Πάσχα 2016: «Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό»
Το φετινό Πάσχα μπορεί να άργησε να φτάσει όμως και πάλι θα μας βρει να σπάμε αυγά και να τηρούμε τα έθιμα της παράδοσης παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Της Σοφίας Μαυραντζά
Πολλοί από εμάς θα βρεθούμε στην επαρχία και θα χρειαστεί να διανύσουμε αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να βρεθούμε στην οικογενειακή θαλπωρή που χαρακτηρίζει αυτές τις μέρες.
Το σημαντικότερο όλων; Να φτάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας. Έτσι, φροντίζουμε να οδηγούμε με συνέπεια, παραχωρούμε τις προτεραιότητες, φοράμε πάντοτε τη ζώνη μας και... δεν ασχολούμαστε με το κινητό μας. Η «μάστιγα» της εξάρτησης από το κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Άλλωστε, η υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης και η ασφάλεια όλων μας είναι πολύ πιο σημαντικά από ένα SMS ή ένα τηλεφώνημα. Το μήνυμα είναι ένα με κοινούς αποδέκτες: «Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό» λέει η Cosmote και προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή μας όσο βρισκόμαστε καθοδόν.
Viral θα γίνει το βίντεο που δείχνει τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει η μη υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Το κάνεις κι εσύ. Παραδέξου το. Πρόσεχε το δρόμο. Όχι το κινητό. Αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα που στέλνει η Cosmote, για έναν καλύτερο κόσμο.
Δες το συγκλονιστικό βίντεο:
«Η κινητή τηλεφωνία σώζει ζωές. Προϋπόθεση, όμως, είναι να τη χρησιμοποιούμε υπεύθυνα», δήλωσε ο Διευθυντής Marketing Communications της Cosmote, κ. Χάρης Κονίνης, και πρόσθεσε: «Με αυτή την πρωτοβουλία, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους οδηγούς για να προσέχουν το δρόμο, όχι το κινητό τους. Είναι ένα μήνυμα ζωής που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες».
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, το 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι μη αποδεκτή. Παρόλα αυτά το 26% παραδέχονται ότι συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα όλοι παραδέχονται ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι επικίνδυνη, ωστόσο οι έρευνες δείχνουν ότι το 54% των ερωτηθέντων συνεχίζει να το χρησιμοποιεί.
Η προσπάθεια της Cosmote για την ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά στην ασφαλή χρήση του κινητού και την οδική ασφάλεια εντάσσεται στις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Cosmote, από το 2009 έως σήμερα, συνεργάζεται σταθερά με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις της Σχολής Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης».
«Έρευνα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.) στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος, καθώς και τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση. Η προσπάθεια του Ινστιτούτου τα τελευταία 10 χρόνια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, είναι συνεχής. Πρωτοβουλίες, όπως αυτή της COSMOTE, συμβάλλουν ουσιαστικά στο στόχο μας για την αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων οδηγών και την ανάπτυξη παιδείας οδικής ασφάλειας», επισημαίνει η Βάσω Δανέλη-Μυλωνά από το Ι.Ο.ΑΣ.
«Στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο είχαμε 1.600 νεκρούς και 20.000 τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα, ενώ τεράστιο είναι το κόστος σε υλικές ζημιές. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα τροχαία έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ στην Ελλάδα είχαμε αύξηση, κάτι που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ», ανέφερε ο ειδικός σε θέματα οδικής ασφαλείας κ. Τάσος Μαρκουίζος, ο γνωστός Ιαβέρης, δίνοντας μια συμβουλή στους οδηγούς: «Ας μην προσθέσουμε την επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε μια σειρά παραγόντων και προβλημάτων που ευθύνονται για τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους. Ας σκεφτούμε πόσοι περιμένουν να μας αγκαλιάσουν στο τέλος της ημέρας ή να περάσουν μαζί μας αυτές τις γιορτές».
Έτσι, αυτό το Πάσχα: Don’t text n drive. Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό. Και Καλό Πάσχα!