Le Monde: Η εκκλησία στην Ελλάδα παραμένει ανέγγιχτη

Στην εκκλησία και τη μη φορολόγησή της από το Ελληνικό κράτος, είναι αφιερωμένο σημερινό άρθρο της Γαλλικής “Le Monde”...

Le Monde: Η εκκλησία στην Ελλάδα παραμένει ανέγγιχτη
1'

Στην εκκλησία και τη μη φορολόγησή της από το Ελληνικό κράτος, είναι αφιερωμένο σημερινό άρθρο της Γαλλικής “Le Monde”.

Με τίτλο «ταμπού η περιουσία της εκκλησίας της Ελλάδας», η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται ότι οι εκκλησιαστικοί χώροι και τα μοναστήρια δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται εμπορικά η εκκλησία.

Ακόμα, στο άρθρο τονίζεται πως η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πλήττει τα προνόμια της εκκλησίας, θέλοντας να αποκομίσει πολιτικό όφελος. Στο κείμενο πάντως αναφέρεται ότι η εκκλησία παίρνει θέση στα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας, τονίζοντας πως δε δίστασε να καταδικάσει με περσινή της ανακοίνωση την τρόικα ως ξένη δύναμη κατοχής.

Ακόμα, γίνεται λόγος για αντεπίθεση της εκκλησίας σε όσους υποστηρίζουν πως δεν φορολογείται, αφού στις 16 Σεπτεμβρίου παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι κατέβαλε φόρο περιουσίας ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για το 2010 με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο να επαναλαμβάνει ότι «ο πλούτος της Εκκλησίας είναι μύθος».

Ακόμα, στο άρθρο επισημαίνεται πως ένα τεράστιο μέρος της περιουσίας της παραμένει άδηλο, αφού ανήκει σε μοναστήρια, σε άλλα πατριαρχεία (Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη και Ιεροσόλυμα) και επισκοπές.

Τέλος, υπάρχει αναφορά για μερίδιο ύψους 1,5% της εκκλησίας στην εθνική τράπεζα της Ελλάδαςόπως και για το γεγονός πως ο εκπρόσωπός της, θεόκλητος έλαβε το ποσό των 24.000 ευρώ για συμμετοχή του σε συμβούλιό της.

Πηγή: Tovima.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή