Κορονοϊός: Στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα ψυγεία για το εμβόλιο - Πώς θα γίνεται η μεταφορά τους

Τα εμβόλια θα μεταφέρονται από την αποθήκη στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα υπάρχουν άλλα ψυγεία που θα μπορούν να παραμείνουν για πέντε ημέρες

Γιώργος Μαρής

3'

Κατέφθασαν στη Θεσσαλονίκη τη Πέμπτη (17/12), στις αποθήκες του συνεταιρισμού φαρμακοποιών της πόλης, τα ειδικά ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν για την συντήρηση του εμβολίου της Pfzizer.

Τα εμβόλια συντηρούνται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ το κάθε ψυγείο βαθέως πήξεως, μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 15.000 φιαλίδια του εμβολίου.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη φαρμακοποθήκη στην ελληνική επικράτεια. Βρίσκεστε σε ένα χώρο ιδιοκτησίας των φαρμακοποιών 6.500 τμ. Κληθήκαμε από το υπουργείο να συμμετέχουμε σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια. Με χαρά μας αποδεχτήκαμε. Περιμένουμε το τρίτο ψυγείο. Είναι ιαπωνικής κατασκευής και έφτασαν εχτές», είπε ο ΓΓ του συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, κ. Νικολαΐδης.

«Η αποθήκη έχει 24ωρη φύλαξη και θα συνδράμει και η αστυνομία στη φύλαξή τους. Τα ψυγεία θα μείνουν εδώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα εμβόλια θα μεταφέρονται από την αποθήκη στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα υπάρχουν άλλα ψυγεία που θα μπορούν να παραμείνουν για πέντε ημέρες.

Επιχείρηση «Ελευθερία»

Από χθες Πέμπτη (17/12) τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εθνικό εμβολιασμό, η καταγραφή των υγειονομικών -δίνεται προτεραιότητα- που θέλουν να εμβολιαστούν. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει για αρχή, 300.000 εμβόλια.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, αναμένονται και άλλα εμβόλια στη συνέχεια να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – ΕΜΑ, να δίνει το «πράσινο φως» στην κυκλοφορία άλλων δυο εμβολίων μετά από αυτό της Pfizer.Όπως τόνισε η προμήθεια των εμβολίων, όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται δίνοντας την δυνατότητα για περισσότερους εμβολιασμούς. Στην Ελλάδα αναμένονται αρχικά 300.000 εμβόλια της Pfizer, ενώ θα ακολουθήσουν εφόσον λάβουν την σχετική άδεια, 200.000 δόσεις της Moderna και 300.000 από Astrazeneca με χρονικό ορίζοντα έως τα μέσα Ιανουαρίου.

«Θα τηρηθεί ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει ως χώρα και θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, κατ’ αρχήν οι ηλικιωμένοι και μετά ο γενικός πληθυσμός», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την επιχείρηση Ελευθερία θα λάβει χώρα και το σχέδιο «Ιπποκράτης» της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά και την φύλαξη του εμβολίου, με την ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή.

Την ανακοίνωση για το ξεκίνημα των εμβολιασμών στις 27,28 και 29 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε, μέσω twitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε όλη την Ευρώπη».

«Είναι η ώρα της Ευρώπης» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν συμπληρώνοντας ότι «προστατεύουμε μαζί τους πολίτες μας».

Υπενθυμίζεται ότι ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων (ΕΜΑ) θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» στο εμβόλιο των Pfizer/BionTech.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι σκότωσαν 86χρονο για 200 ευρώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή