Λύσεις στα προβλήματα λειτουργίας του hot spot ζητούν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από τη λειτουργία του hot spot δίπλα στο χωριό τους ζήτησαν από τις αρχές οι κάτοικοι της Μόριας στη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης.
Παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης και της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και εκπρόσωποι της αστυνομίας.
Μιλώντας στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, σήμερα, ο πρόεδρος της κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης τόνισε ότι «δόθηκαν υποσχέσεις οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα». Όπως τόνισε ο κ. Τρακέλλης, «ο δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι άμεσα θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αποχέτευσης του κέντρου, αφού η μικρή μονάδα βιολογικού που δημιουργήθηκε δεν μπορεί να δεχτεί τον όγκο των λυμάτων από χιλιάδες ανθρώπους και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα από την υπερχείλιση».
Ο δήμαρχος Λέσβου, μιλώντας και αυτός στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, επισήμανε ότι «όταν δημιουργήθηκε το κέντρο, με τη χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων, δεν προβλέφθηκε η δημιουργία επαρκών δικτύων αποχέτευσης, και τώρα ο Δήμος καλείται να αντιμετωπίσει άλλο ένα ζήτημα που δεν του ανήκει» και τόνισε: «Σήμερα κιόλας θα έχω συνάντηση για να εξετάσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, τι έργο πρέπει να γίνει πόσο είναι το κόστος και τι μπορεί να κάνει ο Δήμος προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι κάτοικοι έχουν δίκιο, και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας σε ένα ζήτημα που δεν είναι υπεύθυνος ο Δήμος».
Όσον αφορά την αστυνόμευση, ο κ. Τρακέλλης είπε ότι η αστυνομία δεσμεύθηκε για την αστυνόμευση της περιοχής και ήδη πραγματοποιούνται περιπολίες αποτρέποντας τα συνεχόμενα κρούσματα κλοπών που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα. Ζητούν, όμως, οι περιπολίες να συνεχίζονται και να εντείνονται τις νυχτερινές ώρες για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.
«Πρέπει όμως να βρεθεί λύση συνολικότερα για την αποσυμφόρηση του hot spot», είπε ο πρόεδρος της Μόριας και συνέχισε: «Οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται ότι τόσοι άνθρωποι σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης και χωρίς λεφτά πρέπει να κλέψουν για να φάνε και εμείς όμως πρέπει να προστατευθούμε».
Ας σημειωθεί ότι με θέμα την αποσυμφόρηση του hot spot συζητά ο Δήμος Λέσβου με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, εξετάζεται η μεταφορά μεταναστών σε καταυλισμούς στην ενδοχώρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου.
«Όχι» στη Χίο
Στη Χίο, τώρα, την άρνηση του στη δημιουργία ενιαίας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον χώρο του πρώην σκουπιδότοπου της πόλης, στην περιοχή Ρεπάνα Καμποχώρων, εξέφρασε ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος.
Σύμφωνα με τη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», κατά τη διάρκεια εσπερινού στον Άγιο Σπυρίδωνα Νερομύλων, ο μητροπολίτης Μάρκος συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής του Αγίου Σπυρίδωνα, των Γιαλούρικων αλλά και των Καρυών, οι οποίοι του ζήτησαν να μη συναινέσει η Μητρόπολη, διά της Νέας Μονής, στην παραχώρηση του χώρου που της ανήκει για τη δημιουργία νέου καταυλισμού. Η Νέα Μονή, κατέχει ένα σημαντικό αριθμό στρεμμάτων στην περιοχή, τα οποία ενοικίαζε στον Δήμο Χίου προκειμένου να λειτουργεί ο σκουπιδότοπος, μέχρι και πριν λίγα χρόνια.
Ο μητροπολίτης Χίου αφού άκουσε τα επιχειρήματα των κατοίκων, σημείωσε ότι «η τελική του απόφαση δεν μπορεί να είναι αντίθετη με τη βούληση του ποιμνίου του, το οποίο είναι ταγμένος να υποστηρίζει».