Νέες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τα νησιά προς την Τουρκία-Ξεπερνούν τους 52.600 οι εγκλωβισμένοι

Επαναλαμβάνεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (08/04/2016), η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία.

Νέες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τα νησιά προς την Τουρκία-Ξεπερνούν τους 52.600 οι εγκλωβισμένοι
4'

Από τη Μυτιλήνη μεταφέρονται ήδη στο Δικελί της Τουρκίας 45 πρόσφυγες, με το πλοίο «Λέσβος», το οποίο αναχώρησε νωρίτερα την Παρασκευή ενώ συνολικά σήμερα αναμένεται να επαναπροωθηθούν προς τη γειτονική χώρα, 140 άτομα.

mitilini

Εν τω μεταξύ ένα πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε κατά την πρωινή διαδικασία, η οποία συνοδεύτηκε από διαμαρτυρία ακτιβιστών.

Τέσσερις αλληλέγγυοι οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την επαναπροώθηση των προσφύγων, έπεσαν στη θάλασσα και κολυμπώντας ακόμα και κάτω από τα σκάφη του Λιμενικού έφτασαν και κρεμάστηκαν (τρεις από αυτούς) στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου, με σκοπό να το εμποδίσουν να φύγει από το νησί.

Άμεσα βρέθηκαν στο σημείο στελέχη και υπάλληλοι των αρμόδιων αρχών, οι οποίοι ανέσυραν τους τρεις ακτιβιστές από τη θάλασσα, τους συνέλλαβαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Επίσης, έχουν προσαχθεί στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ο τέταρτος ακτιβιστής που έπεσε στη θάλασσα και δυο άλλοι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πηδήσουν τα κάγκελα του περίφρακτου χώρου του λιμανιού όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία της επανεισδοχής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Μαζί με τους 45 πρόσφυγες αναχώρησαν ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη, αλλά και ομάδα ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης. Η εθνική καταγωγή και των 45 είναι από το Πακιστάν.

Μετά το πλοίο «Λέσβος», αναμένεται να αναχωρήσει το «Ναζλί Ζαλέ» (τύπου καταμαράν) με το οποίο θα μεταφερθούν 100 μετανάστες προερχόμενοι από την Κω και τη Σάμο, οι οποίοι και θα φτάσουν στη Μυτιλήνη με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα τζετ».

Νέες αφίξεις

Σημειώνεται ότι την ώρα που, από τη Μυτιλήνη αναχωρούσε το πλοίο «Λέσβος» με τους 45 μετανάστες που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετέφερε 60 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτημα για άσυλο κι έτσι γι' αυτούς «παγώνει» η διαδικασία επαναπροώθησης.

Άδειασε το λιμάνι της Χίου

Μετά από μια εβδομάδα παραμονής τους στο λιμάνι της Χίου, οι πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από το σημείο, χωρίς όμως να λείψουν οι εντάσεις.

Προηγήθηκε η κινητοποίηση ομάδας κατοίκων -περίπου 150 στον αριθμό- της Χίου, οι οποίοι το απόγευμα της Πέμπτης (07/04) έφτασαν στο λιμάνι και ζήτησαν από τους πρόσφυγες να το αδειάσουν.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιείται το πρωί της Παρασκευής έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Τεταμένη η κατάσταση στα Ιωάννινα

Αρνούνται να αποβιβαστούν από τα λεωφορεία τα οποία τους μετέφεραν στο κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά, 187 πρόσφυγες από τη Συρία.

Παραμένουν μέσα στα τρία λεωφορεία και αρνούνται να περάσουν μέσα στη δομή, διαμαρτυρόμενοι έντονα, με την υποστήριξη των συμπατριωτών τους, που έχουν ήδη εγκατασταθεί στις σκηνές και οι οποίοι τους αποτρέπουν να μπουν στον χώρο όπου είναι κακές οι συνθήκες διαβίωσης, όπως υποστηρίζουν.

Πρόκειται για οικογένειες Συρίων, που αναχώρησαν χθες το πρωί, από το κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης Καβάλας. Όταν έφτασαν το μεσημέρι στον Κατσικά, μια αντιπροσωπεία προσφύγων επισκέφτηκε τη δομή και λίγα λεπτά αργότερα ζήτησαν να μεταφερθούν, εν μέσω διαμαρτυριών, σε άλλον χώρο φιλοξενίας, κάτι που δεν συνέβη.

Οι οδηγοί των λεωφορείων, αναχώρησαν για τα Ιωάννινα και οι πρόσφυγες τη νύχτα έμειναν στα λεωφορεία με κάποιους από αυτούς ν' ανάβουν φωτιές σε διπλανό χωράφι όπου κοιμήθηκαν με τις οικογένειες τους.

Ωστόσο, παρεμβάσεις το ζήτημα των προβλημάτων στο κέντρο φιλοξενίας, έκαναν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, καθώς και η δημοτική Αρχή. Ο κ. Μάξιμος ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στον Κατσικά, σε δηλώσεις του επισήμανε πως «είναι ανάγκη, ή να αλλάξουν οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ή να μεταφερθούν σε άλλον στεγασμένο χώρο οι πρόσφυγες».

«Είναι καθαρή ευθύνη της κυβέρνησης, να επιλύσει αυτά τα προβλήματα. Ο δήμος και όσοι άλλοι φορείς συνδράμουμε στο προσφυγικό πρόβλημα, το κάνουμε επικουρικά» υποστήριξε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας σε συνέντευξη τύπου για το ζήτημα.

Περισσότεροι από 52.600 οι «εγκλωβισμένοι»

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, το πρωί της Παρασκευής βρίσκονταν στη χώρα συνολικά 52.666 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναλυτικότερα στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται 11.269 άνθρωποι, στο λιμάνι του Πειραιά 4.668 και στα νησιά 6.499.

Δείτε ΕΔΩ τις προσφυγικές ροές σήμερα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή