενώ παντού υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ειδομένη

Την ανάγκη να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, σε στεγασμένους χώρους, επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Χειρουργικής, Θανάσης Γιαννόπουλος, προκειμένου να μην απειληθεί η υγεία τους λόγω των συνεχώς επιδεινούμενων καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Γιαννόπουλος επισκέφθηκε σήμερα (09/03/2016) τον προσφυγικό καταυλισμό, προκειμένου να διαπιστώσει τον βαθμό της ετοιμότητας της υγειονομικής επιτήρησης από τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως διαπίστωσε, η κατάσταση στην Ειδομένη παρά τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί είναι ελεγχόμενη υγειονομικά, ενώ προβλήματα που υπάρχουν στα παιδιά αλλά και τους ενήλικες είναι περισσότερο αναπνευστικά. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα θέμα επιδημίας (π.χ. γαστρεντερίτιδας).

a

Τόνισε ότι δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής ασφάλειας, «υγειονομικής βόμβας» όπως έχει ακουστεί. Η παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι προληπτική, πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος, προκειμένου να μην απειληθεί η υγεία των προσφύγων – μεταναστών, λόγω των συνεχώς επιδεινούμενων καιρικών συνθηκών. Εφ’ όσον οι πρόσφυγες -μετανάστες μετακινηθούν σε στεγασμένους χώρους θα προστατευθούν και από τις καιρικές συνθήκες που είναι δυσμενείς για τη διαβίωσή τους, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κ. Γιαννόπουλος εξήρε το έργο του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού και επισήμανε ότι η πλήρης επιχειρησιακή δράση των μονάδων που συνεχώς εμπλουτίζονται από άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, θα διατηρηθεί στην περιοχή για όσο χρειαστεί. «Τα κλιμάκια καλύπτουν, ελέγχουν και επιτηρούν επιδημιολογικά την περιοχή με αρτιότητα» δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος και εκτίμησε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

«Που είναι το νέο μας σπίτι;»

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

O δρόμος για το χωριό της Ειδομένης είναι γεμάτος από ανθρώπους που περπατούν ανάμεσα στα χωράφια κουβαλώντας στους ώμους τους τα υπάρχοντά τους. Άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά.

Υπάρχει σύγχυση, άγχος, έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης και ένα συναίσθημα θυμού που μεγαλώνει. Πολλοί πρόσφυγες περιμένουν για περισσότερες από δέκα μέρες. Οι άνθρωποι είναι τρομερά εξαντλημένοι.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά αλλά μόνο 150 και μόνο Σύροι ή Ιρακινοί που είναι αρκετά τυχεροί να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα από την πατρίδα τους μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια ή τη Δυτική Ευρώπη περνώντας τα σύνορα.

Οι υπόλοιποι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μία μη βιώσιμη ανθρωπιστική κρίση. Σήμερα, σε έναν προσφυγικό καταυλισμό που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 1500 ανθρώπων, υπάρχουν πάνω από 13.000 άνθρωποι που ζουν μέσα στο άγχος και τις αυταπάτες, χωρίς πληροφόρηση, στριμωγμένοι και παγιδευμένοι.

Μεταξύ τους είναι και πολλές οικογένειες. Η Πίμαν, η οποία εργαζόταν ως καθηγήτρια Αγγλικών πριν φύγει από τη Συρία, βρίσκεται στο δρόμο δύο μήνες τώρα. «Είμαι εδώ με την οικογένειά μου, κοιμόμαστε σε αυτή τη μικρή σκηνή. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα βρισκόμασταν σε αυτή τη φρικτή κατάσταση. Όταν φύγαμε από την πόλη μας, τα παιδιά μου ήθελαν να πάρουν μαζί τα παιχνίδια τους και τα βιβλία τους. Τους έλεγα να μην ανησυχούν. Θα πάρουμε καινούρια παιχνίδια στο νέο μας σπίτι. Συνεχίζουν να ρωτούν, πού είναι το νέο μας σπίτι»;

Διαμαρτυρία σε 13 χώρες για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου!

Με μία μεγάλη κινητοποίηση απαντούν οι πολίτες στο κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου, σε Βρετανία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Πολωνία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Κύπρο, Ελλάδα και Λίβανο στις 19 Μαρτίου.

Η κεντρική διαδήλωση στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις τρεις το μεσημέρι. Ανάλογες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν εκείνη τη μέρα σε Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Γιάννενα, στα Χανιά, Βόλο, Ξάνθη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, σήμερα Τετάρτη (09/03/201) βρίσκονται στη χώρα μας 35.945 πρόσφυγες.

Αν προσθέσουμε και τις νέες αφίξεις που ανέρχονται, σύμφωνα πάντα με το Συντονιστικό σε 1.437, οι «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα είναι 37.382.

Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς στόχος είναι να μη γίνει το λιμάνι μόνιμη δομή, αλλά να αποφορτιστεί τελείως και να λειτουργεί μόνο ως χώρος transit, δήλωσε στον Alpha ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

Οι επιχειρήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται…

Στη διάσωση και περισυλλογή 939 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε 22 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Σαμοθράκης, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Μεγίστης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή