Πρώτη η Ελλάδα το 2015 στις κατασχέσεις λαθραίων τσιγάρων
Τον απολογισμό του έργου 15 μηνών, από τη στιγμή σύστασής της, τον Μάρτιο του 2015, μέχρι σήμερα, παρουσίασε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (21/07/2016) στην Αίθουσα Συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 900 ΕΚΑΤ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ, ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ, ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη
Τον κύριο όγκο των εργασιών της Γραμματείας, το πρώτο διάστημα απορρόφησε η αναθεώρηση, ο εμπλουτισμός και η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου κατά της διαφθοράς, η σύνδεση με διεθνείς θεσμούς και η ίδρυση νέου συντονιστικού φορέα για την καταπολέμηση της απάτης, η ευθυγράμμιση του ελληνικού δικαιικού συστήματος με τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές, ενώ επίκειται η ενοποίηση των Ελεγκτικών Σωμάτων της Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα, η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο εκκρεμεί η προώθησή της στη Βουλή, γεγονός το οποίο επισήμανε ο κ. Δημοσθένης Κασσαβέτης, Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Η υποστελέχωση των ελεγκτικών σωμάτων και η έλλειψη υποδομών ήταν κοινή διαπίστωση των περισσότερων ομιλητών στην ημερίδα, οι οποίοι εκπροσωπούσαν ελεγκτικές, διωκτικές και εισαγγελικές αρχές, ζητώντας την υλοποίηση υποσχέσεων που έχουν λάβει περί ενίσχυσής τους σε προσωπικό και κίνητρα, από τα αρμόδια υπουργεία.
Σημαντικό έργο από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και την Εισαγγελία Διαφθοράς
Παρά τις ελλείψεις, σημαντικό έργο έχουν να επιδείξουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς με επικεφαλής τον Παναγιώτη Αθανασίου και η Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Ράικου.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αθανασίου, κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 15/7/2016, από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν σχηματιστεί κι έχουν διαβιβαστεί από το συγκεκριμένο γραφείο σε αρμόδιες ΔΟΥ και στο ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) 191 δικογραφίες.
Από αυτές τις δικογραφίες έχουν περαιωθεί 94 και έχει καταλογισθεί το ποσό των 810 εκατομμυρίων ευρώ. Όσον αφορά τις δικογραφίες των 65 CD, έχουν σχηματιστεί τουλάχιστον 284 προκαταρκτικές ποινικές δικογραφίες ποινικές και επίσης έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Από τις δικογραφίες αυτές έχουν περαιωθεί 36 καθώς μέχρι τον Απρίλιο του 2016, η Οικονομική Εισαγγελία είχε μόνο ένα τμήμα, με 18 άτομα. Με την περαίωση των 36 υποθέσεων έχει καταλογισθεί το ποσό των 99 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, οι υποθέσεις που αφορούν ΑΦΜ είναι 1.300.000, «αν μπορούσε να γίνει με κάποιο συντονισμό και με κάποιο τρόπο, εννοώ δηλαδή διαδικασίες διαφορετικές από αυτές που γίνονται κτλ., θα είχαν πολύ περισσότερες υποθέσεις και θα είχαν πολύ περισσότερα έσοδα έρθει στο Δημόσιο».
Όσον αφορά στις δικογραφίες της λίστας Μπόργιανς και της λίστας των ομολόγων οι οποίες διερευνώνται παράλληλα, έχουν σχηματιστεί πάνω από 1.000 δικογραφίες και αυτές έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και τα αυτοτελή τμήματα του ΚΕΦΟΜΕΠ.
Από τη μεριά της, η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ανέφερε ότι στο διάστημα λειτουργίας του γραφείου, τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει 1.300 υποθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων διαβιβάστηκαν σε άλλες Εισαγγελίες. Στο συγκεκριμένο γραφείο παρέμειναν και έτυχαν πλήρους επεξεργασίας περισσότερες από 200 υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται άλλες προς εκδίκαση, άλλες στη διαδικασία των βουλευμάτων, άλλες στην κύρια ανάκριση και άλλες έχουν αρχειοθετηθεί. Σε εκκρεμότητα σήμερα παραμένουν περίπου 130 δικογραφίες.
«Πολλές μάλιστα από τις υποθέσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί το γραφείο μας, αλλά και άλλες που έχουν περαιωθεί σχεδόν από την ίδια ομάδα, πριν τη θεσμοθέτηση του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς, έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε πανελλήνιο, τουλάχιστον, επίπεδο και εντελώς ενδεικτικά θα σας αναφέρω τις υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως τα υποβρύχια, τα apache, οι φρεγάτες, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, υποθέσεις νοσοκομείων, προσφάτως η υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, του Ασκληπιείου Βούλας, διαφόρων τραπεζών, υποθέσεις του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΤΑΙΠΕΔ και πολλές – πολλές άλλες» τόνισε η κ. Ράικου.
Στο πλαίσιο προδικαστικής και ανακριτικής διερεύνησης των παραπάνω υποθέσεων, και κυρίως υποθέσεων που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα, κατέστη δυνατή η επιστροφή σε τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχτηκε από τον Υπουργό Οικονομικών υπέρ του Δημοσίου, αλλά και σε προγενέστερο λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου, ποσού μεγαλύτερου των 40.000.000 ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο οι ελληνικές δικαστικές και εισαγγελικές αρχές έχουν δεσμεύσει κινητή και ακίνητη περιουσία τουλάχιστον 450.000.000 ευρώ. Επίσης έχει δεσμευτεί πλήθος περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, έργα τέχνης, κοσμήματα, πολυτελή αυτοκίνητα κτλ. η αξία των οποίων μέχρι σήμερα δεν έχει αποτιμηθεί.
Λαθρεμπόριο καπνικών
Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε στην προσπάθεια πάταξης του λαθρεμπορίου ειδικά των καπνικών προϊόντων. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, για τις κατασχέσεις τσιγάρων από το Δ' Τμήμα της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων & Παραβάσεων, για το έτος 2015 είναι:
• Συνολική Ποσότητα: 630.801.892 τεμάχια
• Γνήσια: 527.793.622 τμχ. (83,67%)
• Παραποιημένα: 21.165.220 τμχ. (3,36%)
• Εκκρεμεί πραγματογνωμοσύνη για: 81.843.050 τμχ. (12,97%)
• Αναλογούντες Δασμοί & Φόροι: 114.544.017 ευρώ.
Οι ποσότητες των κατασχεθέντων τσιγάρων ανά υπηρεσία για το έτος 2015 είναι:
Οι κατασχέσεις τσιγάρων κατά την τελευταία τριετία διαμορφώθηκαν ως εξής:
- Το έτος 2013 κατασχέθηκαν 459.205.077 τεμάχια
- Το έτος 2014 κατασχέθηκαν 425.793.048 τεμάχια
- Το έτος 2015 κατασχέθηκαν 630.801.892 τεμάχια.
Μάλιστα, το 2015 υπήρξε αύξηση 48,15% στις ποσότητες κατασχεμένων τσιγάρων σε σχέση με το 2014. Σημειώνεται, επίσης, ότι το 2015 η Ελλάδα κατετάγη 1η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. σε κατασχέσεις καπνικών προϊόντων με 634 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν η Πολωνία με 632 εκατ. τεμάχια, η Ισπανία με 494 εκατ. τεμάχια, το Ηνωμένο Βασίλειο με 445 εκατ. τεμάχια, η Λιθουανία με 288 εκατ. τεμάχια και το Βέλγιο με 265 εκατ. τεμάχια.