Κακοκαιρία στη Δυτική Αττική: Μάχη με τις λάσπες για να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι
Κακοκαιρία: Δύσκολη μέρα ξημέρωσε και σήμερα Σάββατο (18/11) για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής με τις «πληγές» της φονικής νεροποντής της περασμένης Τετάρτης να είναι ακόμα ανοικτές. Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί κάνοντας την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη.
Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν συνολικά τη ζωή τους, περιουσίες καταστράφηκαν, ενώ στις τραγικές αυτές εξελίξεις έρχεται να προστεθεί και ο φόβος για πλιάτσικο σε επιχειρήσεις και κατοικίες που έμειναν στο έλεος. Πολίτες μάλιστα έχουν ήδη προβεί σε καταγγελίες για ληστείες.
Μέσα σε όλα αυτά, οι κάτοικοι είναι επίσης αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού και τις κατά διαστήματα διακοπές ρεύματος.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διεξαγωγή των ερευνών
Οι έρευνες για τους έξι αγνοούμενους στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας ξαναρχίζουν με το πρώτο φως της μέρας. Ένα από τα πολλά τραγικά πρόσωπα είναι και ένας 38χρονος οδηγός φορτηγών ο οποίος αγνοείται από το πρωί της Τετάρτης(15/11) στην περιοχή της Μάνδρας.
Δεκατρείς άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από την Πυροσβεστική, δύο από τη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας από το Λιμενικό και ένας αγνώστων στοιχείων από της θαλάσσια περιοχή στον Σκαραμαγκά. Πρώτη εντοπίστηκε νεκρή μία γυναίκα 82 ετών, μέσα στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη, στη Μάνδρα κι ακολούθως η λίστα των τραγικών θυμάτων δεν σταμάτησε να μεγαλώνει.
Το τελευταίο θύμα της τραγωδίας, βρισκόταν στο σπίτι του το οποίο βυθίστηκε στα νερά και τις λάσπες. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 50 ετών.
Αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών , εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια 120 μηχανικών πραγματοποίησαν 268 αυτοψίες στο δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πως στο δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 188 αυτοψίες συνολικά, εκ των οποίων 130 αφορούσαν κατοικίες, 35 επαγγελματικούς χώρους και 15 αποθήκες – υπόγεια. Τα 186 από τα κτίρια που ελέχθησαν έχουν πληγεί, χρήζουν αποζημίωσης, όπως διαπιστώθηκε.
Συνολικά 80 αυτοψίες διενεργήθηκαν στο δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, εκ των οποίων 39 αφορούσαν κατοικίες, 27 επαγγελματικούς χώρους και 8 αποθήκες – υπόγεια, και διαπιστώθηκε πως τα 74 από τα κτίρια που ελέγχθησαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.
Σε αυξημένη εγρήγορση και το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη Δυτική Αττική
Σε αυξημένη εγρήγορση για ενδεχόμενες υγειονομικές συνέπειες εξαιτίας της φυσικής καταστροφής στην Δυτική Αττική, παραμένει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Μάλιστα πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνάντηση-ενημέρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», με θέμα «απειλές για τη δημόσια υγεία από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική», στην οποία συμμετείχαν, ομάδα εμπειρογνωμόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, η Διοίκηση του νοσοκομείου, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Θριασίου.
Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη «για συνεχή επιτήρηση και αυξημένη εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση λοιμώξεων και συγκεκριμένων νοσημάτων σημαντικών για τη δημόσια υγεία, που μπορεί να σχετίζονται με την παρούσα φυσική καταστροφή. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν υπάρχουν αναφορές λοιμωδών νοσημάτων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία».