Δήλωση Κακλαμάνη για την ανέγερση Τεμένους στο Βοτανικό
Ανακοίνωση για την ανέγερση του Ισλαμικού Τεμένους στο Βοτανικό, εξέδωσε ο πρώην Δήμαρχος Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης.
Αναλυτικότερα:
«Με αφορμή την υπουργική απόφαση για τη δημιουργία ισλαμικού Τεμένους, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας», Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η δημιουργία του Τεμένους προβλέπεται από νόμο του κράτους και ο Δήμος Αθηναίων εμπλέκεται στην εφαρμογή του, επειδή το Τέμενος χωροθετείται σε έκταση που προορίζεται για χώρο πρασίνου του Δήμου, στο Βοτανικό.
Μία πρώτη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων, -το 2009 επί δημαρχίας μου-, ήταν ως προς το μέγεθος του Τεμένους, το οποίο μειώθηκε, από τα 2.000 τμ, περίπου στα 850 τμ, με την υποχρέωση δημιουργίας κι άλλου Τεμένους, σε άλλη περιοχή, εκτός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.
Η χωροθέτηση, όμως, του Τεμένους στο Βοτανικό επαναφέρει το θέμα του Ναυτικού Οχυρού(έκταση 120 στρ.), το οποίο αποτελεί για το Δήμο Αθηναίων σοβαρό πρόβλημα, ως προς την υλοποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Ελαιώνα.
H υλοποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού και κυρίως η διάνοιξη του οδικού δικτύου στην περίμετρο του, είναι σημαντικά για την αναβάθμιση του Ελαιώνα και κρίσιμα για την υλοποίηση του Προγράμματος «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικός - Α. Αλεξάνδρας.
Μετά την πολεοδόμηση της περιοχής Ελαιώνα το 1995, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού απευθύνθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και πήρε γνωμοδότηση, η οποία αναφέρει ότι με Πολεοδομικό Προεδρικό Διάταγμα δεν είναι δυνατόν να τίθενται περιορισμοί ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις, σε εδαφική έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως Ναυτικό Οχυρό.
Με την από 31/8/2009 Προγραμματική Σύμβαση ο Δήμος Αθηναίων, διεκδικώντας το συνολικό αποχαρακτηρισμό του χώρου του Ναυτικού Οχυρού, πετυχαίνει:
α) Να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την υποχρέωση, να προβεί στην τροποποίηση των ορίων ναυτικού οχυρού Βοτανικού, που ορίστηκαν με το από 6-7-2002 Π.Δ. (ΦΕΚ Α 202/29-8-2002) με αποχαρακτηρισμό του Ναυτικού οχυρού σε αυτοτελές ακίνητο, εμβαδού περίπου 17 στρεμμάτων.
β) Να αναλάβει η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου την υποχρέωση, να παραχωρήσει, κατά χρήση, στο Δήμο Αθηναίων, τα 17 αυτά στρέμματα.
γ) Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την σύνταξη των μελετών του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα αναλαμβάνει την διαμόρφωση 11 στρ. που δεν εντάσσονται στην λειτουργία του Τεμένους, ενώ η υπόλοιπη έκταση των 6 στρ. θα διαμορφωθεί, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σαν περιβάλλον χώρος του Τεμένους.
Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις θίγονται τα συμφέροντα του Δήμου Αθηναίων γιατί:
α) Η έκταση για το Ισλαμικό Τέμενος δεν παραχωρείται στο Δήμο Αθηναίων.
β) Δεν προβλέπεται πουθενά άρση του χαρακτηρισμού του Ναυτικού Οχυρού.
γ) Ο συντελεστής δόμησης (0,1) με κάλυψη 5%, που έχει ο Δήμος Αθηναίων στο Κοινόχρηστο Πράσινο του Ελαιώνα, μπορούσε να αξιοποιηθεί για κάλυψη κοινωφελών αναγκών (πολιτιστικά κτήρια, κτίρια εκπαίδευσης, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, κτήρια κοινωνικής πρόνοιας) ή για χρήσεις που αποφέρουν έσοδα στον Δήμο (εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού). Με την προσθήκη των θρησκευτικών χώρων ο Δήμος στην ουσία χάνει συντελεστή και εκτάσεις για χρήση που δεν αποτελεί αρμοδιότητα του και έχει ήδη καλυφθεί ως ανάγκη με το Π.Δ. του 1995.
Ο Δήμος της Αθήνας, οι πολίτες αυτής της πόλης πλήττονται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά ευάλωτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο δήμαρχος κ. Καμίνης επιτέλους θα αποφασίσει να αντιδράσει ή θα συνεχίσει το κρυφτούλι»;
;