Κτηματολόγιο 2019: Αυτές είναι οι μεγάλες «παγίδες» - Τι να προσέξετε
Σχεδόν όλη η χώρα βρίσκεται σε... ρυθμούς κτηματογράφησης!
Απόδειξη, το πλήθος των πολιτών που συρρέουν καθημερινά στο κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης της Αθήνας, στο Γαλάτσι.
– Δεν θυμάμαι αν το ακίνητό μου έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο στο παρελθόν. Πώς μπορώ να το βρω;
– Κατ’ αρχήν στην ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (www.ktimatologio.gr) υπάρχει μια μηχανή αναζήτησης, στην οποία μπορείτε να εισαγάγετε τον νομό και την περιοχή και να δείτε αν έχει κτηματογραφηθεί ή βρίσκεται υπό κτηματογράφηση.
Αν η περιοχή έχει κτηματογραφηθεί, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο τοπικό κτηματολογικό γραφείο. Κάποια γραφεία εξυπηρετούν μέσω e-mail, ενώ άλλα χρειάζεται να τα επισκεφθείτε από κοντά και με την ταυτότητά σας να ζητήσετε ένα αντίγραφο του κτηματολογικού φύλλου ή απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος. Δυστυχώς ακόμα δεν προσφέρεται τέτοια υπηρεσία από την ιστοσελίδα.
– Αν έχει δηλωθεί ένα ακίνητο στο κτηματολόγιο τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να ξαναδηλωθεί;
– Οχι. Οταν σε μια περιοχή έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, στο κτηματολόγιο δηλώνεται υποχρεωτικά μόνο οποιαδήποτε αλλαγή αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου (όπως θα συνέβαινε παλαιότερα στο υποθηκοφυλακείο).
– Δεν έχω τοπογραφικό με συντεταγμένες. Πώς μπορώ να εντοπίσω το ακίνητό μου;
– Υπάρχουν αρκετές επιλογές. Κατ’ αρχήν μπορείτε να αναθέσετε εκπόνηση ενός τοπογραφικού (οι τιμές έχουν μειωθεί αρκετά λόγω ανταγωνισμού).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Μπορεί όμως να γίνει και ανέξοδα: στην ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μπορείτε να εντοπίσετε σε ψηφιακό χάρτη το ακίνητό σας, να σχεδιάσετε απλά τα όριά του και να βρείτε τις συντεταγμένες του.
Κατόπιν μπορείτε να «φωτογραφίσετε» ψηφιακά τον χάρτη, ή να τον εκτυπώσετε ώστε να τον υποβάλετε από κοντά στο γραφείο κτηματογράφησης. Η ίδια διαδικασία προσφέρεται και στην υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.
Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αριθμό αγροτεμαχίου διανομής ή αναδασμού, ή τα στοιχεία της δήλωσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ (για επιδοτούμενες καλλιέργειες). Τέλος, υπάρχουν πολλές ελληνικές εφαρμογές για κινητά με τις οποίες μπορείτε «επισκεπτόμενος» το ακίνητο να καταγράψετε συντεταγμένες.
– Πότε είναι υποχρεωτικό το τοπογραφικό;
– Οταν αναφέρεται στο συμβόλαιο, όταν ο πολίτης επικαλείται χρησικτησία, όταν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (και επομένως υπάρχει τwοπογραφικό) ή όταν έχει εκδοθεί για άλλη χρήση (λ.χ. αγοραπωλησία).
– Θέλω να αποφύγω τις ουρές και να υποβάλω τη δήλωση ψηφιακά. Μπορώ να το κάνω μόνος μου ή χρειάζεται να απευθυνθώ σε ειδικό;
– Αν έχετε μια στοιχειώδη εξοικείωση με την τεχνολογία (λ.χ. χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ χωρίς βοήθεια) τότε δεν θα έχετε πρόβλημα. Μέσα στην εφαρμογή προσφέρεται και ένας 40σέλιδος αναλυτικός οδηγός χρήσης, που θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα.
Μπορείτε να μην ολοκληρώσετε αμέσως τη δήλωση, αλλά να καταγράψετε όσα στοιχεία έχετε και μετά να συμπληρώσετε τα υπόλοιπα. Για να μπείτε στην εφαρμογή χρειάζεστε τους κωδικούς του Taxis. Ενδέχεται τις ημέρες αυτές λόγω «κίνησης» η εφαρμογή να «κολλάει» ή να καθυστερεί, γι’ αυτό προτιμήστε τις βραδινές ώρες.
– Πόσο κοστίζει το «κτηματόσημο» και πού πληρώνεται;
– Το τέλος είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα για κάθε χώρο κύριας χρήσης και 20 ευρώ για κάθε βοηθητικό χώρο. Προσοχή! Το κτηματόσημο καταβάλλεται ανά άτομο και όχι ανά ιδιοκτησία. Αν δηλαδή κάποιος έχει επικαρπία σε ένα σπίτι και τα δύο παιδιά του ψιλή κυριότητα, τότε πρέπει να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις και οι τρεις και να πληρώσουν χωριστά και οι τρεις.
– Δεν έχω/δεν γνωρίζω αν υπάρχουν τίτλοι. Τι μπορώ να κάνω;
– Θα πρέπει να δηλώσετε το ακίνητο επικαλούμενος έκτακτη χρησικτησία. Προσοχή: θα πρέπει υποχρεωτικά να έχετε τοπογραφικό και τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα: δήλωση στο Ε9, υποθήκες ή βάρη, έγγραφα χορήγησης επιδότησης, αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφελείας κ.λπ.
Στο κτηματολόγιο γίνεται επίσης δεκτή ως αποδεικτικό έγγραφο η πράξη αναγνώρισης των ορίων των όμορων οικοπέδων (όπου οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που γειτνιάζουν αναγνωρίζουν τον πολίτη ως ιδιοκτήτη του διπλανού χώρου). Τέλος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει ένορκη βεβαίωση (συντάσσεται με δύο μάρτυρες στο ειρηνοδικείο ή στον συμβολαιογράφο).
– Στην περιοχή μας δεν υπάρχουν τίτλοι γενικώς. Υπάρχει κίνδυνος να χάσω την περιουσία μου;
– Αν δηλώσει και κάποιος άλλος το δικό σας κτήμα, αυτό θα φανεί αργότερα, στη φάση της ανάρτησης. Τότε θα ειδοποιηθείτε να ασκήσετε τα δικαιώματά σας.
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις - Όρια ηλικίας: Τι αλλάζει στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης - Αυτά είναι τα νέα ποσά
Φορολογικές δηλώσεις 2019: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους - Δείτε τις μεγάλες παγίδες