ΠτΔ: Οι αθλητές με ολυμπιακές υποτροφίες πρότυπα αριστείας για τη νέα γενιά
Με λόγια καρδιάς, λόγια παρακίνησης και έμπνευσης υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, 45 μεγάλους αθλητές-υπότροφους του Ιδρύματος Λεβέντη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε έπαινο εκ μέρους της Πολιτείας στους νέους και τις νέες που προετοιμάζονται για την πρόκριση - κάποιοι την έχουν ήδη εξασφαλίσει- στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. «Εκπροσωπείτε το πρότυπο της Αριστείας» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στους αθλητές και τις αθλήτριες.
«Τούτο σημαίνει ότι η Αριστεία σας συντίθεται, με άκρως αρμονικό τρόπο, από τα τρία συστατικά στοιχεία του Ολυμπιακού Πνεύματος» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εν συνεχεία τους ανέλυσε τη σημασία κάθε μίας λέξης των τριών στοιχείων του Ολυμπιακού Πνεύματος: Το Ωραίο, Το Μεγάλο και το Αληθινό!
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας: «Ο Διονύσιος Σολωμός μας έχει αφήσει παρακαταθήκη ότι “ το Έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές”. Aυτό υπηρετείτε! Αυτό θα υπηρετήσετε! Αυτούς τους όρους θα βάλετε και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες! Θέλω να θυμάστε ότι αυτά τα λόγια είναι λόγια της ίδιας της Πολιτείας. Δεν είναι προσωπικές μου απόψεις. Αυτή είναι η θέση της απέναντί σας! Απέναντι σε εσάς που έχετε αναλάβει ένα τόσο σημαντικό έργο. Και εύχομαι να συνεχίσετε σε αυτόν το δρόμο της δημιουργίας που τον έχουμε τόσο ανάγκη. Γιατί μέσα από τέτοια παραδείγματα μπορούμε να σηκώσουμε, όπως της αρμόζει άλλωστε για την ιστορία και την προοπτική της, την Ελλάδα, όχι απλώς λίγο ψηλότερα, αλλά πολύ περισσότερο ψηλά απ΄ όσο μπορεί κάποιοι να νομίζουν».
Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβησαν ο κολυμβητής του ύπτιου Απόστολος Χρήστου, ο ποδηλάτης Χρήστος Βολικάκης, ο κολυμβητής Κριστιάν Γκολομέεβ, η αθλήτρια του στίβου Μαρία Μπελιμπασάκη και ο Έλληνας πρωταθλητής του στίβου Κώστας Δουβαλίδης, ο Κύπριος αθλητής του στίβου Μίλαν Τραϊκοβιτς, η πρωταθλήτρια του καράτε Ελένη Χατζηλιάδου, αθλήτρια του άλματος εις ύψος Τατιάνα Γκούσιν ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Εκεί ήταν και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Λεβέντη Χάρης Δαυίδ, ο επί τέσσερις φορές αρχηγός της ελληνικής αποστολής σε Ολυμπιακούς Αγώνες Γιάννης Παπαδογιαννάκης και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος.
Εδώ και 20 χρόνια, από το 1999, το Ίδρυμα Λεβέντη, παρέχει οικονομική ενίσχυση, μέσω υποτροφιών σε αθλητές που προετοιμάζονται για πρόκριση ή συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα τελευταία 4 χρόνια -και έως τους Ολυμπιακούς του Τόκιο- συνοδοιπόροι σε αυτήν την προσπάθεια ενίσχυσης των Ελλήνων αθλητών είναι δύο ακόμη Ιδρύματα, η Ελληνική Πρωτοβουλία και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Οι αθλητές και οι αθλήτριες, μετά την επίσκεψή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, μετέβησαν στο Ζάππειο σε εκδήλωση βράβευσης των φετινών υπότροφων του Ιδρύματος Λεβέντη.
Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, είπε απευθυνόμενος στους αθλητές και της αθλήτριες:
«Χαίρομαι ιδιαιτέρως, διότι η σημερινή μας συνάντηση μου παρέχει την ευκαιρία ν’ αποδώσω, εκ μέρους της Πολιτείας, σε καθέναν από εσάς τον οφειλόμενο έπαινο τόσο για την δράση σας όσο και για το υπόδειγμα, το οποίο εκπροσωπείτε και διδάσκετε σε όλους μας.
Ξεκινώ από τους υπευθύνους του «Ιδρύματος Λεβέντη», το οποίο έχει αναλάβει εδώ και χρόνια -από το 1999- αυτή την εμβληματική πρωτοβουλία, σε αγαστή συνεργασία με το Κοινωφελές «Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση» και την «Ελληνική Πρωτοβουλία-HELLENICINITIATIVE». Θερμά συγχαρητήρια και σας ευχαριστώ ειλικρινώς, διότι αυτό το πρότυπο «Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας» υπηρετεί, με εξαιρετικό τρόπο, το Αθάνατο Ολυμπιακό Πνεύμα, ενισχύοντας τις προσπάθειες των Ελλήνων και Κυπρίων αθλητριών και αθλητών, οι οποίοι προετοιμάζονται για τους επερχόμενους κάθε φορά Ολυμπιακούς Αγώνες. Το εγχείρημά σας αυτό αποκτά Εθνικές, κυριολεκτικώς, διαστάσεις, αν αναλογισθεί κανείς τι σημαίνουν για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό το Ολυμπιακό Πνεύμα και Ιδεώδες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως θεσμός με κοιτίδα και λίκνο την Αρχαία Ολυμπία.
Στη συνέχεια, επιτρέψτε μου ν’ απευθυνθώ στους υποτρόφους, αθλήτριες και αθλητές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Συγκεκριμένα δε τόσο σ’ εκείνες και σ’ εκείνους που ήδη έχουν διακριθεί -πολλές φορές με κορυφαίες επιδόσεις- στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και σ’ εκείνες και σ’ εκείνους, οι οποίοι προετοιμάζονται για τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες και οι οποίοι, είμαι βέβαιος, θ’ ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτών που προηγήθηκαν. Θέλω, δημοσίως, να σας διαβεβαιώσω ότι εκπροσωπείτε και υπηρετείτε την Αριστεία, και μάλιστα με βάση τα γνήσια συστατικά της και χαρακτηριστικά της. Και για να γίνω σαφέστερος:
Πριν απ’ όλα, αυτή η Αριστεία σας αποτελεί, ταυτοχρόνως, ένα πρότυπο το οποίο παρέχετε στη Νέα Γενιά, διδάσκοντάς την, με τον τρόπο σας, για το πώς, γενικότερα και μέσω κάθε μορφής «ευ αγωνίζεσθαι», μπορεί καθένας από την μια πλευρά να υπερασπίζεται την αξία του και ν’ αναπτύσσει ελευθέρως την προσωπικότητά του, συμμετέχοντας ενεργώς στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Και, από την άλλη πλευρά -και συνακόλουθα- να συμβάλλει στην ανοδική πορεία του Ελληνισμού και στην περαιτέρω καταξίωσή του σε Διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο κατ’ εξοχήν υπό τις σημερινές, κρίσιμες, συνθήκες.
Επιπλέον, έχω χρέος να επισημάνω ότι το πρότυπο Αριστείας, το οποίο υπηρετείτε και εκπροσωπείτε, είναι τόσο περισσότερο εμβληματικό, όσο πηγάζει από το Ολυμπιακό Πνεύμα, το Αθάνατο Αρχαίο Πνεύμα, όπως αυτό ξεπήδησε και ολοκληρώθηκε στην διαχρονική κοιτίδα του και στο εξίσου διαχρονικό λίκνο του, την Αρχαία Ολυμπία. Τούτο σημαίνει ότι η Αριστεία σας συντίθεται, με άκρως αρμονικό τρόπο, από τα τρία συστατικά στοιχεία του Ολυμπιακού Πνεύματος, στοιχεία τα οποία έχει περιγράψει, με κλασικό πια τρόπο, ο Κωστής Παλαμάς στον «Ολυμπιακό Ύμνο», το ποίημα το οποίο συνέθεσε το 1896, για τους Πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και με το οποίο η αρχίζει η τελετή όλων των Ολυμπιακών Αγώνων. Θυμίζω ότι τα στοιχεία αυτά είναι:
Το Ωραίο, το οποίο συμβολίζει την ομορφιά του Πνεύματος και της Ψυχής, όταν προσηλώνονται και αφιερώνονται στα ευγενή, για τον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα, ιδεώδη.
Το Μεγάλο, το οποίο συμβολίζει -σε συνδυασμό με το Ωραίο κατά τ’ ανωτέρω- την επιδίωξη υψηλών στόχων, με την έννοια των στόχων που πραγματώνουν τα προαναφερόμενα ευγενή ιδεώδη.
Και το Αληθινό, το οποίο συμβολίζει τον κανόνα ότι τα ευγενή ιδεώδη και οι αντίστοιχοι υψηλοί στόχοι δεν συμβιβάζονται με κανενός είδους ωραιοποιημένη παραμόρφωση της πραγματικότητας, πολύ δε περισσότερο με διαβρωτικές για την προσωπικότητα καθενός ψευδαισθήσεις ή και χίμαιρες. Άλλωστε εμάς, τους Έλληνες, μας εμπνέει πάντα η ρήση του Εθνικού μας Ποιητή, του Διονυσίου Σολωμού, κατά την οποία: «Το Έθνος πρέπει να θεωρεί Εθνικό ό,τι είναι Αληθές».
Με τις σκέψεις αυτές σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω, από την μια πλευρά το «ΙΔΡΥΜΑ ΛΕΒΕΝΤΗ», το Κοινωφελές «ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ» και την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-HELLENICINITIATIVE»,για το μεγάλο έργο που επιτελούν. Και, από την άλλη πλευρά, εσάς τις αθλήτριες και τους αθλητές, για τις επιδόσεις και για το ήθος σας, ευχόμενος να συνεχίσετε την ανοδική πορεία καταξίωσής σας, δοθέντος μάλιστα ότι αυτό είναι μια μεγάλη προσφορά όχι μόνο για σας αλλά, κυριολεκτικώς, για την Πατρίδα μας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Λεβέντη Χάρης Δαυίδ τόνισε κατά την ομιλία του: «Ο Pierre de Coubertin είπε ότι “ το σημαντικό στους Ολυμπιακούς αγώνες δεν είναι η νίκη αλλά η συμμετοχή”. Αν ρωτήσετε τους 45 αθλητές-υποτρόφους που έχουμε σήμερα μαζί μας, δεν νομίζω ότι θα συμφωνήσουν. Για τη νίκη πάνε! Και πολλοί θα φτάσουν έως εκεί.
Από τα 6 μετάλλια της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, τα 5 μας τα χάρισαν αθλητές που είχαν βραβευτεί, σε κάποια στιγμή της καριέρας τους, από το Ίδρυμα Λεβέντη. Στους ίδιους Αγώνες, περίπου οι μισοί αθλητές της εθνικής μας αποστολής, υπήρξαν κάποτε υπότροφοι του Ιδρύματος.
Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όλους τους, παλιούς και νέους υποτρόφους. Γιατί, όλοι τους έδωσαν, και δίνουν καθημερινά, κατά τα λόγια του Coubertin “ τον καλό αγώνα”.
Κάνουν τεράστια προσπάθεια, για κάθε κατάκτηση. Όχι μόνο στη σφαίρα του αθλητισμού, αλλά και της καθημερινότητας. Γιατί ξεχνάμε συχνά, όταν φτάσουν μέχρι το βάθρο (τότε που όλοι πανηγυρίζουμε τις επιτυχίες τους ως εθνικές επιτυχίες) ότι στον τόπο μας ο πρωταθλητισμός είναι συνήθως οικογενειακή υπόθεση.
Ότι οι βασικοί και συχνά αποκλειστικοί χορηγοί των αθλητών - είναι για πολλά χρόνια μόνο οι γονείς τους.
Με αυτή τη σκέψη δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα Ολυμπιακών Υποτροφιών το 1999. Και για 20 χρόνια προσπαθούμε να ελαφρύνουμε λίγο αυτό το βάρος. Τα τελευταία 4 χρόνια -και έως τους Ολυμπιακούς του Τόκιο- βρήκαμε συνοδοιπόρους σε αυτήν την προσπάθεια δύο ακόμη Ιδρύματα, την Ελληνική Πρωτοβουλία και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Μαζί, θα βραβεύσουμε σε λίγο, στο Ζάππειο, τους φετινούς μας υποτρόφους.
Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, κύριε Πρόεδρε, που μας δεχθήκατε σήμερα, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και τη δική σας αναγνώριση στην προσπάθεια που κάνουν οι Έλληνες αθλητές για τη διάκριση. Για όσα έχουν πετύχει τα χρόνια αυτά, τιμώντας τα εθνικά χρώματα.
Είμαστε όλοι ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτούς, για όλα όσα κατόρθωσαν και κατορθώνουν».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ