Ο χαμός του 14χρονου Ανδρόνικου που έγινε «σπόρος» ελπίοδας και προσφοράς

«Κάνουμε τον πόνο προσφορά»: Με τη φράση αυτή η Πόπη Παρασκευά, μητέρα του Ανδρόνικου, που σε ηλικία μόλις 14 χρόνων έφυγε από τη ζωή, χάνοντας τη μάχη με τη λευχαιμία, άνοιξε την καρδιά της στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μίλησε για την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει, από πέρυσι, από τους συμμαθητές του παιδιού της και στη συνέχεια τις μαμάδες τους και αφορά στη θεσμοθέτηση της ημέρας εθελοντισμού «Ανδρόνικος», την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου.
4'

Αυτή η πρωτοβουλία έλαβε για πρώτη φορά σάρκα και οστά σήμερα (7/5), και, όπως σημειώνει η κ. Παρασκευά, η 7η Μαΐου ήταν η ημέρα γενεθλίων του Ανδρόνικου.

Ξετυλίγοντας το «κουβάρι» των αναμνήσεών της, η σαρανταπεντάχρονη Πόπη Παρασκευά σημειώνει πως ο γιος της νόσησε το 2015. «Το 2016, μετά από δέκα μήνες νοσηλείας στο ΑΧΕΠΑ, βγήκαμε στη συντήρηση (σ.σ. συντήρηση θεραπείας) και μετά από δέκα μήνες υποτροπίασε» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν οι δράσεις υποστήριξης των συμμαθητών του Ανδρόνικου».

Η ημέρα εθελοντισμού (αρχικά για τα παιδιά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), υπογραμμίζει η κ. Παρασκευά, ξεκίνησε από τα παιδιά, από τους συμμαθητές του Ανδρόνικου. «Όταν βγήκαμε στη συντήρηση (θεραπείας), ο Ανδρόνικος πήγε στο σχολείο (στη Β' Γυμνασίου) και εκεί τα παιδιά τον στήριζαν πάντα, ήταν προστατευτικοί, ήθελαν να μάθουν πράγματα ώστε να μην του προκαλέσουν κακό. Όταν ερχόντουσαν στο σπίτι, ήξεραν ότι θα βάλουν τη μάσκα τους, θα πρέπει να είναι καθαρά (...) Ο Ανδρόνικος τους είχε μιλήσει για όλη τη διαδικασία της νοσηλείας, την περιπέτεια... Το ένα παιδί, έδινε θάρρος στο άλλο» εξηγεί.

Το φευγιό του Ανδρόνικου και ο «σπόρος» της προσφοράς

Δεκαπέντε μέρες μετά από το φευγιό του Ανδρόνικου (12 Οκτωβρίου 2017) οι συμμαθητές του ξεκίνησαν τις πρώτες δράσεις στη μνήμη του, αναφέρει η κ. Παρασκευά και προσθέτει πως λίγο αργότερα γεννήθηκε η ιδέα (της θεσμοθέτησης της ημέρας του εθελοντισμού) από τις μαμάδες των συμμαθητών του παιδιού. Όλοι οι πολίτες ευαισθητοποιήθηκαν και ξεκινήσαμε όλη αυτή την προσπάθεια.

Το επόμενο βήμα έγινε όταν ο διευθυντής του γυμνασίου στήριξε την ιδέα και επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έδωσε και το «πράσινο φως» για να θεσμοθετηθεί η ημέρα εθελοντισμού «Ανδρόνικος», επισημαίνει η κ. Παρασκευά.

Σήμερα ουσιαστικά ξεκίνησε η ημέρα εθελοντισμού «Ανδρόνικος», ξεκίνησε ο θεσμός. «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Από τις δέκα το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαϊδας, μαζεύτηκαν μαθητές από όλα τα σχολεία της Πτολεμαΐδας (από νηπιαγωγεία μέχρι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) για να συμμετάσχουν στην ημέρα εθελοντισμού» λέει η κ. Παρασκευά.

Η ίδια σημειώνει πως η ημέρα εθελοντισμού έγινε πραγματικότητα με τη στήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, του δήμου Εορδαίας και της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, των κατοίκων της πόλης της Πτολεμαΐδας, αλλά και όλων όσοι στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία.

Φέτος, κάποιες από τις δράσεις που είχαν προγραμματιστεί από τα ίδια τα παιδιά (μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), με την απόλυτη στήριξη των καθηγητών τους, ήταν η συλλογή και προσφορά φαρμάκων στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο και στο ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας, η παρασκευή και διανομή γευμάτων με τη βοήθεια του Καλού Σαμαρείτη και ανθοφύτευση στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

Όλα τα παιδιά μετά την εκάστοτε δράση προσφοράς που είχαν αναλάβει, συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία θα υπάρχει δράση αιμοδοσίας και λήψης δείγματος μυελού των οστών. Επίσης, ενημερωτικά περίπτερα «έστησαν» διάφορες οργανώσεις, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, η Λάμψη, ο Ερυθρός Σταυρός, η εθελοντική διασωστική ομάδα Πτολεμαΐδας και η Πυροσβεστική.

Δύναμη ψυχής και χαμόγελα στις Παιδοογκολογικές Μονάδες

«Κάποιες φορές θέλουμε ένα κίνητρο για να ''αφυπνιστούμε''» σημειώνει η κ. Παρασκευά και ανασύρει από τη μνήμη της στιγμές στις οποίες όλη η πόλη ήταν στο πλευρό τους. Άλλωστε, όπως σημειώνει, ποτέ δεν τους άφησαν μόνους σ' αυτή τη μάχη, μέρος της οποίας δόθηκε μέσα στην Παιδοογκολογική Μονάδα που νοσηλευόταν ο Ανδρόνικος.

«Είναι ένα μεγάλο ''πανεπιστήμιο'' οι παιδοογκολογικές μονάδες (...) Βγαίνουμε άλλοι άνθρωποι, καλύτεροι άνθρωποι. Βλέπεις τα παιδιά (που νοσηλεύονται) να είναι χαμογελαστά, με δύναμη ψυχής» επισημαίνει η κ. Παρασκευά.

Προσθέτει δε, ότι, όταν ο Ανδρόνικος έφυγε από τη ζωή οι συμμαθητές του τη στήριξαν και τον θυμούνται ως πρότυπο, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα περήφανη.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε (αυτή την πρωτοβουλία), θέλουμε να γίνει θεσμός η ημέρα εθελοντισμού και μακάρι να παραδειγματιστούν και άλλες πόλεις, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας» τονίζει.

«Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό υπάρχει ο αντίστοιχος Ανδρόνικος.. Τριακόσια περίπου παιδιά νοσούν με λευχαιμία κάθε χρόνο, οπότε σε κάθε πόλη υπάρχει ένας "Ανδρόνικος"», λέει η κ. Παρασκευά και εκφράζει την ελπίδα η ημέρα εθελοντισμού να κινητοποιήσει και άλλους πολίτες σε διάφορες πόλεις για να ενισχυθεί η αλληλεγγύη.

Σχετικές ειδήσεις