ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ NEWSBOMB.GR
Το μυστήριο με τον τύμβο του Θεμιστοκλή στην Δραπετσώνα και η πλήρης εγκατάλειψη
Το πέπλο μυστηρίου που εδώ και χρόνια καλύπτει τον τόπο που ετάφη ο μεγάλος στρατηγός Θεμιστοκλής είναι μάλλον άγνωστο στο ευρύ κοινό. Δυστυχώς, σκόπιμα, εδώ και χρόνια συντηρείται από πολλούς μια επίπλαστη διχογνωμία για την ακριβή θέση εις την οποία ετάφησαν τα οστά του μεγάλου Έλληνα πολιτικού και στρατηγού.
Στην παραλία των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, υπάρχει μια «τρύπα» με τις αρχαίες πέτρες… Εκεί ακριβώς είναι το Θεμιστόκλειο, ο τύμβος δηλαδή του Θεμιστοκλή, του Αθηναίου στρατηγού, του νικητή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Παρόλα αυτά κάποιοι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να επιμένουν ότι ο τύμβος του Θεμιστοκλή δεν είναι σε αυτό το σημείο, αλλά βρίσκεται σε κάποιο άλλο σημείο στην Πειραϊκή. Συγκεκριμένα επί σειρά ετών επιβλήθηκε με χειραγώγηση ιστορικών και αρχαιολόγων η τοποθεσία της Πειραϊκής Χερσονήσου πλησίον της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων ως η «ορθή» τοποθεσία του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλέους.
Για να αντιληφθείτε τις παθογένειες του ελληνικού κράτους αξίζει να σημειώσουμε ότι σε καμία από τις δυο τοποθεσίες δεν έχει γίνει ανασκαφή, για να λυθεί επιτέλους το μυστήριο.
Γιατί συνέβη κάτι τέτοιο;
Διότι πίσω από κάθε ιστορία, υπάρχει πάντα το συμφέρον, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές μαρτυρίες επιστημόνων και ερευνητών για την ακριβή θέση του τύμβου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Το μόνο σίγουρο είναι ότι εν έτει 2019 η εικόνα του τύμβου είναι θλιβερή με ευθύνη όλων των παραγόντων: και του ΚΑΣ και των δημοτικών Αρχών.
Όπως μπορείτε να δείτε από το επιτόπιο ρεπορτάζ του Newsbomb.gr παρά το γεγονός ότι δίπλα στο ταφικό μνημείο υπάρχει καφετέρια και πάρκο περιπάτου, κανείς δεν γνωρίζει ότι σε αυτό το σημείο υπάρχουν αρχαία.
Για την ακριβή θέση του τύμβου υπάρχουν αρχαίες μαρτυρίες, με σημαντικότερη του Πλούταρχου που αναφέρει τα λόγια του Διόδωρου του Περιηγητή:
«Διόδωρος δε ο περιηγητής εν τοις περί μνημάτων είρηκεν, ως υπονοών μάλλον ή γιγνώσκων, ότι περί τον λιμένα του Πειραιώς, από του κατά τον Άλκιμον ακρωτηρίου, πρόκειταί τις οίον αγκών και κάμψαντι τούτον εντός, ή το υπεύδιον της θαλάσσης, κρηπίς εστίν ευμεγέθης και περί αυτήν βωμοειδές, τάφος Θεμιστοκλέους».
Όμως η υπόθεση έχει πολύ ψωμί… Στις αρχές του 20ου αιώνα μια μεγάλη έκταση στις ακτές της Δραπετσώνας, από τον λιμενοβραχίονα του Κράκαρη μέχρι τον όρμο των Σφαγείων παραχωρήθηκε σε άκρως συμφέρουσα τιμή από το κράτος σε μια ομάδα ισχυρών οικονομικών και τραπεζικών παραγόντων με επικεφαλής τον Νικόλαο Κανελλόπουλο, οι οποίοι ίδρυσαν την Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.) της οποίας η εργοστασιακή μονάδα οικοδομήθηκε στην περιοχή που θεωρείται ως η μια από τις δυο που ενδεχομένως να υπήρχε ο τάφος.
Όπως είναι λογικό, η ύπαρξη ενός αρχαιολογικού χώρου θα αποτελούσε τροχοπέδη για τη βιομηχανική αξιοποίηση της περιοχής. Έτσι, παρά τις όποιες αντίθετες απόψεις, επιβλήθηκε με χειραγώγηση ιστορικών και αρχαιολόγων η τοποθεσία της Πειραϊκής Χερσονήσου πλησίον της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων ως η «ορθή» τοποθεσία του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλέους.
Τυχαίο; Καθόλου. Μιλάμε για τα λιπάσματα που επί σειρά δεκαετιών μόλυναν ολόκληρη την περιοχή και έπρεπε να δοθούν σε τραπεζίτες και εφοπλιστές και γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να αποκρυβεί πάση θυσία ο τύμβος του μεγάλου στρατηγού.
Η εταιρεία των Λιπασμάτων χρεοκόπησε και το εργοστάσιο έκλεισε και ρήμαξε (το 1999 το εργοστάσιο έπαψε τη λειτουργία του).
Αφού λοιπόν έφαγαν ότι έφαγαν από την περιοχή, αναζωπυρώθηκε η ιστορία του τύμβου.
Στις 23 Ιουλίου του 2014, ο ενοποιημένος πλέον Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας τοποθέτησε και αποκάλυψε με σχετική τελετή μια στήλη προς τιμήν του Θεμιστοκλή εντός των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων των Λιπασμάτων, έναντι του σημείου όπου θεωρείται ότι τοποθετήθηκαν τα οστά του, κινώντας τις διαδικασίες για σχετικές άδειες ανασκαφών και διεκδικώντας με αυτήν την κίνηση επίσημα τη θέση του τάφου του Θεμιστοκλή.
Από το 2014 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Μόνο ξερά χόρτα και εγκατάλειψη.
Μόνο ντροπή δηλαδή.
Δείτε βίντεο από την περιοχή:
Η Αρχαιολογική υπηρεσία έχει χρέος να ερευνήσει τα δεδομένα, να πραγματοποιήσει ανασκαφή και να ορίσει τον χώρο ως αρχαιολογικό.
Διαβάστε επίσης: Τρόμος στην Αθήνα για το «διαζύγιο» ΗΠΑ - Τουρκίας
Από εδώ αναβλύζει το Άγιο Φως (φωτογραφίες και μαρτυρίες)