Σεισμός Μυτιλήνη - Τσελέντης: Το ρήγμα έχει δώσει έως και 7 Ρίχτερ - Δεν πέρασε ο κίνδυνος
Σεισμός Μυτιλήνη:Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του στο Facebook, δεν κρύβει την ανησυχία του για τη μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Μυτιλήνης.
Συγκεκριμένα, γράφει πως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς.
Αναλυτικά, η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη στο Facebook:
«Επειδή ταλαιπωρούμε τις τελευταίες ημέρες με μια μόλυνση του αναπνευστηκου και δε θα μπορώ να έχω την συμβολή που θα επιθυμούσα στην ενημέρωση του κόσμου θα ήθελα, σχετικά με το φονικό σεισμό που έγινε πριν λίγες ώρες στο όμορφο νησί της Λέσβου (ιδιαίτερα αγαπητό σε μένα μετά τη πατρίδα μου τη Κεφαλλονιά αφού υπηρέτησα την θητεία μου εκεί) να αναφέρω τη γνώμη μου και μερικές απαντήσεις γιατί έχω γίνει αποδέκτης εκατοντάδων μηνυμάτων
1)ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ; Η περιοχή έχει ρήγματα με μεγαλύτερο σεισμικό δυναμικό. Το προηγούμενο αιώνα είχαμε αρκετούς πάνω απο 6.7 και έναν 7.0. Μελετώντας όμως την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας φαινεται μάλλον φυσιολογική (θέλω μερικούς πάνω απο 4 ακόμα για να ησυχάσω τελειως, μεχρις τωρα έχουμε μονο ενα 4.6 και ένα 4.1) η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ.
2)ΑΡΑ ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ; ΟΧΙ!!! ειναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως μεγαλύτερους και απο το 5 οι οποίοι στον ήδη λαβωμένο αστικό ιστό μπορει να έχουν ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ απο ότι ο κυρίως 6.1.
3)ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕ; Αν το σπιτι σου είναι φτιαγμένο με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς και μετα το 1980 και δεν έχει εμφανή σημεία βλαβών (ρωγμές στα φέροντα στοιχεία δεν ενώ μικρορωγμές στη τοιχοποιια) να πας και να κοιμηθείς άνετα (για τα αυθαίρετα αυτο δεν ισχύει). Αν το σπίτι σας ειναι χωρίς αντισεισμικό, πχ απο τα παλιά πετρινα αποφύγετε το, περιμένετε μερικές ημέρες να ολοκληρωθεί η ισχυρη μετασεισμική φαση και συμβουλευτείτε κάποιο μηχανικό απο το κλιμάκιο που έχει αποστείλει ο ΟΑΣΠ).
4)ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ; Τα γνωστά, έχω βαρεθεί να τα επαναλαμβάνω α) ελαχιστοποιούμε τον σεισμικό κίνδυνο στο εσωτερικό των σπιτιών μας δηλ. Στερεώνουμε βαριά αντικείμενα με τακους), κατεβάζουμε βαρια αντικείμενα απο ψηλά ραφια πχ βάζα, βαζουμε κωλητικη ταινία στα ντουλαπια με τα γυαλικά μας, προσεχουμε πανω απο τα κρεβατια των παιδιών να μην υπάρχουν βιβλιοθήκες, κλπ β)Εχουμε οπωσδηποτε ένα φακο στο κομοδινο. γ) Οταν κυκλοφορούμε εξω αποφευγουμε αποτομα πρανή που μπορει να αποκολυθουν βραχια, δεν αφήνουμε τα παιδια να παίζουν κοντα σε μάντρες.
5)ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ; Κυλάμε και ξαπλωνουμε διπλα στο κρεβατι έχοντας το μαξιλάρι στο κεφάλι μας. Προς Θεού δεν τρέχουμε πανικόβλητοι μέσα στη νύκτα.
6)ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΑΠΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ; Η πιθανότητα να προκληθεί τσουνάμι (ξεχάστε τις εικώνες από Σουμάτρα και Ιαπωνία) ειναι πολυ μικρή. Αν καταλάβετε σεισμό ενώ είστε στη παραλία και δείτε τα νερά να αποσύρρονται τότε κινηθείτε προς κάποιο ψηλότερο σημείο. Το ποιο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διακυμάσεις της στάθμης της θάλασσα λιγων εκατοστών που πρακτικά δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα».
«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς»
«Για να έχουμε εκτόνωση θέλουμε πολλούς μεσαίου μεγέθους σεισμούς», είπε ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον Real FM.
«Θεωρώ μαθηματικά σίγουρο ότι τις επόμενες ώρες, ίσως και μία δύο ημέρες ακόμα, θα βιώσουμε έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, μεγαλύτερο από τα 5,0-5,5R. Μπορεί να είναι κοντά και στο 6. Η πιθανότητα πλέον να μην έχουμε μετασεισμό ή πολύ μεγάλο σεισμό κοντά στο ίδιο μέγεθος δεν έχει εκλείψει. Είναι υπαρκτή πιθανότητα», πρόσθεσε.
Στο ερώτημα, με αφορμή την επισήμανση του καθηγητή ότι στο παρελθόν το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει σεισμούς έως 6,7R, αν δυνητικά μπορεί να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό από τα 6,1R, ο κ. Τσελέντης απάντησε: «Ο,τι λέω το λέω πολύ προσεκτικά, κεκαλυμμένα ίσως. Είπα ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε σεισμό ακόμα και της ίδιας τάξης μεγέθους, πάνω-κάτω, κι ας έχουμε τον νου μας. Δεν θέλω να πω αυτό που με ρωτάτε. Αποφεύγω να το απαντήσω».
Στην επισήμανση, ότι δεν το διαψεύδει κιόλας, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ανέφερε: «Δεν το διαψεύδω. Δυνητικά, ναι, υπάρχει η δυνατότητα γιατί το ιστορικό των ρηγμάτων της περιοχής αυτής το λέει».
Τέλος, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας.