Καιρός: Ανατροπή βλέπουν Ιταλοί μετεωρολόγοι - Τι θα συμβεί 12 με 13 Ιανουαρίου
Καιρός: Αναφορές περί «διάσπασης» της πολικής δίνης
Ιταλοί μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν τις προηγούμενες μέρες για αρκτική γούρνα και επανέρχονται αναφέροντας ότι μεγάλο κομμάτι της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον παγετό της Σιβηρίας.
Το ζήτημα, σύμφωνα με την ανάλυσή τους, είναι αν αυτή η καιρική εξέλιξη θα μπορούσε να είναι μια εφήμερη βαλκανική εισβολή, με μια ταχεία εισροή βραχύβιου ψυχρού αέρα ή μια πιο δομημένη μεταβολή, που υποστηρίζεται από ένα αντικυκλωνικό ακρωτήριο ικανό να δυναμώσει κατά μήκος του μεσημβρινού άξονα.
Οι Ιταλοί μετεωρολόγοι υπογραμμίζουν ότι η μετεωρολογική εξέλιξη που αναμένεται γύρω στα μέσα Ιανουαρίου φαίνεται να σκιαγραφεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σενάριο , το οποίο έχει προσελκύσει κάποια σύγκλιση μεταξύ των κύριων φυσικομαθηματικών μοντέλων.
Αυτή η σπάνια ευθυγράμμιση μεταξύ των προβλέψεων υποδηλώνει ότι μπορεί να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σημαντική αλλαγή από την πρόσφατη φάση που χαρακτηρίζεται από δυτικές περιοχές, ήπιες θερμοκρασίες και ένα γενικό μεταβλητό κλίμα. Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ένα ατμοσφαιρικό μοτίβο ημισφαιρικής κλίμακας που θα μπορούσε να υλοποιηθεί μεταξύ 12 και 13 Ιανουαρίου . Το ευρωπαϊκό μοντέλο, ειδικότερα, υπογραμμίζει έναν υπαινιγμό μιας «διάσπασης» της πολικής δίνης, ένα φαινόμενο που περιλαμβάνει τον κατακερματισμό της ζωνικής ροής και ανοίγει το δρόμο για πιο νότια δυναμική.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την παρεμπόδιση της ροής του Ατλαντικού και το σχηματισμό ενός κλειστού συστήματος χαμηλής πίεσης (cut-off) πάνω από τη Μεσόγειο. Μια τέτοια διαμόρφωση, που σχετίζεται με ανατολικά ρεύματα ηπειρωτικής προέλευσης , θα αντιπροσώπευε μια σαφή ασυνέχεια σε σύγκριση με την πρόσφατη μετεωρολογική εικόνα.
Για τους λάτρεις του κρύου και των χειμερινών συνθηκών, λένε οι Ιταλοί μετεωρολόγοι του Meteoweb.eu, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο και τη διάρκεια αυτής της πιθανής αλλαγής παραμένουν ανοιχτά. Θα μπορούσε να είναι μια εφήμερη βαλκανική εισβολή, με μια ταχεία εισροή βραχύβιας ψυχρού αέρα ή μια πιο δομημένη αλλαγή, που υποστηρίζεται από ένα αντικυκλωνικό ακρωτήριο ικανό να δυναμώσει κατά μήκος του μεσημβρινού άξονα .
Το τελευταίο σενάριο θα εξασφάλιζε μια σταθερή γέφυρα μεταξύ του ψυχρού αέρα που υπάρχει στη βορειοανατολική Ευρώπη και της μεσογειακής ύφεσης, οδηγώντας σε πιο έντονες και επίμονες χειμερινές συνθήκες .
Πολλά θα εξαρτηθούν από την αντοχή της δυτικής ροής και την ικανότητα του αντικυκλώνα να ανακόψει τυχόν ζώνες πιέσεις. Εάν η επιβολή του Ατλαντικού αποδειχθεί πολύ δυναμική, η εξέλιξη προς ένα πραγματικά χειμερινό κλίμα θα μπορούσε να διακυβευτεί ή να υποβιβαστεί σε ένα βραχύβιο επεισόδιο. Αντίθετα, η αποδυνάμωση της ροής των ζωνών θα μπορούσε να επιτρέψει πιο σοβαρή ψύξη, με σημαντικές επιπτώσεις στην κεντρική Μεσόγειο.
Η κατάσταση, προς το παρόν, παραμένει ρευστή και υπόκειται σε πολλαπλές μεταβλητές. Τις επόμενες ημέρες, θα είναι κρίσιμο να παρατηρήσουμε πώς εξελίσσονται τα μοντέλα για να καταλάβουμε αν αυτή η πιθανή αλλαγή κατεύθυνσης θα μεταφραστεί σε μια πραγματική επιστροφή του χειμώνα ή σε μια ακόμη παροδική παρένθεση.