Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από το χάος στον Πειραιά
Στο «κενό» έπεσαν για ακόμα μια φορά οι... σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς στον Πειραιά επικρατεί το αδιαχώρητο από πρόσφυγες και μετανάστες, παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων για αποσυμφόρηση του λιμανιού πριν το Πάσχα.
Σε άθλιες συνθήκες εξακολουθούν να ζουν περισσότεροι από 2.600 μετανάστες στην προβλήτα Ε1 και την πέτρινη αποθήκη παρά τις διαβεβαιώσεις των αναπληρωτών υπουργών Ναυτιλίας Θεόδωρου Δρίτσα και Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Βίτσα ότι έως το Πάσχα όλοι οι μετανάστες θα έχουν μεταφερθεί σε δομές εντός κι εκτός Αττικής.
Αν και αποχώρησαν περισσότερα από 2.000 άτομα τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η κατάσταση είναι τραγική από όλες τις πλευρές, με τους πρόσφυγες να ζουν ανάμεσα στα σκουπίδια.
Μαξίμου: Η κατάσταση στο λιμάνι είναι «λειτουργική»
Το λιμάνι είναι μια υγειονομική «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου του κυβερνητικού συμβουλίου μεταναστευτικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι ο Πειραιάς είναι «λειτουργικός».
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, ως θετική αποτιμάται η μείωση των ροών που έχει σημειωθεί κατά τον έναν μήνα εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. «Συμπληρώθηκε ένας μήνας εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οπότε έγινε μια αποτίμηση η οποία είναι θετική εφόσον διαπιστώνεται ότι έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά οι ροές», τόνισε και προσέθεσε ότι «αυτό ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί, γιατί είναι ουσιώδης όρος επιτυχίας της συμφωνίας».
Ανέφερε ότι επί μέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν με νομικές διαδικασίες, με ζητήματα διαβίωσης κ.ά. «εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται». Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή που αφορά στους ανθρώπους που δεν εμπίπτουν στο καθεστώς ΕΕ-Τουρκίας, για τους οποίους συνεχίζεται η κατασκευή χώρων φιλοξενίας και η βελτίωση των υποδομών με εντατικούς ρυθμούς.
Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι «έχει πάει ικανοποιητικά η μεταφορά των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα για τις ημέρες του Πάσχα και θα συνεχιστεί αμέσως μετά μέχρι να αδειάσει τελείως». Υπογράμμισε ακόμη ότι προτεραιότητα είναι επίσης η αποφόρτιση του Ελληνικού και της Ειδομένης με αιχμή την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής.