Παναγία των Παρισίων: Η ελληνική λέξη που ήταν σκαλισμένη στον τοίχο του ναού

Παγκόσμια θλίψη προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (15/04) στην Παναγία των Παρισίων. Σε κατάσταση σοκ όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε επί 8,5 ώρες τις φλόγες να έχουν τυλίξει ένα από τα πιο εμβληματικά σύμβολα της ανθρωπότητας.

Παναγία των Παρισίων: Η ελληνική λέξη που ήταν σκαλισμένη στον τοίχο του ναού
Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες του ναού πριν και μετά τον πύρινο εφιάλτη
Associated Press
5'

Όσοι έχουν επισκεφθεί τον καθεδρικό ναό έχουν μαγευτεί από το μεγαλείο του και δεν είναι λίγοι αυτοί που το βράδυ της καταστροφικής πυρκαγιάς θυμήθηκαν την «Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκώ.

Οι περιγραφές του συγγραφέα αντανακλούν το μεγαλείο της Νοτρ Νταμ. Ο δημιουργός του μυθιστορήματος στον πρόλογο του αποκαλύπτει πώς δεν ήταν καν ολόκληρο το οικοδόμημα που ενέπνευσε μέσα του την «Παναγία των Παρισίων». Αρκούσε μια βέβηλα σκαλισμένη επιγραφή. Μια λέξη στα ελληνικά, εκεί ανάμεσα στους λατινόφωνους, στην καρδιά της Δύσης, έδωσε την έμπνευση για ένα αξεπέραστο έργο.

Τι έγραφε αυτή η επιγραφή;

Στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου, ο Βίκτωρ Ουγκώ περιγράφει πως στη σκοτεινή πλευρά ενός από τους πύργους του ναού παρατήρησε σκαλισμένη μια μικρή ελληνική λέξη. Η λέξη «ανάγκη».

Ο συγγραφέας δεν γνωρίζει, όπως περιγράφει, τον ηθικό αυτουργό αυτής της βέβηλης πληγής στην πέτρα της Παναγίας των Παρισίων. Υποθέτει πως θα έχει χαθεί κι αυτός, θα έχει σβήσει στην ανυπαρξία, χρόνια πριν ο ίδιος συναντήσει την απέλπιδα προσπάθειά του, την ανάγκη του να αντισταθεί στη λήθη.

«Πριν από μερικά χρόνια, κατά την επίσκεψή του στην Παναγία των Παρισίων, ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού θα βρει σε μια σκοτεινή γωνιά ενός από τους πύργους αυτή τη λέξη σκαλισμένη με το χέρι στον τοίχο: Ανάγκη», γράφει ο Ουγκώ στο σημείωμα που προλογίζει το βιβλίο και το οποίο υπογράφει με ημερομηνία Μάρτιος του 1831.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από την καταστροφική πυρκαγιά:

Η ζοφερή και μοιραία έννοια που κρύβει αυτή η επιγραφή συγκλονίζουν τον συγγραφέα και όπως γράφει, «θα αναρωτηθεί, θα ψάξει να ανακαλύψει ποια πονεμένη ψυχή που δεν μπορούσε να εγκαταλείψει αυτόν τον κόσμο χωρίς να αφήσει το εγκληματικό ή νοσηρό στίγμα της στην είσοδο της παλιάς εκκλησίας».

«Ο άνδρας που έγραψε αυτή τη λέξη σε αυτόν τον τοίχο χάθηκε, εδώ και πολλούς αιώνες, στις γενιές που ακολούθησαν, η λέξη με τη σειρά της έσβησε από τον τοίχο της εκκλησίας, η εκκλησία η ίδια θα σβηστεί, σύντομα ίσως, από το πρόσωπο της Γης», γράφει κλείνοντας τον πρόλογο του και τονίζει πως ο κόσμος του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας χτίστηκε γύρω από αυτήν τη μικρή ελληνική λέξη.

Η καταστροφική πυρκαγιά

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (15/04), εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτηρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και, ανεκτίμητης αξίας, έργα τέχνης ήταν δυνατόν.

Tο καταστροφικό έργο της φωτιάς είναι ανυπολόγιστο, καθώς τα 2/3 της οροφής του ναού καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ από τη φωτιά τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης.

«Ματωμένη» και ασταθής, αλλά ζει, λένε οι Γάλλοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες τραγουδούσαν το «Ave Maria» για τη σωτηρία του καθεδρικού ναού.

Η Notre Dame, που έστεκε αγέρωχη εδώ και σχεδόν 850 χρόνια, κινδύνευσε αλλά σώθηκε χάρη στις απεγνωσμένες προσπάθειες των πυροσβεστών οι οποίοι ρίσκαραν τις ζωές τους σε θερμοκρασίες που έφταναν τους 800 βαθμούς Κελσίου.

Η ιστορία του Ναού

Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα.

Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες πριν την πυρκαγιά:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Παναγία των Παρισίων: Tα μεγάλα ερωτήματα της «επόμενης μέρας» - Πώς έγινε η ασύλληπτη καταστροφή

Παναγία των Παρισίων: Η στιγμή της κατάρρευσης του καμπαναριού

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή