Χανιά: «Δύο πεταλούδες για την Στέλλα και τον Γιάννη που έφυγαν νωρίς» (vid)

Με συγκίνηση αλλά και διεκδικητικότητα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (11/9), έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο σημείο που στις 17 Αυγούστου, βρήκαν τραγικό θάνατο οι δύο νέοι, συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου από την «Κίνηση Κατοίκων Ακρωτηρίου για την Προστασία των Πεζών», με δεκάδες πολίτες, όλων των ηλικιών να ζητούν τα αυτονόητα: «σύγχρονα, ασφαλή πεζοδρόμια, διαγραμμίσεις, σήμανση, φωτισμό, κυκλικό κόμβο σύνδεσης του κεντρικού δρόμου των Κουνουπιδιανών με την Πολυτεχνειούπολη».

Χανιά: «Δύο πεταλούδες για την Στέλλα και τον Γιάννη που έφυγαν νωρίς» (vid)
3'

Οι κάτοικοι προχώρησαν στον αποκλεισμό του δρόμου για 20 λεπτά, όσα και τα χρόνια των δύο αδικοχαμένων παιδιών ενώ κρέμασαν πανό που θύμιζαν σε όλους, ότι η «θυσία» τους δεν πρέπει να πάει χαμένη και επιτέλους να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή για την οδική ασφάλεια των πεζών.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που «άφησαν» δύο εικονικές πεταλούδες στο οδόστρωμα, για τον Γιάννη και την Στέλλα που «έφυγαν» νωρίς, ενώ τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των παιδιών.

Το μήνυμα της οικογένειας ενός εκ των δυο νεκρών παιδιών: Να μην κλάψουν άλλες μανούλες

Στην σημερινή διαμαρτυρία το παρόν έδωσε φίλη της οικογένειας ενός εκ των δύο παιδιών που σκοτώθηκαν την 17η Αυγούστου, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «θέληση της οικογένειας είναι να γίνουν γρήγορα όλα όσα απαιτούνται για να μην κλάψουν άλλες μανούλες. Δικαίωση ζητάνε οι άνθρωποι, όχι λεφτά».

Κάτοικοι: Ζητάμε να σεβαστούν την ανθρώπινη ζωή

Η κίνηση των κατοίκων του Ακρωτηρίου μετρά ήδη 2500 μέλη και όπως αναφέρουν οι κάτοικοι διεκδικούν από την πολιτεία να σεβαστεί την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια τους, σε μια περιοχή που είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες στα Χανιά και που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την οδική ασφάλεια.

«Κινδυνεύουμε κάθε φορά με την ζωή μας... δεν έχουμε ξεχάσει το γεγονός, είμαστε εδώ» φώναξαν ζητώντας από κάθε εμπλεκόμενη αρχή να μην δει το πρόβλημα με προχειρότητα. «Μη μας πετάξουν απλά ένα πεζοδρόμιο και μας πούνε το λύσαμε το θέμα» αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής.

Η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει στο Ακρωτήρι σημείωσε άλλος κάτοικος ζητώντας να γίνουν σεβαστά και φροντίδα τα αυτονόητα, ενώ υπενθύμισε ότι η Κρήτη και τα Χανιά, έρχονται «πρώτα» σε τροχαία δυστυχήματα γεγονός που όπως σημείωνε οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν τόσο στην έλλειψη σωστής οδηγικής συμπεριφοράς, όσο όμως και στην έλλειψη υποδομών και την απουσία των αρμόδιων αρχών.

Στον συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, συμμετείχε και το Πολυτεχνείο Κρήτης, με τον Πρύτανη του Ιδρύματος κ. Βασίλη Διγαλάκη να εκφράζει την πεποιήθηση ότι η κινητοποίηση των πολιτών θα δώσει ώθηση ώστε να γίνουν αναγκαία έργα στην περιοχή.

Ο κ. Διγαλάκης επεσήμανε ότι κινείται προς την θετική κατεύθυνση η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης ωστόσο όπως τόνισε αυτό δεν φτάνει αλλά απαιτούνται περισσότερες επεμβάσεις για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των πολιτών. Επανέλαβε δε, ότι το Ίδρυμα ήδη, από το 2014, έχει προτείνει την δημουργία κόμβου ο οποίος από την μια μεριά θα ανακόπτει την ταχύτητα των οχημάτων και από την άλλη θα κατευθύνει σωστά την κυκλοφορία προς το Πανεπιστήμιο και αργότερα το Κολυμβητήριο.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου «Αρωγής οικογενειών θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων», Σταύρος Πολέντας τόνισε ότι για το συγκεκριμένο δυστύχημα υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν, υπενθυμίζοντας την «ξεχασμένη» σε συρτάρια μελέτη για την δημιουργία κυκλικού κόμβου.

Η σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων δείχνει ότι τα δύο αδικοχαμένα παιδιά θα γίνουν η αφορμή, χωρίς να το ξέρουν, θετικών εξελίξεων όσον αφορά την κατασκευή έργων για την περιφρούρηση της ασφάλειας των πεζών αλλά και την αντιμετώπιση ανάλογων προβλημάτων με την δέουσα σοβαρότητα από τις αρμόδιες αρχές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή