Παύλος Φύσσας: Αυτός ήταν ο μουσικός που έγινε σύμβολο κατά του φασισμού (vid)

Παύλος Φύσσας | Ειδήσεις: Η ιστορία του ράπερ με την αντιφασιστική δράση, το χρονικό ενός εγκλήματος μίσους που συντάραξε τη χώρα και έφερε στην επιφάνεια τις παθογένειες μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Παύλος Φύσσας: Αυτός ήταν ο μουσικός που έγινε σύμβολο κατά του φασισμού (vid)
8'

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από εκείνο το μοιραίο βράδυ, όταν ο Παύλος Φύσσας μετατράπηκε από τον καλλιτέχνη με το όνομα Killah P ή Dogo Argentino όπως τον φώναζαν, σε σύμβολο κατά του φασισμού.

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου 2013, λίγο μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα, όταν ο αντιφασίστας μουσικός Πάυλος Φύσσας πέφτει νεκρός με μαχαιριά στην καρδιά από το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή καταδεικνύει τον Ρουπακιά ως τον άνθρωπο που τον χτύπησε.

Ο Παύλος Φύσσας γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 και ήταν καλλιτέχνης της ραπ. Μέσω της μουσικής του μιλούσε για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001.

Μέλος οικογένειας εργατών, είχε συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές συλλογές της χιπ χοπ σκηνής, είχε εμφανιστεί σε μεγάλα live stages, όπως και σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας και της επαρχίας, δίπλα σε πολλά μεγάλα ονόματα της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής. Η μουσική του διαδρομή βασίζεται στη μη δισκογραφική κουλτούρα, ενώ οι στίχοι και τα τραγούδια του διαδόθηκαν μέσω του Διαδικτύου.

Ο πατέρας του δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ο Φύσσας μετά το σχολείο είχε δουλέψει και αυτός σε παρόμοιες εργασίες από το 1998 μέχρι το 2003 και ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου, ενώ στη συνέχεια είχε ασχοληθεί πιο ενεργά με τη μουσική. Από την ηλικία των 18 ετών είχε γνωριστεί με μέλη της Freestyle Productions, εταιρείας παραγωγής low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα. Το καλλιτεχνικό του όνομα Killah P σήμαινε σύμφωνα με τον ίδιο «Killah Past - Δολοφόνος του παρελθόντος» και το πήρε όταν έφυγε από την Freestyle Productions.

Είχε συμμετάσχει σε δισκογραφικές συλλογές και είχε κάνει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια. Συνεργάστηκε με γνωστούς hip-hop καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα Ημισκούμπρια, μαζί με τον οποίο δημιούργησε βίντεο με τίτλο «Κρίση», και τον Λόγο Απειλή. Το Φεβρουάριο του 2012 είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με παρουσίαση μουσικής εκδήλωσης.[4]

Μέσω της μουσικής του μιλούσε για την στάση που ακολουθούσε στην ζωή του, για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001. Δεν ανήκε σε καμία παράταξη, αλλά είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση.

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε θυμωμένος πως ο γιος του δεν ανήκε ποτέ πουθενά πολιτικά, καταγγέλλοντας την πολιτική του εκμετάλλευση.

Ο Φύσσας θεωρείται πλέον σύμβολο κατά του φασισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Το 2014, έναν χρόνο μετά το συμβάν, τοποθετήθηκε άγαλμα στο σημείο της δολοφονίας, το οποίο έχει βεβηλωθεί πολλές φορές είτε από βανδαλιστές είτε από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Επιπλέον, με απόφαση του Δήμου, η οδός Παναγιώτη Τσαλδάρη μετονομάστηκε σε οδό Παύλου Φύσσα

Το χρονικό του εγκλήματος

17 Σεπτεμβρίου 2013: Ο 34χρονος μαζί με την κοπέλα του και μερικούς φίλους βρίσκεται σε μία καφετέρια στο Κερατσίνι. Παρακολουθούν αγώνα ποδοσφαίρου. Το ίδιο και η διπλανή παρέα. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται... Κανείς δεν φαντάζεται την συνέχεια...Μέσα σε λίγα λεπτά ξεσπά μεταξύ τους καυγάς.

Η Ελληνική Αστυνομία δέχεται κλήση στις 23:57:42 (17/9/3013). Μάρτυρες αποκαλύπτουν πως μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα βρίσκονται στην συμβολή των οδών Ιφιγένειας και Λ. Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι. Κατευθύνονται προς την καφετέρια με την επωνυμία «ΚΟΡΑΛΙ».

Στις 23:59:19, μια ομάδα οκτώ αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ φθάνει στο σημείο.

Οι αστυνομικοί βλέπουν απ'έξω περίπου 30 άτομα. Κάποιοι αρχίζουν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είναι συγκεντρωμένα 60 άτομα.

Εκεί βρίσκουν τον Παύλο Φύσσα: Αιμόρφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Δεν έχει χάσει ακόμα τις αισθήσεις του. Καταφέρνει να αποκαλύψει το όνομα του δράστη. Είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής.

Η αστυνομία του βάζει χειροπέδες. Βρίσκει το μαχαίρι πεταμένο κοντά στο αυτοκίνητό του. Ο άτυχος νέος, με αντιφασιστική δράση, μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Δείτε το βίντεο

Ο δράστης

Από την προανάκριση, διαπιστώνεται πως ο δράστης δεν βρισκόταν αρχικά στην καφετέρια. Ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία του Φύσσα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γιώργο Πατέλλη, αρχηγό της Τ.Ο Νικαίας ο οποίος στην συνέχεια επικοινώνησε με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό.

Η δολοφονία αποδίδεται σε πολιτικά κίνητρα.

Οι ανακρίσεις μπλέκουν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι η αφορμή για περαιτέρω έρευνες για ποινικά αδικήματα.

Ξεσηκωμός και μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Την επομένη της δολοφονίας διοργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις συμπαράστασης σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ επεισόδια έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά τη Πάτρα, την Ξάνθη και την Καλαμάτα, ιδίως όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Μεγάλο συλλαλητήριο-πορεία με χιλιάδες συμμετέχοντες οργανώθηκε στο Κερατσίνι και τη Νίκαια, η οποία ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Παναγή Τσαλδάρη και Γρηγορίου Λαμπράκη, αλλά υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα στα ΜΑΤ και κουκουλοφόρους και 130 προσήχθησαν στην ΓΑΔΑ και 34 συνελήφθησαν.

Επεισόδια έγιναν και έξω από την ΓΑΔΑ τα ξημερώματα της Πέμπτης σε προσπάθεια συμπαράστασης σε όσους προσήχθησαν. Πριν αρχίσει η πορεία και ενώ είχε μαζευτεί κόσμος, ο Πάνος Καμμένος εμποδίστηκε να κατέβει από το αυτοκίνητό του, ενώ αναφέρεται ότι προπηλακίστηκε. Η αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι δέχτηκε επίθεση με πέτρες από μια ομάδα ατόμων ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβανόταν ένα άτομο που εμφανίζεται σε φωτογραφίες δράσεων της ΧΑ δίπλα στο Ρουπακιά.

Η ομάδα αυτή δρούσε με την ανοχή και την κάλυψη μιας διμοιρίας ΥΑΤ, ο επικεφαλής της οποίας κατόπιν απομακρύνθηκε με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο Παύλος Φύσσας κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο νεκροταφείο Σχιστού. Όταν βγήκε το φέρετρο από την εκκλησία ακούστηκαν τα συνθήματα «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», «Θάνατος στον φασισμό», ενώ την ώρα της ταφής οι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν στίχους των τραγουδιών του Παύλου Φύσσα.

Στις 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο οργανωμένο από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς και ακολούθησε πορεία προς τα κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων. Ένας από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην περιοχή του συλλαλητηρίου επικοινωνούσε κρυφά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το συλλαλητήριο με το σωματοφύλακα του Μιχαλολιάκου και στέλεχος της ΧΑ ενημερώνοντάς τον για την εξέλιξη της συγκέντρωσης και δίνοντάς του πληροφορίες το σχεδιασμό της αστυνομίας, ενώ την επομένη συζήτησαν την έρευνα που διεξαγόταν για την ύπαρξη πυρήνων της ΧΑ στην Αστυνομία.

Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και εκτός Ελλάδας, στο Παρίσι, την Βαρκελώνη, την Βαλένθια και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.[49] Οργανώθηκαν από Έλληνες μετανάστες και φοιτητικές και αριστερές οργανώσεις.

Ποινικές διώξεις

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 ο Ρουπακιάς κρίθηκε προφυλακιστέος και κρατούνταν στη ΓΑΔΑ, ενώ λίγες μέρες αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου. Κανένας δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Πειραιά δεν ανέλαβε να τον υπερασπιστεί. Με αφορμή την δολοφονία του Φύσσα έγινε εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από τη Χρυσή Αυγή.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκίνησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, του προέδρου του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Η. Κασιδιάρη, Γ. Λαγού και άλλοι στελεχών του κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος αφέθησαν ομόφωνα ελεύθεροι μετά από μέρες.

Εκτός των παραπάνω, προφυλακιστέοι για την υπόθεση της δολοφονίας κρίθηκαν επίσης ο 32χρονος Γ. Καζαντζόγλου, ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα και σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία, και ο 36χρονος Αθανάσιος Τζόρβας.

Η δικαστική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2015. Τον Ιανουάριο του 2016, και αφού είχαν ήδη γίνει 43 συνεδριάσεις, η δίκη πρακτικά διακόπηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, ενώ συνεχίστηκε μετά από 4,5 μήνες απραγίας στις 25 Μαΐου 2016, καθώς οι συνήγοροι έλαβαν κατάλληλες άδειες από τους δικηγορικούς συλλόγους.

Πηγή πληροφοριών: ΕΡΤ1, Wikipedia

Διαβάστε επίσης:

Δείτε εδώ όλα τα θέματα του Newsbomb.gr για τον Παύλο Φύσσα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή