Πολυτεχνείο: Άρχισε ο καθαρισμός του κτηρίου (video+photos)
Το εξειδικευμένο συνεργείο -το οποίο αποτελείται από 20 άτομα- ασχολείται με τον καθαρισμό αστικών υποδομών από χρώματα. Το κονδύλι για τον καθαρισμό προέρχεται από τον προϋπολισμό του Πολυτεχνείου, ενώ αύριο (Τρίτη 16/3) θα υπάρξει συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη με τον πρύτανη του ΕΜΠ Γιάννη Γκόλια. Η συνάντηση αφορά το ενδεχόμενο συνολικής αποκατάστασης του κτηρίου.
Αναζήτηση υπευθύνων
Διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να αναζητηθούν οι υπαίτιοι για τη διάπραξη του, πλημμεληματικού βαθμού, αδικήματος της «διακεκριμένης φθοράς σε αντικείμενο που χρησιμεύει για κοινό όφελος» διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.
Βεβαίως το γκράφιτι φέρει υπογραφή. Η ομάδα Icos&Case είναι γνωστή για τα «έργα-παρεμβάσεις» της στο Κέντρο της Αθήνας. Η συγκεκριμένη ομάδα θεωρεί ότι ανήκει στη Σχολή του Βερολίνου και διαθέτει αρκετά μέλη.
Τα σχέδιά τους ετοιμάζονται από πριν και λειτουργούν με αστραπιαίες ταχύτητες, Όπως έγινε γνωστό στην περίπτωση του Πολυτεχνείου η «παρέμβαση έγινε σε 3 διαφορετικά sessions με ρολό και πλαστικό χρώμα».
Το γκράφιτι έχει διχάσει τους πολίτες αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η μία πλευρά κάνει λόγο για βανδαλισμό σε ένα ιστορικό κτήριο το οποίο μάλιστα έχει μεγαλύτερη σημασιολογική αξία λόγω των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Είναι η πλευρά εκείνη που θεωρεί πως σε ένα ιστορικό κτήριο οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις αποτελούν αμαύρωση σε πολιτιστικό επίπεδο.
Η άλλη πλευρά πάλι κάνει λόγο για καθαρή μορφή Τέχνης και παρέμβασης στο αστικό τοπίο αναφερόμενοι στο ορισμό του Adorno σύμφωνα με τον οποίο : Ένα επιτυχημένο έργο τέχνης, δεν είναι αυτό που ξεμπερδεύει με τις αντιφάσεις, μέσα σε μια κίβδηλη αρμονία, αλλά αυτό που εκφράζει την ιδέα της αρμονίας αρνητικά, με το να ενσαρκώνει χωρίς κανέναν συμβιβασμό τις αντιφάσεις στην αγνότητά τους, μέσα στην βαθύτατη κατασκευή του. Οι ίδιοι αναφέρονται στην άθλια όψη που είχε το Πολυτεχνείο όλα αυτά τα χρόνια, αφού ποτέ δεν καθαρίστηκαν οι όψεις οι οποίες ήταν γεμάτες αφίσες και συνθήματα.
Κάποιοι, λιγοστοί βέβαια αναρωτιούνται αν όλη αυτή η ιστορία είναι μια καλή αφορμή για να ξεκινήσει μια συζήτηση ουσίας για τον αστικό χώρο και τη χρήση του.